Δύσκολος Φεβρουάριος και στο βάθος... αξιολόγηση

Στο προσεχές Euro Working Group θα διαφανούν οι προθέσεις των δανειστών

Με πρώτο κρίσιμο σταθμό για τη διαπραγμάτευση, την επόμενη Πέμπτη, όπου στο EuroWorkingGroup θα διαφανούν οι προθέσεις των δανειστών, αφού πρώτα ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της.

Τις τελευταίες ημέρες το μείζον θέμα της αξιολόγησης «πάγωσε» καθώς τα μέτωπα με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον ΕΦΚΑ καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Ωστόσο, όλα δείχνουν και παρά τις προσπάθειες που κάνει το Μαξίμου, ότι η αξιολόγηση μετατίθεται για τον Φεβρουάριο και... βλέπουμε. Θα χαθεί, αν δεν συμβεί κάποια συνταρακτική εξέλιξη, και ο Ιανουάριος, με το Eurogroup της 26ης του μήνα να μην είναι τελικά και το καθοριστικό.

Η κυβέρνηση ρίχνει εκεί όλο το βάρος της, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ξεκινήσει κύκλο επαφών στην Ευρώπη για να «βολιδοσκοπήσει» τις προθέσεις των δανειστών, όμως, τα πρώτα μήνυμα του νέου χρόνου δεν είναι ενθαρρυντικά ως προς το πότε θα κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα.

ΣΕ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 

Ολα δείχνουν ότι οι αποφάσεις θα μετατεθούν για τον Φεβρουάριο, με κρυφό φόβο για την κυβέρνηση να μην υπάρξουν εξελίξεις ούτε και τότε. Ομως, το βάρος θα δοθεί τις επόμενες έξι εβδομάδες ώστε να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο. Σε καμιά περίπτωση, και μόνο ως εφιάλτη, βλέπουν το σενάριο της παρατεταμένης συζήτησης με την τρόικα κι ενώ πλησιάζουν οι κρίσιμες εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία.

Η Αθήνα δεν επιθυμεί επ’ ουδενί να μείνουν ανοικτά τα ελληνικά θέματα όσο η Ευρώπη θα παίρνει φωτιά, ειδικά μάλιστα αν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στις δύο αυτές χώρες, με άνοδο των ακροδεξιών, ξενοφοβικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ 

Ενώ ο χρόνος πιέζει, τα προβλήματα στις σχέσεις με τους δανειστές παραμένουν τα ίδια. Ειδικά με τη γερμανική πλευρά αλλά και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πιέζουν για νέα μέτρα μετά το 2018. 

Η κυβέρνηση φαίνεται να αντιπροτείνει τη λύση της επέκτασης του δημοσιονομικού «κόφτη», στοχευμένες περικοπές δαπανών, αλλά χωρίς να χρειάζεται να νομοθετήσει άμεσα μέτρα. 

Μείζον στόχος του Μαξίμου είναι να μην εξαναγκαστεί να πάει στη Βουλή για να περάσει σκληρά, προληπτικά μέτρα, τα οποία έχει ήδη αποκλείσει. Ωστόσο, η «κόκκινη» γραμμή θα δοκιμαστεί στις συζητήσεις της Αθήνας κυρίως με το Βερολίνο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι εδώ και πολλές ημέρες επικρατεί... σιγή ασυρμάτου, τόσο από τον Β. Σόιμπλε όσο και από την πλευρά του ΔΝΤ. Μετά τις επιθετικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, πριν από τα Χριστούγεννα, και το προκλητικό άρθρο του Π. Τόμσεν, καταγράφεται μια σιωπή η οποία, κατ’ άλλους, χαρακτηρίζεται ως «ηρεμία πριν από τη θύελλα».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Β. Σόιμπλε, πηγές στη Γερμανία τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά ενοχλημένος επειδή έχει στοχοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση. «Πώς θα κάνουμε διαπραγματεύσεις όταν η Αθήνα μας βρίζει», λένε πηγές στο Βερολίνο και υπογραμμίζουν με νόημα ότι «ο Σόιμπλε δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, θα ξανακτυπήσει την ώρα που πρέπει».

«Δεν ανησυχούμε για τις προθέσεις και τη στάση του Γερμανού υπουργού. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας, υπάρχουν σύμμαχοι που μας στηρίζουν, θα βρεθεί λύση», τονίζουν από την κυβέρνηση.

Πάντως, οι Γερμανοί φαίνεται να επιμένουν σε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και σε μέτρα που θα φτάσουν τα 4,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τη στάση του ΔΝΤ και για το αν τελικά θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω και μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, κάτι που βεβαίως συνδέεται και με τις προθέσεις της Γερμανίας. Μέσα στον Ιανουάριο θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μια εξέλιξη που θα είναι σημαντική. Θα φανεί αν το Ταμείο επιμένει σε σκληρά μέτρα με περικοπές μισθών και συντάξεων, απολύσεις στο Δημόσιο και άλλες επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, πάντως, δεν είναι ιδιαίτερα καλές για την Ελλάδα καθώς φημολογείται ότι το ΔΝΤ θα κρατήσει σκληρή στάση για τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη κι αν «δείξει» και προς την Ευρώπη για τις ευθύνες που έχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Ταμείο θα επιμείνει στα σκληρά μέτρα και ενδεχομένως να «φτιάξει κλίμα» για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αλλωστε, μετά τις 20 Ιανουαρίου πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησής του στο ελληνικό πρόβλημα.

Κι όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε ασφυκτικό οικονομικό κλοιό, σε πιέσεις εντός κι εκτός Ελλάδας αλλά και στους φόβους για τις αγροτικές

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ