Η καθυστερημένη αξιολόγηση, οι φόβοι και οι τράπεζες!

Κορυφώνεται η αγωνία στην ελληνική κυβέρνηση για το πότε θα κλείσει η περίφημη αξιολόγηση και παράλληλα εντείνεται η ανησυχία για τη λειτουργία των τραπεζών

Την ώρα που οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος συνιστούν, σύμφωνα με την Moody’s,"Credit negative" κι ενώ κορυφώνεται η αγωνία στην ελληνική κυβέρνηση για το πότε θα κλείσει η περίφημη αξιολόγηση, εντείνεται η ανησυχία για τη λειτουργία των τραπεζών!

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης σε report του, στις 2 Μαΐου, η διαδικασία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει κλονιστεί εν τω μέσω εντάσεων μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της, κυρίως της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

Οι καθυστερήσεις αποτελούν credit negative για την Ελλάδα "διότι αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα συρρίκνωση της ρευστότητας στην οικονομία και αποτρέπουν κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα επιβαρύνει την οικονομική εμπιστοσύνη.

Από τις αρχές Φεβρουάριου, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος των 86 δις ευρώ με τους πιστωτές. Τα κυρια σημεία τριβής περιλαμβάνουν το εύρος της μελλοντικής συμμετοχής του ΔΝΤ και την απαίτηση του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους και χαμηλότερους στόχους σε πρωτογενή επίπεδο.

Άλλο ένα θέμα είναι η απαίτηση των δανειστών για προληπτικά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν εάν η κυβέρνηση δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει η αρχική συμφωνία Διάσωσης (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018).

Η επόμενη δόση των 5,7 δισ. ευρώ σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης, θα λάβει χώρα μόνο μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. "Κατά συνέπεια, οι διαπραγματεύσεις που παραπαίουν, αυξάνουν το ρίσκο συμπίεσης της ρευστότητας”, αναφέρει η Moodys.

Μετά από μήνες με σχετικά μικρές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει από τώρα και μέχρι τον Δεκέμβριο, 7,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

"Η εκτίμησή μας είναι ότι περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού ποσού (5 δισ. ευρώ) πρέπει να καταβληθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και ότι η Ελλάδα χρωστά τα περισσότερα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Οι υποχρεώσεις προς τους ιδιώτες είνα περιορισμένες σε λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και σχεδόν 80 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο 2016. Εκτός των πληρωμών, η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει και το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις κάθε μήνα”, αναφέρει η Moody’s.

Εκτός αυτών των πληρωμών, η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια δύσκολη στιγμή αναφορικά με την συλλογή φόρων. Αν και ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης εμφάνισε πλεόνασμα 215 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο, τα έσοδα του προϋπολογισμού συνέχισαν να υποαποδιδουν του στόχου κατά 0,6%.

Επιπλέον, αναφέρει η Moody’s, έχει αυξηθεί για άλλη μία φορά η πολιτική αβεβαιότητα. Ο κυβερνών συνασπισμός έχει πλειοψηφία μόλις τριών εδρών, και μπορεί να δυσκολευτεί να περάσει τα νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση και στην αύξηση των φόρων.

Προσθέτει ακόμη ότι η ΝΔ, "αναδιοργανωμένη υπό το νέο της ηγέτη Κυριάκο Μητσοτάκη, προηγείται τώρα των δημοσκοπήσεων και θα μπορούσε να επιδιώξει νέες εκλογές”. Η Moody’s αναφέρει ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει "εμπλακεί” σταδιακά με την προσφυγική κρίση της ΕΕ και με το δημοψήφισμα για το brexit στις 23 Ιουνίου, "το οποίο απειλεί να καθυστερήσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι και μετά τον Ιούνιο”.

Στο μεταξύ, "λάδι" στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις Παυλόπουλου για το νόμισμα με την αντιπολίτευση να εκφράζει την ανησυχία της.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε μία συμφωνία άμεσα για την Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι  τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσαν οι Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι ξεκάθαρα προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη αξιολόγηση έχει πλήξει σοβαρά το προφίλ ρίσκου στις ελληνικές τράπεζες. 

Συγκεκριμένα οι καταθέσεις σε μηνιαία βάση μειώνονται από 1 έως 1,3 δισ. ευρώ και έχουν υποχωρήσει περί τα 120,5 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 3 δισ. ευρώ μείωση από τις αρχές του 2016. 

Επίσης παρατηρείται επιδείνωση του προφίλ των προβληματικών δανείων. 

Ενώ τους προηγούμενους μήνες, φαινόταν ότι καταγράφεται βελτίωση στο προφίλ των NPLs, των προβληματικών δανείων, οι τράπεζες σχεδίαζαν μάλιστα να προβούν σε μεγάλες μειώσεις προβλέψεων, το τελευταίο διάστημα λόγω των μέτρων υπερφορολόγησης οι πολίτες και οι επιχειρήσεις… έχουν ανησυχήσει και ήδη παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού βελτίωσης των NPLs και εσχάτως σοβαρή επιβράδυνση. 

Όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η παρατεταμένη αξιολόγηση –που ακόμη δεν έχει κλείσει– προκαλεί ζημία στην πραγματική οικονομία. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ