ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενιαίο πρωτόκολλο στα ταξίδια ζητούν οι τουριστικοί φορείς σε Ελλάδα, Γερμανία, Νορβηγία, Ιταλία
Με επιστολή τους προς τον Επίτροπο Τιερί Μπρετόν, αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά και πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
SHARE:
Τη λήψη μέτρων στήριξης του τουρισμού και υιοθέτηση κοινών πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας στα ταξίδια ζητούν οι τουριστικοί Σύνδεσμοι από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Νορβηγία με επιστολή τους προς τον Επίτροπο Τιερί Μπρετόν, αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά και πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την επιστολή συνυπογράφουν από την Ελλάδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, από τη Γερμανία ο Dr. Michael Frenzel πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ενωσης της Γερμανικής Τουριστικής Βιομηχνίας (BTW), ο κ. Gianfranco Battisti, πρόεδρος της Ιταλικής Ενωσης Ταξιδίων και Τουρισμού (Federturismo Confidustria) και ο κ. Thomas Reinsborg πρόεδρος της Norsk Reiseliv, της Ενωσης του Νορβηγικού Τουρισμού.
«Ως ομάδα εργασίας που εκπροσωπεί τις τουριστικές δυνάμεις ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη χαιρετίζουμε και θεωρούμε υψίστης σημασίας τη δημιουργία Επιτροπής με αντικείμενο ειδικά στον τουριστικό κλάδο, με δεδομένο τον αντίκτυπο διεθνώς, λόγω της πανδημίας. Το lockdown και τα μέτρα απαγορεύσεων θα αποτελέσουν ισχυρό χτύπημα για τον κλάδο το 2020, ωστόσο εφόσον ληφθούν τα σωστά μέτρα, μπορούμε να αναμένουμε ανάκαμψη από το 2021 και μετά», επισημαίνεται στην επιστολή.
«Η Ευρώπη αποτελεί τον Νο1 τουριστικό προορισμό στον κόσμο, με τον κλάδο να παίζει σημαντικό ρόλο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, γεγονός το οποίο καθιστά την ανάκαμψή του ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη συνολικά στην Ε.Ε. για την επόμενη μέρα. Το Διεθνές Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC ) εκτιμά τη συμβολή του κλάδου στο 9,7% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ το 2018 και στο 9,7% επί του συνόλου των θέσεων εργασίας, ποσοστό που μεταφράζεται σε 36,7 εκατ. θέσεις εργασίας.
Προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση των ταξιδίων είναι η επεξεργασία ενός πανευρωπαϊκού πρωτοκόλλου υγείας και ασφάλειας για όλη την αλυσίδα των ταξιδίων και του τουρισμού που θα ακολουθήσουν όλα τα κράτη- μέλη. Η εναλλακτική όπως για παράδειγμα να ακολουθήσει η κάθε χώρα τα δικά της πρωτόκολλα, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί και σχεδιάζεται από ορισμένα κράτη μέλη θα οδηγήσει σε αποσπασματική αντιμετώπιση και αυξημένη αβεβαιότητα στους εν δυνάμει ταξιδιώτες, λειτουργώντας αποτρεπτικά για τα ταξίδια.
Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας τα μέτρα να είναι ενιαία, ρεαλιστικά και βιώσιμα για την τουριστική βιομηχανία ώστε να επανεκκινήσει τη φετινή σεζόν με υγειονομικούς ελέγχους στις χώρες προέλευσης -με βάση ένα ευρωπαϊκό πρωτόκολλο- ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα και η αβεβαιότητα στους ταξιδιώτες.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα (σε επίπεδο κυβερνητικής στήριξης, στήριξης της εραφγσίας κ.τ.λ.) που θα επιτρέψουν στην επιχειρήσεις να έχουν επαρκή ρευστότητα πέραν της ευρωπαϊκών κονδυλίων που σχεδιάζεται να διατεθούν μέσω του νέου προγράμματος για την περίοδο 2021- 2027».
Τι προτείνουν
-Καθιέρωση ενός ξεκάθαρου πλαισίου εντός Ε.Ε. για τους παρόχους της τουριστικής αλυσίδας (αεροπορικές, ξενοδόχους, ταξιδιωτικά γραφεία, tour operators κ.α.) ώστε να προσφέρουν vouchers έναντι αποζημιώσεων για τις κρατήσεις που έχουν ακυρωθεί και να προστατεύονται παράλληλα τα δικαιώματα των καταναλωτών.
-Εκτεταμένη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την στήριξη της τουριστκής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης απευθείας χρηματοδότησης. Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να ενθαρρύνουν πρακτικές αειφορίας και ανάπτυξης ‘’έξυπνων’’/ ψηφιακών συστημάτων για τον περιορισμό της πανδημίας και την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου.
-Διεθνή καμπάνια για την επαναπροώθηση της Ε.Ε. ως νο 1 προορισμό για τα διεθνή ταξίδια
-Μείωση του ΦΠΑ, εί δυνατόν και στο μηδέν, σε υπηρεσίες και προϊόντα στον τουριστικό κλάδο καθόλη τη διάρκεια του 2021.