ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδοτήσεις για ρεύμα και θέρμανση: Στο τραπέζι η διεύρυνση δικαιούχων

Πού αποδίδεται η καταιγίδα ανατιμήσεων

No profile pic

Πληροφορίες για τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) , συμπεριλαμβάνουν και το σενάριο διεύρυνσης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ με πιθανή την αύξηση των δικαιούχων επιδότησης ρεύματος. Από τις πλέον κρίσιμες παραμέτρους για την κυβέρνηση αποτελεί η απορρόφηση των κραδασμών από τις επερχόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα,  με «άνοιγμα» των εισοδηματικών κριτηρίων. Παράλληλα, πληροφορίες κάνουν λόγο για διεύρυνση του ορίου και των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να καλυφθούν περισσότερα νοικοκυριά.

Σημαντικές ανατιμήσεις κυρίως σε καύσιμα και τρόφιμα κατέγραψε για τον μήνα Αύγουστο η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 1,9% με αυξήσεις κυρίως στα καύσιμα όπως

  •  φυσικό αέριο : 91%
  • πετρέλαιο θέρμανσης 28,9%
  •  καύσιμα – λιπαντικά 17,4%

«H Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τα λόγια και να πάρει μέτρα, καθώς η μονη λύση για τους εργαζόμενους είναι η αύξηση των μισθών», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

«Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έρχεται σήμερα να καταγράψει επισήμως την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν το τελευταίο διάστημα επιχειρήσεις και νοικοκυριά», τόνισε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας αδειάζει με μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. Νοίκι, ρεύμα κοινόχρηστα είναι ένας ολόκληρος μισθός», ανέφερε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Tα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία της ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο,αύξησαν τα περιθώρια της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη στη δίνη καταιγίδας ανατιμήσεων

Ένας νέος ψυχρός πόλεμος αναδύεται με επίκεντρο την ενέργεια, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να χαρακτηρίζουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, μόνιμη απειλή για την Ευρώπη. Στη δίνη καταιγίδας ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα βρίσκονται Ευρωπαίοι και Έλληνες καταναλωτές. Βασικός ένοχος η τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Όπως φαίνεται η επιλογή παρόχου φυσικού αερίου αποκτά πλέον γεωπολιτική σημασία.

Η Ελλάδα μετά την σταδιακή απόσυρση του λιγνίτη εξαρτάται σε ποσοστό από 40% εως 60% από το φυσικό αέριο που εισάγει για την ηλεκτροπαραγωγή. Ωστόσο έχει ξεκινήσει η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

«Στην Ελλάδα υλοποιούμε μαζική «πράσινη» μετάβαση στο σύνολο της οικονομίας μας. Στον ενεργειακό τομέα κινητοποιούμε επενδύσεις 44 δις.€, μέχρι το 2030», ανέφερε ενδεικτικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Δείτε επίσης:

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Παροδικό το κύμα ανατιμήσεων που βιώνουμε
 

Πηγή:ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση