ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ένα διαφορετικό Πάσχα εν μέσω πανδημίας στην Ελλάδα
Βαρύ το πλήγμα για πολλές επιχειρήσεις εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί κατά της μετάδοσης του ιού
SHARE:
Πολλά από τα πασχαλινά έθιμα δεν θα τηρηθούν ή θα προσαρμοστούν λόγω των απαγορεύσεων, με το κόστος στις επιχειρήσεις να είναι μεγάλο.
Ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα κάνει τα πρώτα βήματά της σε συνθήκες ανάκαμψης μετά την μνημονιακή περίοδο.
«Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Όλοι αποτραβιούνται και αυτό προκαλεί φόβο γιατί δεν γίνεται όπως στην οικονομική κρίση, κατά την οποία η καταστροφή του συστήματος ή η οικονομική πίεση ξεδιπλώνονταν αργά. Αυτό είναι πολύ ξαφνικό. Και όταν πρόκειται για την υγεία, ο κόσμος φοβάται», λέει ο Βασίλης Ασημακόπουλος, ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου.
Ένα από τα πρώτα έθιμα που δεν θα τηρηθούν αυτή τη χρονιά είναι το σούβλισμα του αρνιού, καθώς δεν επιτρέπονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Εναλλακτικά, ο οβελίας θα ψηθεί στο φούρνο.
Ενώσεις καταναλωτών υπολογίζουν ότι το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όπως και η τιμή του αρνιού. Πάντως, λόγω των περιορισμών αναμένεται να αγοράσουν και μικρότερες ποσότητες αγαθών, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στον τζίρο.
Η πασχαλινή λαμπάδα δεν θα ανάψει φέτος στις εκκλησίες. Το μέλλον των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα είναι αβέβαιο.
«Το βασικό είναι το ένα τρίτο του ετήσιου εισοδήματός μου προέρχεται από αυτή την περίοδο. Επομένως είναι μεγάλη απώλεια. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρω. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο», λέει η Κατερίνα Γράπσα, που έχει κατάστημα με λαμπάδες.
Σημαντικές θα είναι οι ζημιές και σε τοπικές οικονομίες που παραδοσιακά ενισχύονται αυτές τις ημέρες λόγω των επισκεπτών, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, που περιφρουρούνται με αυστηρούς αστυνομικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια εδώ και μέρες.