ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επίθεση στην Σαουδική Αραβία "χτυπά" τα καύσιμα στην Κρήτη

Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, κι είναι απλά θέμα ημερών να γίνει γνωστή

No profile pic

Του Αντώνη Παντινάκη


Αλυσιδωτές και καταιγιστικές είναι οι παγκόσμιες οικονομικές (και πολιτικές) εξελίξεις μετά την επίθεση στην Aramco! Τα σκάγια “φεύγουν” από την Μέση Ανατολή και φθάνουν μέχρι και τις... τσέπες των εγχώριων πρατηριούχων και καταναλωτών, και στην Κρήτη!

Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, κι είναι απλά θέμα ημερών να γίνει γνωστή με κάθε επισημότητα, αναγραφόμενη επάνω στα ταμπλό των βενζινάδικων.

“Τα αποθέματά μας είναι συγκεκριμένα – δεν είναι τεράστια. Δηλαδή, κάποιοι που δούλεψαν Σαββατοκύριακο σίγουρα αγόρασαν καύσιμο με αυξημένη τιμή. Άρα σιγά σιγά θα δούμε τις τιμές να αυξάνονται και στα ταμπλό των πρατηρίων. Μπορεί να έχουμε 10-12 λεπτά αύξηση στην τιμή των καυσίμων”, επισημαίνει ο κ. Λυκούργος Σαμόλης, πρόεδρος των Βενζινοπωλών νομού Ηρακλείου.

“Με την βομβιστική ενέργεια, η παραγωγή έχει μειωθεί και αυτομάτως δημιουργείται αύξηση στις τιμές”, εξηγεί ο ίδιος και συνεχίζοντας σχολιάζει: “Αυτό δεν είναι καλό για κανένα. Ούτε για τους καταναλωτές, ούτε για εμάς. Εμείς όσο έχουμε αύξηση της τιμής, τόσο περισσότερη ζημιά γίνεται στα πρατήρια μας. Επίσης, ο καταναλωτής μειώνει τις μετακινήσεις του, κι αυτό δυσχεραίνει την κατάσταση στη δουλειά μας”.

Η μέση τιμής της βενζίνης, επί του παρόντος, κυμαίνεται σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη “στα 1,62-1,64 ευρώ το λίτρο μέσα στην πόλη του Ηρακλείου”.




Μπήκαμε στο φθινόπωρο κι όπου να’ ναι θα’ ρθουν και κρύες μέρες. Ισχυρό αντίδοτο στο ψύχος είναι το πετρέλαιο, το οποίο ωστόσο όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο μπορεί να προκαλέσει... παγωμάρα σε πρατηριούχους και καταναλωτές.

“ Να φύγει το επίδομα και να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης”, επιμένουν να προτείνουν ο κ. Σαμόλης και οι συνάδελφοί του. ““Στα 80 ευρώ, σκεφτείτε ότι τα 54 ευρώ είναι φόροι και τα 26 είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι – δηλαδή διυλιστήριο, εταιρείες εμπορίας, μεταφορικό έργο, πρατηριούχος κλπ. Φανταστείτε πόσο υψηλή είναι η φορολογία”, συμπληρώνει ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών, υποστηρίζοντας ακόμα: “Το πετρέλαιο θέρμανσης δεν λύνεται ως πρόβλημα με τον τρόπο των επιδομάτων. Πρέπει να φτάσουμε στα επίπεδα του 2008, όπου ήταν 60 ευρώ το χιλιόλιτρο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και το πετρέλαιο ήταν στα 60-65 λεπτά. Να φύγει λοιπόν το επίδομα και να μειωθεί ο ειδικός φόρος, αυτή είναι η δική μας πρόταση και να έχουν ίση αντιμετώπιση όλοι οι άνθρωποι. Με τον τρόπο αυτό θα εισπράξει το κράτος, όπως παλαιότερα. Τώρα έχει τεράστια ζημιά από την μείωση της ζήτησης.”.

Οι πρατηριούχοι πάντως θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τους αρμόδιους Υπουργούς, “ ούτως ώστε να αλλάξει κάτι αυτή τη φορά”, λέει ο κ. Σαμόλης, ελπίζοντας πως τα αιτήματά τους θα ικανοποιηθούν...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση