ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντείνεται η αισιοδοξία μετά τα καλά νέα από ΑΕΠ και Τουρισμό
Οι θετικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των τραπεζών για νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημία κάτω των 4 δισ. ευρώ, όταν η σχετική πρόβλεψη της ΤτΕ ήταν για ποσό τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ
SHARE:
Εντείνουν την αισιοδοξία για την πορεία των κόκκινων δανείων τα νέα από το μέτωπο του ΑΕΠ και της πορείας του Τουρισμού, τα οποία ξεπερνούν και τα θετικότερα σενάρια με βάση τα οποία κινούνταν οι τράπεζες για να προβλέψουν τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.
Η πανδημική κρίση μπορεί να μην αποτελεί παρελθόν, αλλά αντιθέτως να ενέχει ακόμη σοβαρές αβεβαιότητες για την τιθάσευσή της μέχρι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της Ελλάδας να υπερβεί αισθητά το 70%, σε αντιστοιχία με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη όπου σε ορισμένες χώρες ήδη υπερβαίνει το 80%.
Ωστόσο, η απροσδόκητα ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας στο β΄ τρίμηνο της χρονιάς, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η μείωση του ποσοστού της ανεργίας και τα πολύ καλά νέα από την τουριστική κίνηση, συνδυαστικά με τα μέτρα στήριξης προς τους δανειολήπτες από την κυβέρνηση και τις τράπεζες, δημιουργούν πολύ ηπιότερες συνθήκες για την ομαλή μετάβαση των δανείων που είχαν μπει σε μορατόριουμ πληρωμών και συνεχίζουν σε προγράμματα step – up των τραπεζών μέχρι να επανέλθουν σε ολική εξυπηρέτηση της μηνιαίας δόσης.
Οι θετικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των τραπεζών για νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημία κάτω των 4 δισ. ευρώ, όταν η σχετική πρόβλεψη της ΤτΕ ήταν για ποσό τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ.
Το «υπόβαθρο» της αισιοδοξίας για την πορεία εξυπηρέτησης των δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων, όπως προκύπτει τόσο από τις διαπιστώσεις των τμημάτων ανάλυσης των τραπεζών, όσο και από την αγορά συνίσταται στα εξής:
1) Στην επιστροφή του ΑΕΠ β΄ τριμήνου 2021 στα επίπεδα του β΄ τριμήνου 2019, τόσο σε σταθερές όσο και σε ονομαστικές τιμές. Η αύξηση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2021 (+16,2% ετησίως και +3,4% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2021 – στοιχεία διορθωμένα για εποχικότητα) υπερέβη τις προσδοκίες. Ενδεικτικά, σε χθεσινή έκθεσή της η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι η επίδοση του ΑΕΠ ξεπέρασε ακόμη και την εκτίμησή της που προέκυψε από τον δείκτη υψηλής συχνότητας της ΕΤΕ (πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,0% ετησίως το β΄ τρίμηνο). Σημειώνεται ότι η ανάκαμψη είναι αξιοσημείωτη για τον πρόσθετο λόγο ότι η συνεισφορά του Τουρισμού το συγκεκριμένο τρίμηνο ήταν ακόμη περιορισμένη, καθώς το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου, ενώ και οι επιδόσεις του Ιουνίου ήταν ακόμη αδύναμες.
2) Στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 13,2% ετησίως (ή κατά 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020), καθώς τα νοικοκυριά πραγματοποίησαν δαπάνες που είχαν αναβάλει τα προηγούμενα τρίμηνα λόγω αβεβαιότητας και περιορισμών.
3) Στην προστασία που παρείχαν τα μέτρα στήριξης στο διαθέσιμο εισόδημα και την απασχόληση. Παράλληλα, δυναμική ήταν και η ανταπόκριση της αγοράς εργασίας στο άνοιγμα των τομέων της οικονομικής δραστηριότητας, καθιστώντας εφικτή την ομαλή απόσυρση αυτών των μέτρων. Όπως αναφέρει η ΕΤΕ στη χθεσινή έκθεσή της, ο ποσοστό ανεργίας (προσαρμοσμένο για εποχικότητα) μειώθηκε στο 14,2%, που είναι χαμηλό 10ετίας, τον Ιούλιο και η απασχόληση αυξήθηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό (+4,8% ετησίως τον Ιούλιο από +1,8% ετησίως το 2ο τρίμηνο του 2021). Ως εκ τούτου, το εισόδημα από εργασία ενισχύθηκε κατά 1,6% ετησίως το 2ο τρίμηνο του 2021, έναντι -4,9% ετησίως το 1ο τρίμηνο και -1,1% ετησίως στο σύνολο του 2020.
4) Στα πολύ θετικά νέα από το μέτωπο του Τουρισμού, που δείχνουν ότι ο στόχος για ανάκτηση του 50% των αφίξεων και εσόδων του 2019, έχει ξεπεραστεί. Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, αναφέρει ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και μετά τις κρατήσεις του Σεπτεμβρίου και εφόσον δεν υπάρξει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη με την πανδημία, οι κρατήσεις θα ξεπεράσουν ενδεχομένως και το 60%, όταν τον Μάιο η αισιόδοξη προσδοκία ήταν για ποσοστό 40%.
Λόγο για ανάκτηση του 60% της κίνησης και των εσόδων του 2019, έκανε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα και ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos, Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτιμώντας ότι τα τουριστικά έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν φέτος στα 12 δις. ευρώ, νούμερο αδιανόητο μερικούς μήνες πριν. Σε μια τέτοια εξέλιξη, το ΑΕΠ θα αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από 6%, όπως εκτίμησε.