ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά λόγω κορωνοϊού
Mε την ελληνική πολιτεία να παραδέχεται διά μέσου της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι υπάρχει ζήτημα
SHARE:
Ανατιμήσεις, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έφθασαν σε συγκεκριμένο προϊόν το +7.900%, καταγράφονται στην αγορά σε συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων όπως τα ιατρικά αναλώσιμα (περιλαμβάνονται και οι μάσκες προστασίας προσώπου), τα αντισηπτικά κ.ά. Αν και πρόκειται για μεμονωμένα, μέχρι στιγμής, περιστατικά, όπως αναφέρουν πηγές από την πλευρά του λιανεμπορίου και των προμηθευτών, και όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από μια διαδικτυακή βόλτα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα skroutz.gr, χρωματίζουν αρνητικά την αγορά και προκαλούν ανησυχία στους καταναλωτές.
Mε την ελληνική πολιτεία να παραδέχεται διά μέσου της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι υπάρχει ζήτημα, και την τελευταία να αναφέρει πως "η παρούσα συγκυρία λόγω της ύπαρξης κρουσμάτων του ιού COVID-19 (γνωστός και ως "κοροναϊός") δεν θα αποτελέσει λόγο στρέβλωσης των συνθηκών του υγιούς ανταγωνισμού και εκμετάλλευσης των καταναλωτών”.
Σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει πως: "Ενδεχόμενη επιδίωξη αύξησης ή διατήρησης των κερδών των επιχειρήσεων ή μετακύλισης οικονομικών βαρών στον καταναλωτή μέσα από παράνομες συμπράξεις θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και βλάπτει τον καταναλωτή, χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος για το κοινωνικό σύνολο”.
Τι συμβαίνει όμως στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες; Κάποιοι προμηθευτές εκμεταλλευόμενοι την αύξηση της ζήτησης για ιατρικές μάσκες, αντισηπτικά ακόμη και για παιδικές τροφές, προχώρησαν σε ανατιμήσεις. Φαινόμενο στο οποίο είχε αναφερθεί το Capital.gr σε προγενέστερο δημοσίευμά του, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον κοροναϊό και στην Ελλάδα.
Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα κατηγορίας προϊόντων που οι τιμές έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες είναι οι μάσκες προστασίας αναπνοής από σωματίδια-σταγονίδια, με βαλβίδα εκπνοής. Στις 19 Φεβρουαρίου, πριν εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα, συγκεκριμένος κωδικός προϊόντος πωλούνταν προς 3 ευρώ (η συσκευασία των 12 τεμαχίων), άγγιξε τα 70 ευρώ την επόμενη ημέρα γνωστοποίησης της ύπαρξης κρούσματος και στην Ελλάδα, την 1η Μαρτίου, η τιμή εκτοξεύθηκε στα 240 ευρώ (+7.900%) και σήμερα πωλείται από 120-132 ευρώ. Δηλαδή ποσοστιαία αύξηση της τάξεως 3.900-4.300%.
Άλλη μάσκα προστασίας με βαλβίδα εκπνοής πωλείται από 10-47 ευρώ από 3 ευρώ που ήταν η τιμή της πριν από λίγες ημέρες, ενώ στα 145 ευρώ από 12 ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο πωλείται άλλη μάρκα μάσκας προστασίας (συσκευασία των 3 τεμαχίων).