Ο Καρτερός έπαθε… Αποσελέμη: Εντοπίστηκαν νεκρά ψάρια στον ποταμό! Βίντεο και φωτογραφίες!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Τι λέει στο Cretalive ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Καρτερού ήρθαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη: εντόπισαν νεκρά ψάρια, σε κατάσταση σήψης, στην κοίτη του ποταμού στον Αί- Γιάννη.


Το Λιμεναρχείο Ηρακλείου επικοινώνησε με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) προκειμένου να διαπιστωθεί τι συμβαίνει.

νεκρά ψάρια Καρτερός
Πέρα από την επιστημονική εξήγηση του φαινομένου, οι κάτοικοι ζητούν από τις αρμόδιες Αρχές να απομακρύνουν τα ψάρια από την περιοχή για λόγους υγιεινής αλλά και αισθητικούς.

νεκρά ψάρια Καρτερός
Όπως εξηγεί στο Cretalive ο διευθυντής του ΙΘΑΒΒΥΚ. Δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, το φαινόμενο που κρύβεται πίσω από τα νεκρά ψάρια στον Καρτερό, όπως και τον Αποσελέμη, είναι η ανοξία. Σύμφωνα με όσα περιγράφει, τους χειμερινούς μήνες, λόγω τρικυμίας, το νερό του ποταμού ενώνεται με τη θάλασσα, έτσι εισέρχονται στον ποταμό ψάρια. Όταν, όμως, έρχεται το καλοκαίρι, ο ποταμός, όπως ο Αποσελέμης και άλλα μικρά ποτάμια, δεν έχει πια σύνδεση με τη θάλασσα με αποτέλεσμα τα ψάρια να παγιδεύονται στα νερά του. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, το νερό ζεσταίνεται, είναι στάσιμο, δεν υπάρχει κίνηση για να οξυγονωθεί, και το περιβάλλον γίνεται υποξικό. Παράλληλα, τα φυτά που έχει το νερό, το φυτοπλαγκτόν παράγει πολλή βιομάζα, τη νύχτα τα φυτά καταναλώνουν οξυγόνο χωρίς να παράγουν νέο, έτσι τα επίπεδα του οξυγόνου στο νερό πέφτουν. Με λίγα λόγια, τα ψάρια παθαίνουν ασφυξία και ψοφάνε!

νεκρά ψάρια Καρτερός
Σε ερώτηση του Cretalive αν τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, ο επιστήμονας απαντά πως ο ποταμός δεν έχει μολυνθεί. Βέβαια, θα είναι σκόπιμο, οι Αρχές να απομακρύνουν τα ψάρια.

νεκρά ψάρια Καρτερός
Αν θέλουν οι αρμόδιοι να αποφεύγονται αυτά τα φαινόμενα, που στον Καρτερό δεν είναι συνηθισμένα, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία μόνιμη εγκατάσταση με τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα παρέχει οξυγόνο στο νερό. Λειτουργεί σαν ανεμιστήρες που αερίζουν το ποτάμι.

 

Δείτε επίσης:

Τελικά, τι... σκοτώνει τα ψάρια στον Αποσελέμη; Δείτε βίντεο και φωτογραφίες!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ