ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Γενναίο" μπόνους για επενδύσεις σε start ups
Ο στόχος είναι να ενθαρρύνουν κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, αλλά και οι εταιρίες να επενδύσουν και να επιταχύνουν την εξέλιξη start ups
Τέσσερα πρόσθετα κίνητρα, ειδικά για τις επιχειρήσεις που διανύουν τα πρώτα βήματα λειτουργίας τους, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, που έχει στόχο τη σταδιακή αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη.
Ο στόχος είναι να ενθαρρύνουν κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, αλλά και οι εταιρίες να επενδύσουν και να επιταχύνουν την εξέλιξη start ups. Η έμφαση δίνεται σε αυτές που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία είναι εντελώς απαραίτητα για να αλλάξει μελλοντικά το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας.
Στην κατεύθυνση αυτή εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που διαμορφώνονται σε:
- 250% για έργα συνεργασίας με startups & ή ερευνητικά κέντρα
- 300% για ΜμΕ έντασης γνώσης (δαπάνες Ε&Α > 20%)
- 315% για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον ΜΟ των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούμενων ετών.
Εκμετάλλευση εμπορικής πατέντας
Το δεύτερο εξειδικευμένο μέτρο αφορά την επέκταση του κινήτρου για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας).
Μέχρι σήμερα, ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Το κίνητρο αυτό επεκτείνεται με την θέσπιση της μείωσης κατά 10% του φόρου εισοδήματος, για επιπλέον 7 έτη μετά την λήξη της τριετίας. Με άλλα λόγια, όσοι αποφασίσουν να αξιοποιήσουν μια πατέντα της εταιρίας τους θα έχουν εφεξής να ευνοηθούν από φορολογικές ελαφρύνσεις για μια 10ετία.
Έκπτωση επένδυσης σε start up
Εκτός από την εμπορική εκμετάλλευση της πατέντας, τριπλασιάζεται και η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του κεφαλαίου που επενδύει κάποιος σε start ups.
Συγκεκριμένα, σήμερα προβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου - επενδυτή, ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων έως και 300.000 ευρώ.
Με τη νέα ρύθμιση, το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ. Συνεπώς, η δυνητική έκπτωση φορολογητέου εισοδήματος για επένδυση σε νεοφυή επιχείρηση από 150.000 ευρώ φτάνει στα 450.000 ευρώ.
Παράλληλα, στις νέες ρυθμίσεις φαίνεται ότι περιλαμβάνονται και οι start ups (ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές) στην έκπτωση κατά 30% των εταιριών που έχουν συγχωνευτεί. Συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση που έρχεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία / μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ.
Επίσης, θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.
Golden visa για επένδυση σε start up
Ένα ακόμη κίνητρο για επένδυση σε ελληνικές start ups είναι η χορήγηση άδειας παραμονής στην χώρα σε όσους επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε νέα επιχείρηση, ανεξάρτητα αν θα επενδύσουν παράλληλα και σε ακίνητη περιουσία.
Με βάση τη ρύθμιση που έρχεται από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή golden visa για επένδυση ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων.
Το δημοσιονομικό κόστος με βάση την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα εκτιμάται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο αναμένονται πολλαπλάσια οφέλη στην πραγματική οικονομία