Χουλιαράκης: Θέλουμε πλεονάσματα 1,5 - 2% μετά το 2018

Θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας, ξεκαθαρίζει ο αν. υπ. Οικονομικών, αλλά ζητά να μπει ο πήχης μακροπρόθεσμα στο 1,5-2% του ΑΕΠ. Προαναγγέλλει περισσότερες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και ποντάρει σε κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης τέλη Οκτωβρίου.

«Η δέσμευση είναι δέσμευση και θα τιμήσουμε τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, για να δημιουργήσουμε αξιοπιστία», ανέφερε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist εκφράζοντας την προτίμηση της κυβέρνησης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά.

«Η προτίμησή μας είναι μετά το 2018 να έχουμε πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο ύψος του 1,5-2% μακροπρόθεσμα», σημείωσε ο υπουργός περιγράφοντας τι πήγε στραβά κατά την άποψή του στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα, αλλά και τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα. Αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση του υπουργού ότι «η ευαρέσκεια αποτελεί αρνητικό ρίσκο» για την επιτυχία του προγράμματος, όπως άλλωστε και η εκτίμηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να διατηρηθεί το μομέντουμ. Υπενθυμίζεται ότι λίγη ώρα νωρίτερα ο Κλ. Ρέγκλινγκ είχε στείλει μήνυμα να μην κρατήσει η δεύτερη αξιολόγηση εννέα μήνες, όπως η προηγούμενη.

«Αν είχαν πετύχει τα προηγούμενα προγράμματα, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα», σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης, αναφέροντας ότι στα δύο πρώτα προγράμματα, το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν μεγάλο, η αναδιάρθρωση του χρέους θα έπρεπε να έχει γίνει εμπροσθοβαρώς, «αλλά ήρθε αργά και όταν η οικονομία ήταν ήδη σε ύφεση» ενώ και το μείγμα της πολιτικής δεν ήταν το σωστό.

«Μεγάλη προσαρμογή στην αγορά εργασίας και πολύ μικρή στις αγορές προϊόντων». Ένα ακόμα λάθος στα πρώτα προγράμματα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, ήταν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έγινε ταυτόχρονα με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Τα «καλά» του νέου προγράμματος

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, το νέο πρόγραμμα ενσωματώνει ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα:

1. Η διαχείριση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πλέον ευκολότερη.

2. Το δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό κομμάτι του προγράμματος έχουν υλοποιηθεί. Η σταθερότητα έχει αποκατασταθεί και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

3. Η υφεσιακή επίπτωση των μέτρων θα αντισταθμιστεί από τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

4. Η αποκατάσταση του waiver και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχουν θετικές επιπτώσεις.

Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, θα πρέπει να αφορούν σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ανακατάταξη των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη έμφαση στην αγορά προϊόντων και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ