ΔΝΤ: Το Brexit «κόβει» τις προοπτικές για τη Βρετανία και την παγκόσμια οικονομία

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπό τη σκιά της επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Σε μικρή επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπό τη σκιά της επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Το Ταμείο σημειώνει ότι η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει σημαντικά την «οικονομική, πολιτική και θεσμική αβεβαιότητα» και αναμένεται να έχει αρνητικές μακροοικονομικές συνέπειες, ειδικά για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη.

Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,1% φέτος και κατά 3,4% το επόμενο έτος, και στις δύο περιπτώσεις 0,1 μονάδες χειρότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στην προ-Brexit εποχή.

Τις μεγαλύτερες συνέπειες θα υποστεί το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, με το Ταμείο να «κόβει» τις προβλέψεις του για ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας κατά 0,2 μονάδες για φέτος και κατά σχεδόν μία ολόκληρη μονάδα για το 2017.

Έξω από τα βρετανικά νησιά, οι σημαντικότερες πιθανές συνέπειες εντοπίζονται στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, κυρίως στη Γερμανία, όμως το ΔΝΤ δεν διαβλέπει σοβαρό κίνδυνο διάχυσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Κίνα.

Τρία σενάρια, το ΔΝΤ επιλέγει το καλύτερο

Παρά τις αρνητικές αναθεωρήσεις πάντως, Το ΔΝΤ πάντως υπογραμμίζει ότι η έως τώρα αντίδραση των αγορών στο Brexit έχει υπάρξει σταθερή και χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα πανικού, γεγονός που αποδίδει στην ετοιμότητα των κεντρικών τραπεζών να επέμβουν για να διασφαλίσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Τονίζει δε ότι με δεδομένο ότι η βρετανική έξοδος θα βρίσκεται για πολύ καιρό σε εξέλιξη, είναι ακόμα πολύ δύσκολο να γίνει μία ασφαλής αποτίμηση των πιθανών επιπτώσεων.

Αν και το Ταμείο εμφανίζεται αισιόδοξο ότι η σχετικά ήρεμη αντίδραση των αγορών έως τώρα προδίδει ένα επαρκώς σταθερό περιβάλλον, στη σημερινή έκθεσή του περιλαμβάνει δύο σαφώς χειρότερα σενάρια, που πηγάζουν από τον κίνδυνο επικίνδυνης παράτασης της αβεβαιότητας, που με τη σειρά της ανοίγει την πόρτα σε οικονομικά σοκ.

Τα πρώτο σενάριο, ελαφρά αρνητικό, προβλέπει ένα ακόμα πιο σφιχτό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και χαμηλότερη καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη, ενώ ένα μέρος των τραπεζών που εδρεύουν στο Λονδίνο «μετακομίζουν» στην ευρωζώνη. Υπό αυτές τις συνθήκες, η παγκόσμια ανάπτυξη το 2017 πέφτει περαιτέρω, στη ζώνη του 3,1%.

Το δεύτερο σενάριο, που είναι βαθιά αρνητικό αλλά χαρακτηρίζεται ως το λιγότερο πιθανό, θέλει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βρετανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ουσιαστικά να ναυαγούν. Ως συνέπεια, η εμπορική σχέση των δύο πρώην εταίρων «κατρακυλά» στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πλήττοντας σοβαρά τις συναλλαγές, τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Αυτό το σενάριο εγείρει κίνδυνο ακόμα και ύφεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη το 2017 πέφτει κάτω από το 3%.

Το Ταμείο επισημαίνει εκ νέου ότι οι συνέπειες του Brexit θα κριθούν πρωτίστως από το πόσο ομαλά θα γίνει η μετάβαση στη νέα εμπορική σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας και καλεί τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν μία ήρεμη μετάβαση που θα διατηρεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα κέρδη από το διμερές εμπόριο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ