«Παραμύθια της Χαλιμάς» όσα λένε για αποζημιώσεις- "Καζάνι που βράζει" οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

«Η πανώλη είναι ένα πρόβλημα που μας το έφεραν. Γιατί δεν απέκλεισαν το νησί για 20 μέρες», λένε με μία φωνή οι κτηνοτρόφοι

«Κούφια λόγια» χαρακτηρίζουν οι κτηνοτρόφοι όσα είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης, τον περασμένο Φλεβάρη, αναφορικά με τη δέσμευση «ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, καθώς αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας».

Ένα καζάνι που βράζει είναι οι τάξεις των κτηνοτρόφων στην Κρήτη καθώς «επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο οι φόβοι των κτηνοτρόφων των τελευταίων ημερών και στο νομό μας, με τα δύο κρούσματα πανώλης που βρέθηκαν σε Εθιά και Παρανύμφους», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Τα κρούσματα είναι ένα πρόβλημα που μας το φέρανε. Δεν έπρεπε να συμβεί αυτό στην Κρήτη», αναφέρει ο Μανώλης Πατεράκης, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Στο πλαίσιο αυτό συγκαλείται την επόμενη εβδομάδα έκτακτη παγκρήτια συνάντηση κτηνοτρόφων προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

«Έχουμε αναβρασμό και αναστάτωση διότι το πρόβλημα το φέρανε. Έπρεπε να μπλοκάρουν την Κρήτη πριν. Υπάρχει μεγάλη οργή. Ένα καζάνι που βράζει είναι η Κρήτη. Δεν επιτρέπεται να συμβεί στην Κρήτη αυτό που συνέβη. Κατέστρεψαν ό,τι υγιές και άξιο είχε η Κρήτη», λέει ο κ. Πατεράκης.

Ο ίδιος τονίζει ότι η διαχείριση πλέον του προβλήματος χρειάζεται ψυχραιμία και αντιμετώπιση «αλλά θα μπορούσαν να αποκλείσουν την Κρήτη για 20 μέρες πριν φθάσουμε εδώ που φθάσαμε. Αυτό που θα χαθεί δε θα ξαναφτιαχτεί ποτέ, τα ζώα δεν είναι κουμπί που το πατάς».

Επίσης λέει ότι το 2018 αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα στην Τουρκία και την Βουλγαρία αλλά εμβολιάσανε έγκαιρα τα ζώα και αντιμετώπισαν άμεσα το πρόβλημα.

«Παραμύθια της Χαλιμάς» χαρακτηρίζει τις διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στρατάκου περί αποζημιώσεων. «Στο Αρκαλοχώρι ακόμα δεν τους αποζημίωσαν. Αλλά σε καμία περίπτωση η αποζημίωση δεν αποκαθιστά αυτό το ζωικό κεφάλαιο. Αν θανατώσουν μία μάνα εγκυμονούσα θέλει δύο χρόνια να ξαναβρώ μάνα» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Η ζημιά είναι τεράστια. Η αποζημίωση πρέπει να είναι τουλάχιστον 300 ευρώ για την Κρήτη και 500 ευρώ για την υπόλοιπη Ελλάδα, όχι 100» λέει στο Cretalive και ρίχνει ξεκάθαρα τις ευθύνες στις κρατικές υπηρεσίες «Που είναι οι έλεγχοι στα σύνορα και στα λιμάνια της Κρήτης» διερωτάται.

Η κοινή ανακοίνωση Κτηνοτροφικών Συλλόγων έχει ως εξής:

Η πανώλη έρχεται να προστεθεί στα χίλια δυο προβλήματα που έχουν οι κτηνοτρόφοι και έχουν κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων.

Την ίδια ώρα παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, για ακόμη μια φορά βλέπουμε να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών στου ίδιους τους κτηνοτρόφους, αναγκάζοντάς τους να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των σταυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους. Έτσι μπαίνουμε και πάλι από το κράτος στη λογική της ατομικής ευθύνης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Φλεβάρη, κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, δια στόματος πρωθυπουργού, Από ότι φαίνεται όμως εκ του αποτελέσματος, ήταν απλώς. Οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες με προσωπικό που δεν αρκεί να καλύψει ούτε τις πάγιες ανάγκες, πόσο μάλλον έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε αυτό το διάστημα.

Άλλωστε, η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών. Μία πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Την ώρα  που ήδη έχουν θανατωθεί 13.000 ζώα και έχουν εντοπιστεί 22 κρούσματα στη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, την Αττική και την Κρήτη,  η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια εφησυχασμού  των κτηνοτρόφων.

Πέρα από τα κούφια λόγια σε χθεσινή ενημέρωση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  δεν δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση στο 100% της ζημιάς, των πληγέντων κτηνοτρόφων, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, αντικατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ευθύνη του κράτους, στήριξη με ζωοτροφές, απολυμαντικά και άλλα απαραίτητα των κτηνοτρόφων που θα υποχρεωθούν να θέσουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα. Επίσης, δεν είπε το παραμικρό για το πως θα αποτραπεί η μείωση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος για τους παραγωγούς.

Μάλιστα, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αποζημιώσεις που φτάνουν τα 125 ευρώ ανά αιγοπρόβατο, όταν το κόστος για την αγορά μιας παραγωγικής προβατίνας (6 μηνών - 3 ετών) ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού στέκονται στο πλευρό των κτηνοτρόφων και καλεί όλο τον κλάδο να διεκδικήσει μέτρα ώστε:

  • Να υπάρξει άμεσος εντοπισμός της διαδρομής από την εισαγωγή έως τη διασπορά της νόσου,  στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Αποζημίωση 300€ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100€ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
  • Μέριμνα για τις ενισχύσεις που έπαιρναν οι παραπάνω κτηνοτρόφοι, αφού θα υποβάλουν μηδενική δήλωση εκτροφής.
  • Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.
  • Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κλπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
  • Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
  • Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

 

Για το Δ/Σ του Α.Σ. Αρχανών, Σκαρβελάκης Μανώλης

Για το Δ/Σ  του Α.Σ. Αστερουσίων, ο πρόεδρος Μ. Καρκαβάτσος 

Για το Δ/Σ  του Α.Σ. Ηρακλείου, ο πρόεδρος Δ.  Καραβιώτης  

Για το Δ/Σ  του Α.Σ. Μαλεβιζίου, ο πρόεδρος Θ. Στεφανάκης  

 

 

Δείτε επίσης:

Αρναουτάκης: "Να σωθεί η κτηνοτροφία της Κρήτης" - Θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι (videos)

Πανώλη στην Κρήτη: "Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν" - Τι λέει ο ΓΓ του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης

Η "διαδρομή" της πανώλης από τη Γαλλία στην Κρήτη - "Συναγερμός" στις αρχές

Κρούσματα πανώλης εντόπισαν οι υγειονομικές αρχές και στην Κρήτη

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από Κρήτη και Ηράκλειο

κεντρική φωτογραφία: pixabay.com

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ