«Καμπανάκι» για τον τουρισμό

Εξαιτίας της δυναμικής ανάκαμψης των ανταγωνιστικών προορισμών της Μεσογείου

Την πεποίθηση των παραγόντων του τουρισμού πως η περυσινή τουριστική περίοδος ήταν ίσως από τις τελευταίες εντυπωσιακές, τείνει να επιβεβαιώσει η δυναμική άνοδος των ανταγωνιστικών αγορών της Μεσογείου τη φετινή χρονιά, που έχουν μπει ενεργά στον τουριστικό χάρτη και μάλιστα με ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για περιορισμό της δυναμικής της Ελλάδας και της Κρήτης τόσο για τη φετινή χρονιά όσο και για το μέλλον.

Παρά το γεγονός πως οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου την υψηλή περίοδο εμφανίζονται αυξημένες, σύμφωνα με τα στοιχεία των προκρατήσεων, αφού έως τον Μάρτιο είχε εξασφαλιστεί το 80% των κρατήσεων, οι παράγοντες του τουρισμού εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι εκφράζοντας επιφυλάξεις για το αν η τουριστική περίοδος θα «κλείσει» στα ίδια επίπεδα κάτι που αποτελεί ζητούμενο ή σε χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, κάτι που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα άκρα της τουριστικής σεζόν.

Ήδη από τα πρώτα στοιχεία των αφίξεων στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου για τον μήνα Απρίλιο οι αριθμοί δεν δίνουν δείγματα αισιοδοξίας. Ενδεικτικό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κος Μανώλης Τσακαλάκης, ο Απρίλιος σε ό,τι αφορά τις αφίξεις έκλεισε με αύξηση 0,26% στην οποία όμως περιλαμβάνονται και οι επισκέπτες του προγράμματος χειμερινού τουρισμού το οποίο ολοκληρώθηκε στις 7 Μαΐου. Συνεπώς, όπως εξήγησε ο κος Τσακαλάκης, ουσιαστικά αν εξαιρέσει κανείς τους επισκέπτες του προγράμματος χειμερινού τουρισμού, οι αφίξεις για τη νέα τουριστική περίοδο κάνουν «ποδαρικό» με χαμηλότερα ποσοστά από τα περυσινά. Ο κος Τσακαλάκης εξήγησε: «Δείχνει να επιβεβαιώνεται αυτό που λέγαμε ότι η περυσινή ήταν ίσως η τελευταία καλή χρονιά για τον τουρισμό. Οι ανταγωνιστικές χώρες έχουν ανοίξει πολύ δυναμικά φέτος και έχουν απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος του τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει τον τουρισμό μας».

Αξίζει να σημειωθεί, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, πως οι αγορές της Τυνησίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και του Μαρόκου που την περυσινή χρονιά ήταν κλειστές, έχουν ξεκινήσει πλέον δυναμικά προσφέροντας συμφέρουσες τιμές και οικονομικά πακέτα τα οποία προσελκύουν τους επισκέπτες. Σε ένα περιβάλλον υπερφολόγησης αλλά και επιβολής επιπλέον χρεώσεων, όπως ο φόρος διανυκτέρευσης που εν μέρει μετακυλίουν στην τελική τιμή για τον επισκέπτη, κάνει το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα υψηλό και μάλιστα σε σύγκριση με τους γειτονικούς προορισμούς.

Όπως επεσήμανε ο κος Τσακαλάκης: «Οι επισκέπτες εξετάζουν το συνολικό κόστος των διακοπών στην Ελλάδα και το συγκρίνουν με άλλους προορισμούς όπως της Τουρκίας που το κόστος είναι χαμηλότερο σε μια χώρα μάλιστα που μπορεί να υποδεχτεί 50 εκ επισκέπτες».

Όπως πρόσθεσε ο κος Τσακαλάκης οι πιο δυναμικές αγορές στην Κρήτη και το Ρέθυμνο παραμένουν η Γερμανία, που και αυτή τη χρονιά διατηρεί την «πρωτιά» στην τουριστική κίνηση, ενώ ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η Γαλλία. Επιπλέον, μια διαχρονική αγορά που δείχνει σταθερά την προτίμησή στην Κρήτη παραμένει η Σκανδιναβική. Σε ό,τι αφορά την τουριστική αγορά της Ρωσίας, αρκετοί είναι οι Ρώσοι που κατευθύνονται προς τον προορισμό της Τουρκίας, εξαιτίας των χαμηλών τιμών, με αποτέλεσμα ο στόχος του 1,5 εκατομμυρίου επισκεπτών από την Ρωσία για την Ελλάδα να απομακρύνεται τουλάχιστον για φέτος. «Οι Ρώσοι, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις αεροπορικές θέσεις, φαίνεται πως είναι σε ποσοστό πάνω από 20% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι» πρόσθεσε ο κος Τσακαλάκης.

Αναφερόμενος στο «άνοιγμα» του ανταγωνισμού ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου κος Στράτος Μπερέτης επεσήμανε «Το Ρέθυμνο και η Κρήτη δεν έχουν αποκλειστικότητα στον τουρισμό», μιλώντας για την ανάγκη διατήρησης των κεκτημένων στον τουρισμό που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται και με την εικόνα που παρουσιάζει ο προορισμός. Σε αυτό το επίπεδο, όπως τόνισε ο κος Μπερέτης, η εικόνα που έχει η πόλη χρήζει βελτίωσης, σε σκέλη που σχετίζονται με την κυκλοφορία στην πόλη, τις θέσεις στάθμευσης, τα ζητήματα ηχορρύπανσης και απορριμμάτων αλλά και την κακή νοοτροπία που πολλές φορές συναντάται ιδιαίτερα στην παλιά πόλη. Όλα τα παραπάνω, όπως πρόσθεσε ο κος Μπερέτης, είναι ζητήματα τα οποία αντιλαμβάνονται οι επισκέπτες πόσω μάλλον οι πιο απαιτητικοί. Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα: «Η εικόνα που παρουσιάζει το Ρέθυμνο δεν είναι καλή. Ο τουρισμός απαιτεί θυσίες προκειμένου να κρατήσεις τα κεκτημένα σου αλλιώς θα τον χάσεις».

Όλα τα παραπάνω, όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι καθοριστικά σε μια περίοδο που η τουριστική αγορά της Τουρκίας προσφέρει αντίστοιχες παροχές στον τουρισμό της με την Ελλάδα αλλά κατά 50% χαμηλότερα στις τιμές. «Η μεγάλη υποτίμηση της Τουρκικής λίρας έχει μειώσει αισθητά τις τιμές στη γειτονική χώρα ιδιαίτερα για τους ευρωπαίους αφού οι παροχές είναι ίδιες με την Ελλάδα και προσφέρονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές» επεσήμανε ο κος Μπερέτης και πρόσθεσε: «Η υψηλή περίοδος, από τις 10 Ιουνίου και έπειτα θα έχει υψηλές πληρότητες στο Ρέθυμνο, καθώς το 80% των κρατήσεων για τη συγκεκριμένη περίοδο είχε ήδη ολοκληρωθεί από τον Μάριο. Δεν υπάρχει φόβος τουλάχιστον για την περίοδο αυτή, ωστόσο κρούουμε το καμπανάκι του κινδύνου γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Ενδεικτικό είναι πως οι Ρώσοι επισκέπτες που επιλέγουν την Τουρκία φέτος έχουν αυξηθεί, καθώς οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με ευρωπαϊκούς προορισμούς μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ