ΚΡΗΤΗ

Μαρία Κάλλας: Μια εκδήλωση για την γυναίκα που μετέτρεψε την κακοποίηση σε λάμψη

Μπορεί ένα θύμα να μετατρέψει το τραύμα σε όπλο;

εκδήλωση 25/11
Photo Credits: @Cretalive

Λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα της ταινίας "Maria", μια ταινία αφιερωμένη στις τελευταίες ημέρες της ζωή της Μαρίας Κάλλας στο Παρίσι, το απόγευμα της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βιας κατά των Γυναικών, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ανδρόγεω, μια συνάντηση από γυναίκες κυρίως που θέλησαν να αφιερώσουν χρόνο και παρακολουθήσουν μια εκδήλωση προς τιμήν της γυναίκας και ντίβας Μαρίας Κάλλας, και το θάρρος της γυναίκας εκείνης να μετατρέψει το τραύμα σε δύναμη, φτάνοντας στην αποθέωση, όπως ήταν κι ο τίτλος της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Ελένη Βακεθιανάκη, βρέθηκαν μεταξύ άλλων η συγγραφέας του βιβλίου «Μαρία Κάλλας μια ζωή σαν παραμύθι» Μαρίνα Πετρή, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη, η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού Φιλαρέτη Χρονάκη, η Λογοπαθολόγος Μαρία Ρουσοχατζάκη, ο πατήρ Δημήτριος Παπαδάκης και η Χορωδία του Συνδέσμου «Αγγέλων Ωδή».

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ρένα Παπαδάκη αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η βία είναι καταδικαστέα, οι γυναίκες πρέπει να ζουν χωρίς φόβο, να ζει κάθε γυναίκα μια ζωή όπως την ονειρεύεται» ενώ παρέθεσε τον στίχο του Γιάννη Ρίτσου «μην τους φοβάσαι, στον φόβο σου ποντάρουν».
 

Image
Ρένα παπαδάκη στο βήμα
Photo Credits: @Cretalive


Έπειτα, τον λόγο πήρε η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Φιλαρέτη Χρονάκη, ευχαριστώντας για αρχή την κα Μαίρη Παχιαδάκη, πρόεδρο του Συνδέσμου, για «όλα όσα έχετε προσφέρει στην κοινωνία του Ηρακλείου, αλλά και της Κρήτης. Από τα πανάρχαια χρόνια η γυναίκα δεν ήταν δίπλα στον άνδρα, αλλά πίσω, την έθαβαν μαζί του όταν πέθαινε. Είμαστε στο 2024 και δυστυχώς τα φαινόμενα της βίας κατά των γυναικών συνεχίζονται. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι το “σώπα μην μιλάς” να σταματήσει. Οχι πια σιωπή, γιατί με τη σιωπή θεριεύει η βία».  
 

Image
Φιλαρέτη στο βήμα


Τον λόγο πήρε η Μαίρη Παχιαδάκη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και νομού Ηρακλείου, αναφέροντας πως «η παγκόσμια αυτή η ημέρα είναι κάτι που μας υπενθυμίζει, γιατί για να πούμε την αλήθεια η 25η Νοεμβρίου είναι κάθε μέρα, δεν είναι μόνο σήμερα. Μαχόμαστε κάθε μέρα απέναντι σε μια έμφυλη βία, μια βία που έχει ταυτότητα, είναι η σεξουαλική, η σωματική, η ψυχολογική, λεκτική, που συνήθως ξεκινάει και τελειώνει από συζύγους, συντρόφους», αναφέρθηκε επίσης στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, αλλά και στη γυναικοκτονία. «Μόνο το 2022, περίπου 50.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν και ήταν πάντα από ένα χέρι συντροφικό. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μια γυναίκα χάνει τη ζωή της κάθε 10 λεπτά. Στην Ελλάδα φέτος είχαμε 14 γυναικοκτονίες, όμως από το 2020 έως 2024, είχαμε συνολικά 85».

Αναφέρθηκε στον σκοπό του φορέα αλλά και στο φετινό  μήνυμα, «Δίπλα σε κάθε γυναίκα που ΑΝΤΙΔΡΑ στην κακοποίηση, η οποία πρέπει να καταλάβει πως η αληθινή αγάπη ποτέ δεν πονά. Αυτή μας η εκδήλωση απόψε έχει να κάνει με την κάθε γυναίκα που έχει μέσα της μια δύναμη ψυχής και να φτάσει στην προσωπική της αποθέωση ακόμη κι αν ο δρόμος είναι ανηφορικός».
 


Η συγγραφέας του βιβλίου «Μαρία Κάλλας μια ζωή σαν παραμύθι», Μαρίνα Πετρή, με αφορμή το οποίο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, έκανε μια αναφορά στα πάθη της Μαρίας Κάλλας από την πρώτη στιγμή της γέννησής της, όταν ακόμη και η ίδια της η μητέρα την απαρνήθηκε γιατί γεννήθηκε κορίτσι, για την δύσκολη ζωή που είχε μεγαλώνοντας και τις ρομαντικές σχέσεις της, που όλες την κακοποίησαν είτε σωματικά είτε ψυχολογικά, αλλά και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που της στέρησαν λόγο εμφάνισης.

Με την λογοπαθολόγο και σύμβουλο ψυχικής υγείας, Μαρία Ρουσοχατζάκη, να παίρνει τη σκυτάλη, και να εξηγεί πως καταφέρνει ένας άνθρωπος (εν προκειμένω η Μαρία Κάλλας) να παίρνει το τραύμα και να το μετατρέπει σε όπλο. Πως καταφέρνει κάποιος να πάρει ένα τραύμα και να το διαχειριστεί/βιώσει έτσι ώστε να συνεχίσει να ζει μια ζωή που δεν θα είναι επιβίωση αλλά μια ζωή γεμάτη; Χαρακτηριστικά είπε πως «ένας άνθρωπος που νιώθει πως δεν έχει τίποτα, συχνά τα καταφέρνει γιατί σκέφτεται πως δεν έχει κάτι άλλο να χάσει», δίνοντας του έτσι το έναυσμα για περισσότερα.
 

Image
Μαρία Πετρή
Photo Credits: @Cretalive


Με τη σειρά του ο Πατήρ Δημήτριος Παπαδάκης μίλησε για την δύναμη που μπορεί να πάρει ένας άνθρωπος από τη μουσική να λειτουργεί σαν βάλσαμο που έρθει και να τον γιατρέψει. 
Το δυναμικό τέλος έδωσε η χορωδία του Συνδέσμου «Αγγέλων Ωδή»,  που συμμετείχε με 4 τραγούδια, από τα οποία δεν μπορούσε να λείψει το ανατριχιαστικό τραγούδι, που πλέον αποτελεί συνώνυμο του αγώνα των γυναικών/θηλυκοτήτων για ισότητα και στον πόλεμο που δίνουν ενάντια στην έμφυλη βία «Τραγουδάμε χωρίς φόβο».
 

Image
αφισα

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση