ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Wall Street αναρωτιέται αν θα βγάλει ποτέ χρήματα από την τεχνητή νοημοσύνη
Ορισμένοι αμφισβητούν εάν οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποδώσουν ποτέ
Στους 18 μήνες από τότε που το ChatGPT πυροδότησε μια διεθνή κούρσα για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), οι τεχνολογικοί γίγαντες συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως η τεχνολογία θα φέρει επανάσταση σε κάθε κλάδο. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, δικαιολογεί τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κέντρα δεδομένων και ημιαγωγούς που απαιτούνται για τη λειτουργία μεγάλων μοντέλων ΤΝ. Ωστόσο, τα προϊόντα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής φαίνονται κάπως ασήμαντα – chatbots χωρίς σαφή στρατηγική για δημιουργία εσόδων. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του CNN, η Wall Street αναρωτιέται πότε θα μπορέσει κάποιος να βγάλει πραγματικά χρήματα από την τεχνητή νοημοσύνη;
Τα μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου που παρουσίασε η Amazon θα μπορούσαν ως επί το πλείστον να αποδοθούν στις ανησυχίες των επενδυτών ότι η εταιρεία ξοδεύει τεράστια ποσά στην τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να βλέπει αποτελέσματα και μάλιστα την ώρα που η βασική της δραστηριότητα επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα. Ως αποτέλεσμα, η μετοχή του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου υποχώρησε κατά σχεδόν 9% την Παρασκευή (2/8). Την ίδια μέρα, η μετοχή της Intel έκανε βουτιά 25%, μετά τη δήλωση της εταιρεία ότι προχωρά σε μείωση εξόδων κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια και την απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συζήτηση στη βιομηχανία σχετικά με τις [επενδυτικές] απαιτήσεις της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και το κατά πόσο η δημιουργία εσόδων θα είναι αντίστοιχη» ανέφερε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Κιθ Γουάις σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της Microsoft.
Ο αναλυτής της UBS, Στίβεν Τζου, ρώτησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Google, Σούνταρ Πιτσάι, πόσο καιρό θα χρειαζόταν η τεχνητή νοημοσύνη για να «βοηθήσει τη δημιουργία εσόδων (και) να δημιουργήσει μεγαλύτερη αξία με την πάροδο του χρόνου, αντί απλά να μειώνει τα κόστη». Επίσης, μια πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs προειδοποιεί ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει «πολύ μεγάλες δαπάνες και πολύ λίγα οφέλη».
Οι μετοχές τόσο της Google όσο και της Microsoft υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους. Η Meta – η οποία επίσης αντιμετώπισε τη δυσαρέσκεια των μετόχων της το περασμένο τρίμηνο – απέφυγε αυτή τη φορά την πτώση των μετοχών της, δείχνοντας πώς οι επενδύσεις της στην τεχνητή νοημοσύνη συνέβαλαν στη βασική της δραστηριότητα, μεταξύ άλλων, επιτρέποντας στις εταιρείες να δημιουργούν εύκολα διαφημίσεις με τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της.
Ορισμένοι επενδυτές εκτιμούσαν ότι αυτό το τρίμηνο οι τεχνολογικοί γίγαντες θα μείωναν τις επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η τεχνολογία δεν αποδίδει όπως περίμεναν, σύμφωνα με τον αναλυτή της D.A. Davidson, Γκιλ Λούρια. Ωστόσο, το αντίθετο συνέβη – η Google, η Microsoft και η Meta σκοπεύουν να ξοδέψουν ακόμη περισσότερα. Η Meta ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες της το 2024 θα κυμανθούν μεταξύ 37 και 40 δισ. δολαρίων, ενώ η Microsoft εκτιμά ότι το 2025 θα δαπανήσει περισσότερα από 56 δισ. δολάρια. Η Google προβλέπει επενδύσεις τουλάχιστον 12 δισ. δολαρίων για κάθε τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Οι ηγέτες της τεχνολογίας ισχυρίζονται ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Η CFO της Microsoft Έιμι Χουντ δήλωσε ότι οι επενδύσεις στα κέντρα δεδομένων αναμένεται να υποστηρίξουν τη δημιουργία εσόδων από την τεχνητή νοημοσύνη «κατά τα επόμενα 15 χρόνια και μετά». Το ίδιο εκτιμά και η Meta. Όμως αυτός ο χρονικός ορίζοντας δεν αρέσει στους επενδυτές, οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε πιο άμεση και αξιόπιστη αύξηση των πωλήσεων και των κερδών της Σίλικον Βάλεϊ.
«Αν πρόκειται να επενδύσετε τώρα και να έχετε αποδόσεις σε 10 έως 15 χρόνια, αυτή είναι μια επένδυση επιχειρηματικού κινδύνου, δεν είναι επένδυση εταιρείας του χρηματιστηρίου», είπε ο Λούρια. «Για αυτές τις εταιρείες, αναμένουμε να έχουμε απόδοση της επένδυσης σε πολύ λιγότερο χρόνο» είπε.
Εν τω μεταξύ, ορισμένοι αμφισβητούν εάν οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποδώσουν ποτέ. Ο αναλυτής της Goldman Sachs ΤΖΙΜ Κοβέλο, υποστήριξε ότι «η τεχνολογία δεν έχει σχεδιαστεί για να λύνει τα περίπλοκα προβλήματα που θα δικαιολογούσαν το κόστος».
Προς το παρόν, οι εταιρείες τεχνολογίας φαίνεται να συμφωνούν ότι «ο κίνδυνος υποεπένδυσης είναι δραματικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο υπερεπένδυσης», όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σούντραρ Πίτσαϊ κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας. Ωστόσο, ο Λούρια προβλέπει ότι είτε εντός του έτους είτε του χρόνου, οι πιέσεις των επενδυτών θα αναγκάσουν τις εταιρείες τεχνολογίας να μειώσουν τις επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης.