ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρ. Σταϊκούρας: Η στήριξη της εστίασης και του τουρισμού στις κυβερνητικές προτεραιότητες
Στις προτεραιότητες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο
SHARE:
Σε δύο παρεμβάσεις, αφ' ενός για τη στήριξη των τομέων της εστίασης και του τουρισμού, και εφ' ετέρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο, θα προχωρήσει η κυβέρνηση εντός του Μαΐου. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ, προχωρούν οι διαδικασίες για τις λεπτομέρειες σχετικά με τους δικαιούχους του προγράμματος για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων με υποθήκη την α' κατοικία.
Σύμφωνα με τον υπουργό, για τον τουρισμό και την εστίαση θα υπάρξουν λελογισμένες πρόσθετες παρεμβάσεις, ενώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, το υπουργείο επεξεργάζεται 2- 3 σενάρια για τη στήριξή τους. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, θα είναι οι ιδιοκτήτες, από την πλευρά τους, να καταθέσουν το συμβόλαιο του ενοικίου αλλά και την απόδειξη είσπραξης του μειωμένου ποσού. Η σχετική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής πλατφόρμας και πιθανόν να διαρκέσει και κάποιους μήνες εντός του 2021.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ο υπουργός είπε ότι μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα, 438 επιχειρήσεις υπέβαλαν τη σχετική αίτηση.
Σχετικά με την επιδότηση του δανείου σε πληττόμενους «κόκκινους» αλλά και ενήμερους δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την α' κατοικία, σύμφωνα με τον υπουργό το πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει ακόμη και εννέα μήνες. Ειδικά για τους ενήμερους δανειολήπτες, θα προβλέπει επιδότηση δανείου η οποία θα υπερβαίνει κατά πολύ το 50%, ενώ το ποσοστό της επιδότησης θα μειώνεται ανά τρίμηνο. Τα κριτήρια για την υπαγωγή των δικαιούχων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά, πιθανόν ίδια ή και καλύτερα, είπε ο κ. Σταϊκούρας, σε σχέση με τα κριτήρια που ισχύουν στο υπάρχον πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας.
Για το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν για την ενίσχυση της απασχόλησης, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να συζητηθούν στο Eurogroup την Παρασκευή 15 Μαΐου, η Αθήνα προσδοκά να λάβει τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ, αν και θα επιδιώξει το ποσό αυτό να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση του εισοδήματος εργαζομένων το οποίο δεν θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός αλλά και η βιομηχανία, και το κράτος θα καλύπτει μέρος του μισθολογικού κόστους. Ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται από τον Ιούνιο με κάλυψη- στην αρχή- των ποσών από εθνικούς πόρους και στόχος είναι να επεκταθεί έως και το τέλος του 2020.