ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβράδυνση μεγεθών στους τεχνολογικούς ομίλους

Στην αγορά τεχνητής νοημοσύνης οι ελπίδες για μελλοντικό άλμα εσόδων

Επιβράδυνση μεγεθών στους τεχνολογικούς ομίλους

Η Microsoft καθώς και η μητρική εταιρεία της Google, η γνωστή Alphabet, δείχνουν να χρησιμοποιούν λίγη από τη μαγεία της τεχνητής νοημοσύνης για να συναρπάσουν τη Γουόλ Στριτ. Τα πρόσφατα τριμηνιαία αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, ξεπέρασαν τον χαμηλό πήχυ του να είναι καλύτερα από εκείνο που φοβούνταν οι επενδυτές. Αλλά κανένα από τα δύο δεν είχε το είδος της ιλιγγιώδους ανάπτυξης, που τους ανέδειξε σε τιτάνες του κυβερνοχώρου. Η προβολή αβέβαιων μελλοντικών κερδών από τις δραστηριότητες στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τρόπος για τις διοικήσεις τους να ανανεώσουν τον ενθουσιασμό του κοινού και να αιτιολογήσουν τις αποτιμήσεις των μετοχών τους. Τα έσοδα της Microsoft ήταν 52,9 δισ. δολάρια, ή περίπου 7% υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, και σχεδόν ίσα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το τελευταίο του 2022.

Η απότομη μείωση των πωλήσεων υπολογιστών πλήττει τα έσοδα από το λειτουργικό σύστημα Windows της εταιρείας. Ακόμη και πρώην αστέρια με ρεκόρ υψηλής ανάπτυξης, όπως το κοινωνικό δίκτυο επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn και η πλατφόρμα λογισμικού νέφους, Azure, επιβραδύνθηκαν επίσης. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της τελευταίας είναι τώρα 27%, έναντι 46% ένα χρόνο πριν. Ωστόσο, η εταιρεία κέρδισε 18,3 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 9% από έτος σε έτος.


Μία παρόμοια εικόνα είναι και αυτή της Alphabet, αν και πιο συγκεχυμένη. Τα έσοδά της είχαν μία αύξηση της τάξεως του 3% από πέρυσι, ήτοι στα 69,8 δισ. δολάρια. Ο γίγαντας της διαδικτυακής αναζήτησης κέρδισε 15,1 δισ. δολάρια, ήτοι ήταν λιγότερα από τα 16,4 δισ. δολάρια του περασμένου έτους. Ωστόσο, αυτά περιλαμβάνουν και δαπάνες ύψους 2,6 δισ. δολαρίων από τη μείωση των υπαλλήλων και των χώρων εργασίας, διότι ο όμιλος εστιάζει στην εξοικονόμηση κόστους, ώστε να ενισχυθούν τα κέρδη του στην πορεία. Ακόμα προσέθεσε 70 δισ. δολάρια στο πρόγραμμα επαναγοράς τίτλων του, κι αυτό είναι ένας εύκολος τρόπος να πάρει με το μέρος του τους επενδυτές και αναλυτές της Γουόλ Στριτ.

Οι αριθμοί ξεπέρασαν τις χαμηλές προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, και εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής εκκίνησης. Αυτό ήταν αρκετό για να ανέλθει η τιμή των μετοχών των δύο ομίλων στις συναλλαγές, που έπονται του κλεισίματος της αγοράς. Ωστόσο σκεφθείτε ότι η Microsoft διαπραγματεύεται με 27 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη τον επόμενο χρόνο, περίπου δύο φορές τον πολλαπλασιαστή κερδών το 2014, όταν ο Σατία Ναντελά έγινε αφεντικό. Η Alphabet διαπραγματεύεται 20 φορές, κάτι που εξακολουθεί να είναι σημαντικό για μια ουσιαστικά αδιέξοδη εταιρεία. Η διατήρηση αυτών των πλούσιων αποτιμήσεων φαίνεται δύσκολη χωρίς γρήγορη αύξηση πωλήσεων.

 

Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί και οι δύο εταιρείες δύσκολα περιμένουν να υλοποιηθεί η υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης. Η ταχεία πρόοδος σε τεχνολογία chatbot, όπως το ChatGPT, που αναπτύχθηκε από τον συνεργάτη της Microsoft, OpenAI, έχει τραβήξει την προσοχή του κοινού, εξάπτοντας τη φαντασία του. Σύμφωνα με τους θιασώτες της εν λόγω τεχνολογίας, υπόσχεται να βελτιώσει ριζικά τις υπάρχουσες αγορές, όπως είναι εκείνη με την αναζήτηση στο Ιντερνετ, αλλά και να δημιουργήσει νέες γιγαντιαίες αγορές. Το πόσο γρήγορα θα εμφανιστεί αυτό στις οικονομικές καταστάσεις κάθε εταιρείας από τις προαναφερόμενες ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο. Παρά ταύτα, υπό το πρίσμα των τελευταίων αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, δείχνει να προσφέρει εύκολα μία ευχαρίστηση τόσο στις αντίστοιχες διοικήσεις όσο και στο επενδυτικό κοινό το να οραματίζονται πως τα κέρδη από τις δραστηριότητες της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται προ των πυλών.

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση