Capital Economics για Ελλάδα: Σε κίνδυνο ο στόχος για την ανάπτυξη

Η Ελλάδα υπεραπέδωσε των στόχων του 2016 αλλά το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν συμμετάσχει πλήρως στον τρίτο πακέτο διάσωσης, όπως σημειώνει η Capital Economics.

Για τον κίνδυνο σημαντικού εκτροχιασμού σε ότι αφορά τους στόχους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017, προειδοποιεί η Capital Economicsστην νέα της έκθεση για τα δημοσιονομικά των χωρών της περιφέρειας του ευρώ , με τίτλο Euro-Zone Fiscal Monitor.

Όπως επισημαίνει, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα δημοσιονομικά των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης βελτιώνονται, ωστόσο τον Ιανουάριο σημειώθηκε ένα απότομο sell-off στα ομόλογα, το μεγαλύτερο από τα μέσα του 2015, το οποίο προκλήθηκε από τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο και τις ανησυχίες γύρω από την πιθανότητα tapering από την ΕΚΤ.

Τα ελλείμματα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, το σωρευτικό έλλειμμα του 2016 στην Ισπανία παρέμεινε αμετάβλητο, ενώ στην Ελλάδα το έλλειμμα για το 2016 μειώθηκε απότομα, όπως και το σωρευτικό έλλειμμα της Ιταλίας για το έτος έως τον Νοέμβριο.

Η Ελλάδα υπεραπέδωσε των στόχων του 2016 αλλά το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν συμμετάσχει πλήρως στον τρίτο πακέτο διάσωσης, όπως σημειώνει η Capital Economics.

Η επιμονή του Eurogroup στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ θεωρείται ως μη ρεαλιστική από το ΔΝΤ, παρά την πρόσφατη δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει το όριο του αφορολόγητου εισοδήματος, και να εφαρμόσει τις αυτόματες περικοπές στις συντάξεις από το 2019, εάν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν πληρούνται, όπως επισημαίνει.

Ωστόσο, παρά την ανηλεή συμπίεση των κρατικών δαπανών, το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται κατακόρυφα, τονίζει και προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5% το 2017, πολύ πιο κάτω από τις προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη στο 2,7%, κάτι το οποίο – αν υλοποιηθεί – θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη συμμόρφωση με τον στόχο της Κομισιόν.

Σε όλη την περιοχή και ιδιαίτερα στον πυρήνα της ευρωζώνης, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις δημοσιονομικής χαλάρωσης. Μετά από μια αξιοσημείωτη χαλάρωση το 2016, η συνολική στάση για το 2017 είναι σε γενικές γραμμές μία ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική, η οποία και θα συγκρατήσει την ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή, και κυρίως - και πιο επιβλαβώς - στην περιφέρεια.

Όπως καταλήγει η Capital Economics, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, τα δημοσιονομικά των χωρών της περιοχής είναι κάθε άλλο παρά "ασφαλή". Ο πολιτικός κίνδυνος εξακολουθεί να αποτελεί μία σοβαρή απειλή. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται και με τις εκλογές σε αρκετές μεγάλες οικονομίες να βρίσκονται προ των πυλών, μία πολύ μεγαλύτερη αναταραχή μπορεί να "χτυπήσει" τις αγορές.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ