ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,8% βλέπει για φέτος ο ΟΟΣΑ
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η βασική αιτία επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι οι πληθωριστικές πιέσεις.
Ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε χθες την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο, στο 2,8%, όπως έκανε και συνολικά για τις χώρες-μέλη του εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Για το 2023 προβλέπει ρυθμό 2,5%. Ωστόσο, η πρόβλεψη του 2,8% για την Ελλάδα είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη του Οργανισμού για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, 2,6%. Την ίδια ώρα, τα συγκριτικά στοιχεία της Εurostat επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα, με το 7% του ρυθμού ανάπτυξης του 1ου τριμήνου, κινήθηκε πάνω από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, που ήταν 5,4%, και κατέλαβε την 6η θέση.
Ο τουρισμός
Το «ελατήριο» που τίναξε την ανάπτυξη στην Ελλάδα ψηλά το 2021, όπως την είχε βυθίσει το 2020, φαίνεται πως έχει ακόμη κάποια δυναμική, αφού τροφοδοτείται από τον τουρισμό, για τον οποίο όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι θα κινηθεί ικανοποιητικά και φέτος. Αν δεν φθάσει τα έσοδα του 2019, θα τα πλησιάσει, εκτιμούν οι αναλυτές. Ο τουρισμός εκτιμάται ότι θα στηρίξει και την κατανάλωση, που ενδέχεται να υποχωρήσει το β’ τρίμηνο λόγω πληθωρισμού.
Η ανάκαμψη στην Ελλάδα βασίστηκε, επίσης, στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, που συνεχίζονται στο μέτωπο της ενεργειακής ακρίβειας. Η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση στη σχετική δαπάνη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Bruegel. Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι άλλες χώρες πέτυχαν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς τόσο μεγάλη κρατική ενίσχυση. Για παράδειγμα, η Ιρλανδία με 11,3% ρυθμό ανάπτυξης το 1ο τρίμηνο κατέλαβε την τρίτη θέση από το τέλος στις δαπάνες ενεργειακής στήριξης.
Ο ΟΟΣΑ στην ανάλυσή του επικαλείται τον πληθωρισμό, την αβεβαιότητα και τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για να στηρίξει την εκτίμησή του για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ως αντιστάθμισμα σε όλα αυτά αναφέρει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και τις αυξημένες εξαγωγές και επενδύσεις. Εκτιμά, επίσης, ότι η αύξηση της απασχόλησης θα σταματήσει προσωρινά λόγω αβεβαιότητας των εργοδοτών αλλά και δυσκολίας εξεύρεσης ειδικευμένου προσωπικού και αύξησης των μισθών.
Η πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό είναι εξαιρετικά υψηλή, 8,8% κατά μέσον όρο στο έτος. Αυτή είναι και η βασική αιτία επιβράδυνσης της οικονομίας, σύμφωνα με τον Οργανισμό. Οι πληθωριστικές πιέσεις και η αβεβαιότητα μειώνουν την ιδιωτική κατανάλωση, σημειώνει, καθώς και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι αν οι μισθοί αυξηθούν πάνω από τις προβλέψεις θα τεθούν σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Επίσης, αν τα μέτρα δεν είναι καλά στοχευμένα θα εξασθενήσουν η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας και η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα.
Το πλεόνασμα
Ο Οργανισμός τονίζει την ανάγκη επιστροφής σε δημοσιονομικά πλεονάσματα και τονίζει: «Ο τερματισμός των ισχυόντων δημοσιονομικών μέτρων, όπως προγραμματίζεται, και ο περιορισμός οποιωνδήποτε περαιτέρω μέτρων σε καλά στοχευμένη προσωρινή υποστήριξη για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα».
Ο ΟΟΣΑ καλεί επίσης την Ελλάδα να αναπτύξει ένα σύστημα καθορισμού των μισθών βασισμένο σε διαπραγματεύσεις για συνθήκες εργασίας οι οποίες να αντανακλούν την παραγωγικότητα των εργαζομένων και τις συνθήκες στην αγορά, και όχι να βασίζονται στον διοικητικό καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Ισχυρή η τριμηνιαία άνοδος του ΑΕΠ
H ελληνική οικονομία υπερκάλυψε τις απώλειες της πανδημίας σε όρους τριμηνιαίου πραγματικού ΑΕΠ κατά 3%, επισημαίνει η Eurobank στο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία», σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ προχθές για την αύξηση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου κατά 7%.
Οι αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Τάσος Αναστασάτος) σχολιάζουν ότι η επίδοση στηρίχθηκε κυρίως στην κατανάλωση και στις επενδύσεις παγίων, ότι αυτό συνέβη παρά την άνοδο του πληθωρισμού και ειδικά της τιμής του πετρελαίου, και ότι «ήταν καλύτερη του αναμενομένου και μία από τις υψηλότερες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης». Μάλιστα προβλέπουν ότι η αναθεώρηση προς τα πάνω της στατιστικής επίδρασης βάσης (carry over) του 2021 στις 2,1 ποσοστιαίες μονάδες από 1,6 ποσοστιαίες μονάδες προηγουμένως και η ισχυρή τριμηνιαία άνοδος του πραγματικού ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο 2022 αναμένεται να αντισταθμίσουν σε ένα βαθμό τις πιθανές επιπτώσεις στον ρυθμό μεγέθυνσης του 2022 από τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Επισημαίνουν, πάντως, οι οικονομολόγοι ότι πέραν των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, η ανθεκτικότητα που επέδειξε η ιδιωτική εγχώρια ζήτηση στην πρώτη φάση της ενεργειακής κρίσης δύναται να ερμηνευθεί και από τη διαμόρφωση προσδοκιών για παροδικές πληθωριστικές πιέσεις. Δεδομένου ότι μετά το τέλος Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, προβλέπεται μεγαλύτερη διάρκεια πληθωρισμού, οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομία είναι πιθανό να αποτυπωθούν στο β’ τρίμηνο.