ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυστοκία στην Ευρώπη για το φόρο 3% στις ψηφιακές υπηρεσίες

Την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία εντός Ε.Ε. στο ECOFIN του Δεκεμβρίου, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

No profile pic

Δυστοκία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών δημιουργεί η συζήτηση για την επιβολή φόρου 3% επί ορισμένων ψηφιακών υπηρεσιών. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία επί των νομοθετικών προτάσεων για τη φορολόγηση των κερδών, που παράγει η ψηφιακή οικονομία, μεταξύ των κρατών-μελών, δεν υπάρχει επί του παρόντος κοινή γραμμή πλεύσης. Η Ένωση εκτιμά ότι ένας προσωρινός έμμεσος φόρος με συντελεστή 3% επί ορισμένων εσόδων από ψηφιακές δραστηριότητες θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης των €5 δις ετησίως στα κράτη-μέλη.

Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι με το νέο φόρο θα ανατρέψει τις υφιστάμενες ανισότητες στη φορολογική πολιτική, ώστε ψηφιακές και παραδοσιακές εταιρείες να φορολογούνται με δίκαιο και ισότιμο τρόπο και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και τα περισσότερα κράτη-μέλη.

Σήμερα οι ψηφιακές επιχειρήσεις υπόκεινται επί του παρόντος σε μέσο πραγματικό συντελεστή φόρου ίσο προς το ήμισυ του αντίστοιχου συντελεστή της παραδοσιακής οικονομίας στην Ε.Ε. Η Ε.Ε. επιδιώκει την επίτευξη μιας λύσης στη συνεδρίαση του ECOFIN το Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες συμμετέχει σε μια αντίστοιχη παγκόσμια προσπάθεια που συντονίζει ο ΟΟΣΑ, που επιδιώκει την αναμόρφωση των φορολογικών κανόνων, ώστε να συμπεριλάβουν και προβλέψεις για τις ψηφιακές επιχειρήσεις. 

Κατακερματισμός Την κατάσταση περιέγραψε εύγλωττα σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση του ECOFIN, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis. “Η επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό είναι σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, το φορολογικό μας σύστημα πρέπει να επικαιροποιηθεί, ώστε να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα του 21ου αιώνα. Οι οικονομίες μας είναι ολοένα και πιο ψηφιακές και αυτή η τάση είναι εδώ για να παραμείνει. Δεύτερον, υπάρχει κίνδυνος κατακερματισμού στην ενιαία αγορά σύμφωνα με τον ψηφιακό φόρο. Ορισμένα κράτη έχουν ήδη εισαγάγει ψηφιακό φόρο. Άλλα εργάζονται για αυτό. Ακόμα άλλοι δεν σχεδιάζουν τίποτα σε αυτό το στάδιο, καθώς περιμένουν ευρωπαϊκή ή διεθνή λύση. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ισότιμων όρων ανταγωνισμού και φορολογικής δικαιοσύνης, όπως υπογράμμισαν σήμερα αρκετά κράτη μέλη”, ανέφερε σχετικά. Ο ίδιος συνέχισε: “Φυσικά, μια φιλόδοξη παγκόσμια συμφωνία παραμένει ο στόχος μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμμετέχουμε ενεργά στις συνεχιζόμενες εργασίες στον ΟΟΣΑ. Αλλά, ας είμαστε ρεαλιστές. Μια παγκόσμια συμφωνία θα πάρει χρόνο. Επομένως, είναι πιο ρεαλιστικό να διαμορφώσουμε μια συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε.”.  

Διαφωνίες Το σχέδιο, που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή, απαιτεί τη στήριξη και των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. Ωστόσο, στους κόλπους της Ένωσης υπάρχουν διαφωνίες. Τα μικρότερα κράτη με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, που φιλοξενούν μεγάλες πολυεθνικές, θέλουν οι αλλαγές της Ε.Ε. να συνδυαστούν με μια παγκόσμια μεταρρύθμιση της ψηφιακής φορολογίας. Μεγαλύτερα κράτη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ισχυρίζονται ότι έχουν χάσει εκατομμύρια ευρώ εσόδων λόγω της μετατόπισης των φορολογητέων κερδών των ψηφιακών ομίλων σε χώρες με χαμηλότερες φορολογίες, θέλουν μια γρήγορη λύση. Υποστηρίζουν, συνεπώς, την πρόταση της Επιτροπής για ένα φόρο 3% στα ψηφιακά έσοδα μεγάλων επιχειρήσεων σε όλη την Ε.Ε., ο οποίος θα εισαχθεί πριν από μια γενική αναμόρφωση των φορολογικών κανόνων.

Πηγή:sepe.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση