ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Απώλειες 0,69% και επενδυτική άπνοια

Το Χ.Α. αδυνατεί να δώσει κάτι παραπάνω, αφήνοντας τους θετικούς καταλύτες να περνούν χωρίς να το... ακουμπούν

No profile pic

Ασυγκίνητο έμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών από τη θεαματική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο, συνεχίζοντας να κινείται σε στενό εύρος και με υποτονικούς ρυθμούς συναλλακτικής δραστηριότητας. Για ακόμη μία συνεδρίαση η μεταβλητότητα ήταν έντονη, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει αρκετές εναλλαγές προσήμων κυρίως έως τα μέσα της χρηματιστηριακής ημέρας, αναζητώντας ουσιαστικά κατεύθυνση, και με τους πωλητές να παίρνουν τελικά τα ηνία από τις 13.00 και μετά. Η αδυναμία στήριξης από τις τράπεζες και οι πιέσεις στην πλειονότητα των blue chips ειδικά προς το τέλος της συνεδρίασης, και μετά το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street, δεν άφησαν περιθώρια για θετικό αποτέλεσμα και έτσι η αγορά επέστρεψε στις απώλειες, ακολουθώντας και τα βήματα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Επειτα από τα νέα υψηλά έτους που σημειώθηκαν στα τέλη Αυγούστου, το Χ.Α. αδυνατεί να δώσει κάτι παραπάνω, αφήνοντας τους θετικούς καταλύτες να περνούν χωρίς να το… ακουμπούν. Πάντως, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση στην ελληνική αγορά δεν έχει αλλοιωθεί, αν και αναμένονται μεγαλύτερες διακυμάνσεις όσο πλησιάζουμε προς την εκπνοή των παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,69% στις 909,29  μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,81 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,88% στις 2.184,70 μονάδες, ενώ κατά 0,04% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.506,74 μονάδες.

 

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά έκλεισαν μόνο τρεις τίτλοι, η Βιοχάλκο στο +0,54%, ο ΑΔΜΗΕ στο +0,39% και ο ΟΛΠ στο +0,31%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο ΟΠΑΠ (-2,027%) και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,23% στις 567,43 μονάδες, με την Alpha Bank να υποαποδίδει κλείνοντας στο -1,76%, τη Eurobank στο -1,29%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,72% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,36%.

Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η εικόνα στο Χ.Α. δεν αλλάζει, παρά τους πολύ θετικούς καταλύτες των τελευταίων ημερών. Οπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, το ελληνικό ΑΕΠ κατέγραψε επίδοση-έκπληξη για το β΄ τρίμηνο, ενώ είχαν προηγηθεί η αναβάθμιση των τραπεζικών ομολόγων από τη Fitch, οι θετικές εξελίξεις στη διαγωνιστική διαδικασία για το πλειοψηφικό πακέτο της ΔΕΠΑ Υποδομών και το μειοψηφικό πακέτο του ΔΕΔΔΗΕ και, πριν από λίγες ημέρες, η ψήφος εμπιστοσύνης για το ελληνικό αξιόχρεο με την προσφορά 18,9 δισ. ευρώ για δύο εκδόσεις ομολόγων 5ετούς και 30ετούς διάρκειας. Εξάλλου, 22 εταιρείες (μη συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) έχουν δημοσιοποιήσει εξαμηνιαία κέρδη 904,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 132,8 εκατ. πέρυσι, ενώ οι συστημικές τράπεζες εμφανίζουν αισθητή βελτίωση στους δείκτες NPE και κεφαλαιακής επάρκειας.

Ομως, όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν το σκηνικό συναλλακτικής υποτονικότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει λίγο πάνω από τις 900 μονάδες και να αδυνατεί επί του παρόντος να κινηθεί πάνω από τις 929 μονάδες. Κατά τον κ. Τζάνα, αυτό οφείλεται είτε στο ότι οι χρόνιες εγχώριες παθογένειες δεν ενθαρρύνουν την αύξηση των συναλλαγών από πλευράς Ελλήνων επενδυτών, παρά τις αυξημένες καταθέσεις ιδιωτών, τα μηδενικά καταθετικά επιτόκια αλλά και την αύξηση του ενεργητικού των θεσμικών επενδυτών, είτε στο ότι οι ξένοι επενδυτές δεν προχωρούν σε αυτήν τη φάση σε αυξημένες τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο τηρώντας στάση αναμονής ενόψει της οριστικοποίησης της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών για τις παρεμβατικές κινήσεις τους στις αγορές ομολόγων.

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση