ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη προμηθεύτρια σε σπαράγγια η Ελλάδα στη Γερμανία

H Γερμανία είναι παγκοσμίως η πρώτη χώρα με περίπου 1,6 κιλά ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση.

Δεύτερη προμηθεύτρια σε σπαράγγια η Ελλάδα στη Γερμανία

Η δεύτερη προμηθεύτρια της Γερμανίας σε σπαράγγια είναι η Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε report του γραφείου ΟΕΥ στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο.

Σύμφωνα με έρευνα του ομίλου ανάλυσης δεδομένων και διαδικτυακής έρευνας “YouGov”, τα σπαράγγια κατέλαβαν μεταξύ των ανοιξιάτικων λαχανικών και το 2023 την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Γερμανών καταναλωτών. 

Εξάλλου η Γερμανία είναι παγκοσμίως η πρώτη χώρα με περίπου 1,6 κιλά ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση.

Ειδικότερα, τα σπαράγγια παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή σε ηλικίες άνω των 55 ετών με ποσοστό 74 % ενώ μεταξύ των νεότερων σε ηλικία (18–24 ετών) καταναλωτών, μόλις το 47 % δηλώνει ότι τα καταναλώνει σε τακτική βάση.

Από που προμηθεύονται σπαράγγια

Οι καταναλωτές στη Γερμανία προμηθεύονται τα σπαράγγια:

  • 42% από τους μεγάλους ομίλους λιανεμπορίου / super market
  • 35% από τις υπαίθριες αγορές
  • 22% από λοιπά καταστήματα 
  • 11% απευθείας από τους παραγωγούς

Αυτάρκεια κατά 72%

Στη Γερμανία το ποσοστό της εγχώριας παραγωγής σπαραγγιών καλύπτει περίπου το 72% της κατανάλωσης, ενώ στα υπόλοιπα λαχανικά η αυτάρκεια υπολογίζεται κάτω του 40 %. Τα τελευταία χρόνια οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στη Γερμανία έχουν αυξηθεί από 18.610 εκτάρια το 2017 σε περίπου 20.500 εκτάρια το 2023 ενώ δραστηριοποιούνται 1.400 καλλιεργητές με παραγωγή 106.000 τόνους, πρωτίστως άσπρα σπαράγγια. Η βιολογική καλλιέργεια ανέρχεται σε 7.5 % των συνολικών καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Οι εισαγωγές σπαραγγιών ανήλθαν σε €97,62 εκατ

Σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής στατιστικής Υπηρεσίας, το 2023 οι εισαγωγές σπαραγγιών Γερμανίας ανήλθαν σε €97,62 εκατ. Η αγορά τροφοδοτείται με εισαγωγές κυρίως από

  • Ισπανία (μερίδιο αγοράς 29,5%)
  • Ελλάδα (20,8%)
  • Ιταλία (17,70%)
  • Μεξικό (10,60 %)

ενώ τους χειμερινούς μήνες από το Περού (μερίδιο αγοράς 8,8%).

Σύμφωνα με το report, δεδομένου ότι η έναρξη της συγκομιδής εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, οι Έλληνες παραγωγοί δύναται να επιτύχουν υψηλές τιμές πώλησης κατά την αρχή της περιόδου κατανάλωσης τον Μάρτιο σε περίπτωση πρωιμότητας της ελληνικής παραγωγής.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση