Δ.Λιάκος: Από ένα μοντέλο κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά μεταβαίνουμε σε ένα σύγχρονο παραγωγικό υπόδειγμα

«Μια καλή λύση συνεπάγεται άμεση είσοδο στο QE και δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές και περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού»

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή» της Κυριακής είπε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί μια όσο το δυνατόν πιο «καθαρή» λύση μακρόπνοου χαρακτήρα και ταυτόχρονα επιδιώκει ένα σαφή δημοσιονομικό ορίζοντα με βιώσιμα πλεονάσματα που θα στηρίζονται στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να τα επιτυγχάνει μέσω του ρυθμού ανάπτυξης.

«Μια καλή λύση συνεπάγεται άμεση είσοδο στο QE και δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές και περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι εμείς κάνουμε τάχιστα και αποτελεσματικά όσα πρέπει να κάνουμε και η οικονομία συνεχίζει να παράγει θετικά αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον κυβερνητικό στόχο επιτάχυνσης της ανάπτυξης, είπε ότι οι άμεσες κυβερνητικές δράσεις «αφορούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων χωρίς περιττές καθυστερήσεις, ώστε να τελειώσει το καθεστώς της επιτροπείας και των Μνημονίων το συντομότερο δυνατόν», ενώ η επιστροφή στην ανάπτυξη, με βιώσιμα χαρακτηριστικά, απαιτεί την απόρριψη του παλαιού παραγωγικού μοντέλου και τις κατεστημένες νοοτροπίες που καλλιέργησε με απαραίτητη προϋπόθεση την «απενοχοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αντίληψη της κοινωνίας» και τη ριζική μεταβολή του πλαισίου παρακολούθησης της δημοσιονομικής προσαρμογής, της χαρακτηριζόμενης ως εποπτείας, με την υιοθέτηση ενός προοδευτικού σχεδίου μετασχηματισμών και αλλαγών που θα συμβάλουν στον εκμοντερνισμό της οικονομίας.

Περιγράφοντας τους άξονες ενός «αυθεντικά προοδευτικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος» ο κ. Λιάκος έκανε λόγο για «βαθιές τομές στη διοίκηση και τις δομές του κράτους, στο δικαστικό σύστημα και στην απονομή δικαιοσύνης, στα συστήματα προμηθειών του Δημοσίου, στη δημιουργία ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, στην εδραίωση του αισθήματος δικαίου, ισονομίας, αξιοκρατίας και δίκαιου ανταγωνισμού κόντρα στα αντιδραστικά παγιωμένα συμφέροντα».

Ερωτηθείς για τους ποσοτικούς στόχους για την ανάπτυξη και την ανεργία την διετία 2017-2018 είπε πως αυτοί είναι «για ρυθμούς μεγέθυνσης πάνω από 2% και για ποσοστό ανεργίας που θα υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 2%- 3%», θεωρώντας, ταυτόχρονα, ότι αυτοί οι στόχοι μπορεί να υπερκεραστούν υπό την προϋπόθεση προσέλκυσης επενδύσεων και άρσης διαφόρων, κυρίως γραφειοκρατικού χαρακτήρα, εμποδίων.

Ο κ. Λιάκος είπε ότι παρά τη «συστηματική προσπάθεια να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο εχθρός της επιχειρηματικότητας, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική» και ανέφερε ως σημαντικές μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τον μετασχηματισμό του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακή τράπεζα.

Χαρακτηρίζει τολμηρές αλλαγές την εισαγωγή ηλεκτρονικών συναλλαγών, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, το ξεμπλοκάρισμα «παγωμένων» επενδυτικών σχεδίων, και το συμφωνημένο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ερωτηθείς για τη διαφορά της ανάπτυξης που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με εκείνη προ κρίσης, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί τον παραγωγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας, ώστε «από ένα μοντέλο κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά μεταβαίνουμε σε ένα σύγχρονο παραγωγικό υπόδειγμα που βασίζεται στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την αξιοποίηση του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, που αναζητεί διέξοδο στο εξωτερικό -και αυτή είναι μια τάση που πρέπει να αντιστρέψουμε με αίσθημα επείγοντος».

Ο κ. Λιάκος τόνισε την επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ «ο κόσμος της εργασίας με ασφάλεια, δικαιώματα και αξιοπρέπεια να συμβάλει στην ανάταξη της χώρας και στη δημιουργία εθνικού πλούτου», εν αντιθέσει με τη «συντηρητική αντίληψη που προτάσσει την αναζωογόνηση της επιχειρηματικής κερδοφορίας μέσω της απαξίωσης της εργασίας με το πρόσχημα της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης», ενώ τάχθηκε και υπέρ μιας νέας εκπαιδευτικής πολιτικής που επενδύσει στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία.

Ερωτηθείς αν υπήρχαν περιθώρια για διαφορετικούς χειρισμούς τα επτά χρόνια των μνημονίων, επισήμανε ότι η εκδήλωση της κρίσης βρήκε την Ευρώπη ανέτοιμη, αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, τις «κατασκευαστικές» ατέλειες της Ευρωζώνης και τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας, έκανε λόγο για νομιμοποίηση ενός ακατάλληλου μείγματος προσαρμογής που στηρίχθηκε σε απλοϊκά στερεότυπα, και επισήμανε ότι «αυτό σήμερα δείχνει να μεταβάλλεται προς μια θετική κατεύθυνση, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση και την επικείμενη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος».

«Επτά χρόνια κρίσης όμως, ως βιωμένη πραγματικότητα κι όχι ως αφηρημένος ιστορικός αναστοχασμός, ενέχουν τον κίνδυνο να πέσουμε ως κοινωνία στην παγίδα της ηττοπάθειας και της ματαιοπονίας. Τώρα είναι που πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να σχεδιάσουμε την επομένη μέρα. Οι βάσεις αυτή τη φορά έχουν τεθεί και θα καταφέρουμε να βγούμε οριστικά από την περιπέτεια της επιτροπείας και της εξάρτησης. Αυτή είναι η ιστορική μας αποστολή» κατέληξε ο κ. Λιάκος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ