ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφιαλτικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Νωρίτερα η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ανακοίνωσε την έναρξη μια δύσκολης περιόδου δομικών αλλαγών στη ρωσική οικονομία, εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων. Η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας μόνο το 2024.

Εφιαλτικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε ξανά την πρόβλεψή της για πτώση της εθνικής οικονομίας. Η πρόεδρος της τράπεζας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα επικρατεί κολοσσιαία αβεβαιότητα, σημειώνοντας ότι πιθανόν να είναι απαραίτητο η Μόσχα να πρέπει να προετοιμαστεί για περαιτέρω επιτάχυνση των ρυθμών πληθωρισμού.

«Η προσφορά μειώνεται περισσότερο από τη ζήτηση, γεγονός που δημιουργεί υψηλή πληθωριστική πίεση. Γενικώς φέτος οι τιμές σύμφωνα με τις προβλέψεις μας οι τιμές θα αυξηθούν κατά 18% ως 23%. Η διακοπή των καθιερωμένων οικονομικών δεσμών θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δυναμική του ΑΕΠ φέτος. Η μείωση του ΑΕΠ θα είναι στο 8% με 10%, ενώ η μεγαλύτερη πτώση θα σημειωθεί το τέταρτο τρίμηνο» δήλωσε η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Νωρίτερα η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ανακοίνωσε την έναρξη μια δύσκολης περιόδου δομικών αλλαγών στη ρωσική οικονομία, εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων. Η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας μόνο το 2024.

 

Η ρυθμιστική αρχή επίσης αναγνωρίζει την ύπαρξη προβλημάτων με τις πληρωμές στις κρατικές υποχρεώσεις, με την πρόεδρο του οργανισμού να επιμένει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αθέτησης, αφού το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει όλους τους πόρους για να αποπληρώσει τα χρέη.

Η Ρωσία προσπαθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία και πληρώνει σε δολάρια

Η Ρωσία έκανε στροφή για να αποφύγει τη χρεοκοπία την Παρασκευή, καθώς πραγματοποίησε μια σειρά από ήδη καθυστερημένες πληρωμές του διεθνούς της χρέους σε δολάρια, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε υποσχεθεί ότι θα το πλήρωνε μόνο σε ρούβλια όσο διάστημα τα αποθεματικά της παρέμεναν δεσμευμένα.

Τα διεθνή ομόλογα ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ρωσίας έχουν γίνει το επίκεντρο στο παιχνίδι των οικονομικών, του "μία σου και μία μου", που έχει αναπτυχθεί σχετικά με μια πιθανή χρεοκοπία.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι κατάφερε να πληρώσει 564,8 εκατομμύρια δολάρια για ένα ευρωομόλογο του 2022 και 84,4 εκατομμύρια δολάρια για ένα άλλο ομόλογο του 2042 σε δολάρια, ως το νόμισμα που αναφέρεται στα ομόλογα.

 

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα πραγματοποίησε την πληρωμή χωρίς να κάνει χρήση των αποθεματικών της που έχουν δεσμευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και πρόσθεσε ότι η ακριβής προέλευση τον κονδυλίων είναι ασαφής.

«Δεν εγκρίναμε καμία συναλλαγή που να σχετίζεται με τα παγωμένα κεφάλαια τους στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Υποχώρησαν κατά κάποιο τρόπο σε αυτό το θέμα για να αποφύγουν μια χρεοκοπία, και αυτό είναι καλό πράγμα».

Το υπουργείο οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι διοχέτευσε τα απαιτούμενα ποσά στο υποκατάστημα της Citibank στο Λονδίνο, ενός από τους λεγόμενους φορείς πληρωμής των ομολόγων των οποίων η δουλειά είναι να τα εκταμιεύουν στους επενδυτές που αρχικά δάνεισαν τα χρήματα στη Μόσχα

Η Citibank αρνήθηκε το σχολιάσει το ζήτημα.

«Οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν στο νόμισμα έκδοσης των αντίστοιχων ευρωομολόγων - σε δολάρια ΗΠΑ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του. «Έτσι, οι υποχρεώσεις εξυπηρέτησης των κρατικών ευρωομολόγων εκπληρώθηκαν».

Η Ρωσία δεν είχε βρεθεί αντιμέτωπη με καμία χρεοκοπία από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης του 1998 και δεν έχει αντιμετωπίσει μεγάλη χρεοκοπία σε διεθνείς ή «εξωτερικές» αγορές από την περίοδο της επανάστασης των Μπολσεβίκων το 1917.

Ο Πούτιν συζητάει τη σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζητάει την πρόταση της σύνδεσης του ρουβλίου με τον χρυσό και άλλα αγαθά, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, η οποία αν εγκριθεί θα συνδέσει απευθείας το ρωσικό νόμισμα με τους ράβδους χρυσού για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Ένας Ρώσος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας είχε δηλώσει αυτήν την εβδομάδα ότι η σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό μπορεί να δώσει στην Ρωσία περισσότερη «κυριαρχία» στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, το οποίο έχει πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση από τότε που η Μόσχα έστειλε τα στρατεύματα της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την πρόταση αυτή κατά την διάρκεια ενημέρωσης, είπε ότι «το ζήτημα αυτό συζητείται με τον Πούτιν».

Ωστόσο η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πρόταση αυτή «δεν συζητείται με οποιονδήποτε τρόπο».

Η Ρωσία παράγει κάθε χρόνο περίπου το 10% του χρυσού που εξορύσσεται παγκοσμίως και είναι ένας μεγάλος παραγωγός πετρελαίου, φυσικού αερίου, μετάλλων και σιτηρών.

Σ’ αυτό που φάνηκε μια προσπάθεια σύνδεσης του ρουβλίου με τον χρυσό, είναι η ανακοίνωση που έκανε η Κεντρική Τράπεζα στον Μάρτιο σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να αγοράζει χρυσό στην καθορισμένη τιμή των 5.000 ρουβλίων το γραμμάριο έως τις 30 Ιουνίου.

Αλλά δύο εβδομάδες αργότερα, όταν το ρούβλι ενισχύθηκε απότομα, επανήλθε και ανακοίνωσε ότι μπορεί να αγοράζει χρυσό σε τιμές διαπραγμάτευσης.

Πολλά νομίσματα κατά το παρελθόν σχετίζονταν με τον χρυσό ή το ασήμι. Η Ρωσία υιοθέτησε την ισοτιμία σε σχέση με τον χρυσό το 1897 αλλά, όπως πολλές χώρες, εγκατέλειψε την σχέση αυτή κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς οι κυβερνήσεις τύπωναν χρήμα για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο.

Το ρούβλι εμμέσως είχε συνδεθεί με τον χρυσό με βάση το σύστημα ισοτιμιών Μπρέτον –Γουντς (Bretton Woods) που διαμορφώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω του οποίου οι χώρες συνέδεαν την ισοτιμία των νομισμάτων τους με το αμερικανικό δολάριο, το οποίο με τη σειρά του ήταν συνδεδεμένο με τον χρυσό, λέει ο Αλεξάντερ Μιχαήλοφ, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Reading.

Αλλά η σύνδεσή του με τον χρυσό διακόπηκε όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1971 έπαψαν να επιτρέπουν την μετατροπή δολαρίων σε χρυσό.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν, είχε δηλώσει την Τρίτη, ότι έχουν συνταχθεί προτάσεις που αφορούν τη σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό και άλλα αγαθά.

«Η πιο σημαντική προϋπόθεση για να διασφαλισθεί η οικονομική ασφάλεια της Ρωσίας είναι η εξάρτηση από το εσωτερικό δυναμικό της χώρας» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην κυβερνητική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

Ερωτηθείς αν αυτές οι ιδέες έρχονται σε αντίθεση με την οικονομική θεωρία, ο Πατρούσεφ είπε ότι « δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα της οικονομικής επιστήμης, έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα των οικονομικών εγχειριδίων της Δύσης»

Πηγή:gr.euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση