ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φυσικό αέριο: Πλαφόν στα 180 ευρώ εξετάζουν οι υπουργοί Ενέργειας
Αυτή τη στιγμή οι υπουργοί εξετάζουν το προσχέδιο της τσεχική δημοκρατίας
Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα, ένας νέος κύκλος συζητήσεων για την επιβολή \ στο φυσικό αέριο μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Οι υπουργοί προσπαθούν για ακόμα μία φορά να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, μετά από μήνες συζητήσεων χωρίς συμφωνία παρά τις δύο έκτακτες συνεδριάσεις.
Αυτή τη φορά, σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί εξετάζουν έναν νέο συμβιβασμό που προτείνει η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
Στο προσχέδιο της πρότασης, θα ενεργοποιηθεί ένα ανώτατο όριο εάν οι τιμές στην προμηνιαία σύμβαση του κόμβου φυσικού αερίου του ολλανδικού Title Transfer Facility (TTF) εκτιναχθούν στα 180 € ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες.
Το ποσό στο προσχέδιο πρότασης, είναι πολύ χαμηλότερο από τα 275 ευρώ/MWh που προτάθηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα, τα οποία περίπου δώδεκα χώρες, όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ελλάδα, είχαν απορρίψει ως πολύ υψηλό. Οι χώρες που υποστηρίζουν την ανώτατη κεφαλαιοποίηση λένε ότι το ανώτατο όριο πρέπει να είναι κάτω από 200 ευρώ/MWh για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου που έχουν διογκώσει τους λογαριασμούς ενέργειας των πολιτών και έχουν εκτινάξει τον πληθωρισμό καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ.
Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία αντιτίθενται στο ανώτατο όριο, το οποίο, όπως λένε, θα μπορούσε να διαταράξει τις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης.
Η θέση της Ελλάδας
Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, χαρακτήρισε ως «καλό συμβιβασμό» το τελευταίο σχέδιο πρότασης για ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του αερίου.
«Οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στα 150 και τα 190/200 θα έχει αποτέλεσμα. Πιστεύω πως τα 188 θα δώσουν τα σωστά σήματα στις αγορές», δήλωσε ο έλληνας υπουργός πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έχει στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πλαφόν.
Πηγή: skai.gr
Δείτε επίσης
Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία και Πολωνία δεν θα δεχθούν πλαφόν με ειδική πλειοψηφία