ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδότηση πάγιων δαπανών: «Τέλος χρόνου» για την υποβολή αιτήσεων
H ΑΑΔΕ έχει ήδη προχωρήσει στους πρώτους αυτόματους συμψηφισμούς φόρων ύψους 32,7 εκατ. ευρώ
SHARE:
Εκπνέει σήμερα η προθεσμία που είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών υποβάλλοντας αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «MyBusinessSupport».
Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ έχει ξεκινήσει καθώς η ΑΑΔΕ έχει ήδη προχωρήσει στους πρώτους αυτόματους συμψηφισμούς φόρων ύψους 32,7 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές στη φορολογική αρχή που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 ή και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών που καθίστανται πληρωτέες από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021. Τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά το τέλος Δεκεμβρίου ακυρώνεται αυτόματα.
Ο συμψηφισμός των φορολογικών χρεών γίνεται αυτόματα:
* για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης στην πλατφόρμα «myBusinessSupport», προσδιορίζοντας το ποσό που επιθυμούν να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών οφειλών, από την επόμενη ημέρα της υποβολής της αιτήσεων, ελέγχεται καθημερινά από την ΑΑΔΕ με αυτοματοποιημένο τρόπο εάν οι δικαιούχες επιχειρήσεις εμφανίζουν στο TAXIS οφειλές φόρων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι) που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν στο β' εξάμηνο του 2021.
* σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει τέτοιες οφειλές, αυτές εξοφλούνται αυτόματα με το ποσό της επιδότησης των πάγιων δαπανών που δικαιούται η επιχείρηση, έως την εξάντληση του ποσού αυτού.
Μάλιστα, η πλατφόρμα «myBusinessSupport» παρέχει διαρκή ενημέρωση στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην επιδότηση παγίων δαπανών για τα εξής:
-το αρχικό ποσό που η επιχείρηση επέλεξε να διαθέσει για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών,
-τις υποχρεώσεις που έχουν εξοφληθεί με το ποσό της επιδότησης παγίων δαπανών (είδος φόρου, χρόνος εξόφλησης),
-το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό προς εξόφληση φορολογικών οφειλών της επιχείρησης.
Η ενίσχυση που θα λάβουν περισσότερες από 25.000 επιχειρήσεις με έως 10 εργαζόμενους εκτιμάται ότι θα φτάσει κατά μέσο όρο στα 14.000 ευρώ
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, οι τελικοί ωφελούμενοι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχονται σε 30.922 και απασχολούν 253.360 εργαζόμενους.
Από τις επιχειρήσεις αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία 25.713 απασχολούν 1-10 εργαζόμενους. Η μέση ενίσχυση διαμορφώνεται στα 14.000 ευρώ ενώ οι μισές επιχειρήσεις, περίπου 15.000 σε σύνολο 30.000, λαμβάνουν ενίσχυση άνω των 3.720 ευρώ.
Οι ΚΑΔ με το μεγαλύτερο συνολικό ποσό ενίσχυσης περιλαμβάνουν επιχειρήσεις :
· 3.475 καταλύματα
· 10.356 εστίασης
· 4.019 λιανεμπορίου
· 1.272 χονδρεμπορίου
· 1.488 χερσαίων μεταφορών
· 1.008 αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγίας.