ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Fraport: Ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα 14 αεροδρόμια φέτος
Η εταιρία, και οι εκτιμήσεις για το 2024 είναι ότι ο πήχης θα ανέβει ακόμη περισσότερο,
Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια της χώρας, τα οποία διαχειρίζεται η Fraport Greece, όπως ανακοίνωσε η εταιρία, και οι εκτιμήσεις για το 2024 είναι ότι ο πήχης θα ανέβει ακόμη περισσότερο, ενώ για την περαιτέρω αναβάθμισή τους σχεδιάζονται νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ
Ο Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, είπε ότι «είναι μία καλή χρονιά» η εφετινή. Να σημειωθεί ότι η εταιρία έχει στο χαρτοφυλάκιό της τα παρακάτω αεροδρόμια: Άκτιου, Χανίων, Κέρκυρας, Καβάλας, Κεφαλλονιάς, Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου,, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης και Σκιάθου.
Όπως συγκεκριμένα τόνισε ο αξιωματούχος της εταιρίας, έως και τον Οκτώβριο η συνολική κίνηση στα 14 περιφερικά περιφερειακά αεροδρόμια παρουσιάζεται αυξημένη κατά 8,4% σε σχέση με πέρυσι και 12% υψηλότερη από την χρήση χρονιά του 2019. Σε ότι αφορά το σύνολο του έτους και με δεδομένου ότι και ο Νοέμβριος κινείται με θετικό πρόσημο η Fraport Greece, αναμένει νέο ρεκόρ διακινουμένων επιβατών τοποθετώντας τον πήχη στα 33,8 εκατομμύρια, σε σχέση με τα 31,2 εκατομμύρια επιβάτες του 2022 και τα 30,2 εκατομμύρια επιβάτες του 2019.
Μοναδική εξαίρεση η Μύκονος
Η ανοδική αυτή τάση αφορά τα 13 από τα 14 αεροδρόμια της χώρας, όπως επεσήμαναν τα στελέχη της εταιρίας. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Μύκονος, όπου η επιβατική κίνηση καταγράφει έως και τον Οκτώβριο, κάμψη κατά 1,9% σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι και το αεροδρόμιο της Μυκόνου κινείται σε σχέση με το 2019 σε υψηλότερα επίπεδα, αφού ήδη από πέρυσι είχε καταφέρει να υπερβεί τις επιδόσεις της χρονιάς ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό κατά 11%.
Ήδη η Fraport Greece έχει ήδη επενδύσει 1,8 δις στα αεροδρόμια, εκ των οποίων τα 1,23 δις αφορούσαν το αντάλλαγμα παραχώρησης, ενώ όπως προ είπαμε σχεδιάζει την περαιτέρω αναβάθμιση τους.
Για τον πρόσθετο εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων δρομολογεί ετησίως περί τα 50 εκατ. επενδύσεις, ενώ σύμφωνα με τα στελέχη της δεν αποκλείεται να προβεί και σε νέες επέκτασης ανάλογα με την επισκεψιμότητα που παρουσιάζει ο κάθε προορισμός.
Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το αεροδρόμιο της Σαντορίνης με την Fraport να εξετάζει ήδη αν απαιτείται επέκταση του τερματικού σταθμού.
Στόχος άλλωστε, προς την κατεύθυνση του οποίου δρομολογούνται πολλαπλές ενέργειες είναι η προσέλκυση περισσότερων επιβατών και μάλιστα εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου, όπως αναφέρθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fraport με στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών παρέχει κίνητρα σε αεροπορικές εταιρείες τόσο για τους χειμερινούς όσο και για τους θερινούς μήνες. Ήδη από το 2018 έχει ξεκινήσει πρόγραμμα χειμερινών κινήτρων το οποίο προβλέπει έκπτωση περίπου 7 € ανά επιβάτη σε νέα δρομολόγια που θα υιοθετήσουν γι' αυτή την περίοδο οι αεροπορικές. Συνολικά με το εν λόγω κίνητρο έχουν επιβραβευθεί 14 νέα διεθνή χειμερινά αεροδρόμια κατά βάση από τη Θεσσαλονίκη, έναν προορισμό που φέτος παρουσίασε πολύ καλές επιδόσεις.
Επιπλέον κίνητρα για ανάπτυξη
Πρόσφατα δε, υιοθέτησε και ένα ακόμα κίνητρο για την ανάπτυξη της κίνησης κατά τους περιφερειακούς μήνες το οποίο προβλέπει έκπτωση 25% έως 50% επί των τελών για κάθε επιπλέον επιβάτη που θα επισκεφτεί τη χώρα μεταξύ Οκτωβρίου - Απριλίου. Ήδη από τον Οκτώβριο, τον πρώτο μήνα εφαρμογής του κινήτρου, 62 αεροπορικές έτυχαν έκπτωσης ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση παρατηρήθηκε αυξημένη κατά 7% τον Οκτώβριο και κατά 14% το Νοέμβριο. Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με την αρωγή του εν λόγω κινητού έφτασαν 200.000 επιπλέον τουρίστες.
Παράλληλα συμπράττει και με τοπικούς φορείς (επιμελητήρια, ξενοδόχους) σε μια προσπάθεια να εντοπίσει ευκαιρίες ανάπτυξης νέων δρομολογίων εξωτερικού τις οποίες θα εκμεταλλευτεί σε συνεργασία με τος αεροπορικές. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η σύμπραξη τουρισμού για τα Χανιά με την Marketing Greece και τους ξενοδόχους στην οποία πρόσφατα προστέθηκε και o EOT.