Ερευνούν το δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα

Για να αντιμετωπιστεί η μακροχρόνια ανεργία και ειδικά των νέων, αλλά και να ενισχυθούν η οικονομική ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη, όπως και η κοινωνική προστασία στην Ελλάδα.

Το αίτημα της ελληνικής πλευράς αφορά σε παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μακροχρόνια ανεργία και ειδικά των νέων, αλλά και να ενισχυθούν η οικονομική ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη, όπως και η κοινωνική προστασία στην Ελλάδα.

Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι τα στελέχη της Τράπεζας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τάσσονται υπέρ του δανείου, την ίδια στιγμή που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν βλέπουν με καλό μάτι τον -λόγω υψηλότερων επιτοκίων- ακριβότερο δανεισμό. 

Παρότι ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επισήμως επιβεβαίωσε την επικοινωνία της Κομισιόν με την Παγκόσμια Τράπεζα, πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές «θα προτιμούσαν να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης του σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων στην απασχόληση, κυρίως με ιδιωτικά κεφάλαια».

Το θέμα είχε συζητηθεί στο πρόσφατο Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δεσμευτεί να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 300.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Διαπραγμάτευση 

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Δηλώσεις για το ζήτημα είχε κάνει και ο ίδιος ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα των διεργασιών αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup.

Πράγματι, πηγές της ΕΕ αναφέρουν ότι η Επιτροπή στηρίζει πολύ την Ελλάδα στα προγράμματα ενεργών πολιτικών απασχόλησης. Κατά τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει επωφεληθεί από μια σειρά προγραμμάτων της ΕΕ που στοχεύουν στην τόνωση της εργασίας. Η αρχή έγινε τη διετία 2013-14, όταν η ΕΕ χρηματοδότησε ένα πρόγραμμα 50.000 βραχυπρόθεσμων θέσεων εργασίας για μακροχρόνια ανέργους που δεν βρίσκονται σε κάποιας μορφής εκπαίδευση. Συντονιστής αυτού του προγράμματος ήταν ο ΙΟΒΕ έως τον Οκτώβριο του 2014.

Σύμφωνα με την προχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, το 2016 ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με συντονιστή τον ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε σταδιακά και υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις, έτσι ώστε να φτάσει στην πλήρη εφαρμογή του σε όλους τους δήμους της Ελλάδας στους πρώτους μήνες του 2017. Μέχρι το τέλος του το πρόγραμμα -το οποίο έχει διάρκεια 8 μηνών- υπολογίζεται ότι θα ωφελήσει συνολικά 43.000 μακροχρόνια ανέργους.

Οι επωφελούμενοι λαμβάνουν το 80% του κατώτατου μισθού για τέσσερις ημέρες εργασίας την εβδομάδα, με μία επιπλέον απλήρωτη ημέρα εκπαίδευσης σε τομείς όπως Τεχνολογία Πληροφορικής Επικοινωνίας (ICT), Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική Οικονομία. «Δεδομένης της εμπροσθοβαρούς ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για ενεργητικές πολιτικές στήριξης στην αγορά εργασίας (AMPL) υπό το δημοσιονομικό πακέτο της περιόδου 2014-2020, η προοπτική χρηματοδότησης πέραν του 2017 είναι περιορισμένη. Υπό το πλαίσιο αυτό η Ελλάδα επωφελείται από παρόμοια μέτρα περίπου 900 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα μισά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Την ίδια στιγμή μια νέα χρηματοδότηση περίπου 970 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή, μαζί με επιπλέον εσωτερικές κατανομές, θα δώσει στην Ελλάδα περαιτέρω προοπτικές τέτοιας χρηματοδότησης» εξήγησε στο «Εθνος της Κυριακής» κοινοτικός παράγοντας.

«Δεν είναι σίγουρο»

Στο ίδιο πνεύμα και η εκπρόσωπος Τύπου του Γάλλου επιτρόπου Μοσκοβισί επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα δανείου προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Ανίκα Μπράιτχαρτ, «είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν επισημάνει πως θα ήθελαν να προωθήσουν περαιτέρω ενεργές πολιτικές απασχόλησης και μία από τις οδούς είναι η προσέγγιση της Παγκόσμιας Τράπεζας», προσθέτοντας πως «πολλές από αυτές τις πολιτικές έχουν ήδη εφαρμοστεί στο παρελθόν» με τη στήριξη της Επιτροπής.

Ωστόσο, πηγή της Ευρωζώνης εξηγούσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «δεν είναι σίγουρο πως ο δανεισμός από την Παγκόσμια Τράπεζα είναι καλός, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Ευρωπαίους δανειστές της. Κι αυτό γιατί τα επιτόκια με τα οποία δανείζει η Παγκόσμια Τράπεζα -η οποία ειδικεύεται στην παροχή κεφαλαίων σε φτωχές χώρες και αναδυόμενες οικονομίες- είναι σαν αυτά του ΔΝΤ, αρκετά υψηλότερα από αυτά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Συνεπώς πιστεύουμε ότι το νέο δάνειο θα αυξήσει το χρέος της Ελλάδας και το αποτέλεσμα θα βαρύνει τελικά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Οπως συμπλήρωσε η ίδια πηγή, «η έμφαση της Επιτροπής αναμένεται να δοθεί στην εξεύρεση άλλων τρόπων χρηματοδότησης των προγραμμάτων απασχόλησης και -κυρίως- ιδιωτικών κεφαλαίων, το οποίο είναι και το ζητούμενο για την Ελλάδα».

«Είναι ακόμη πρόωρο για να πούμε τι τελικά θα γίνει και πόσα χρήματα θα εκταμιευθούν» σχολίασε έτερη πηγή των Βρυξελλών. Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπουν πως οποιαδήποτε τελική απόφαση για τη χορήγηση δανείων υπόκειται σε έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ