ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ: Δημοσιονομική παρέμβαση για να πέσει ο πληθωρισμός

«Είναι πιθανό να είμαστε κοντά στην "κορυφή της σκάλας"», είπε ο Gabriel Makhlouf σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ: Δημοσιονομική παρέμβαση για να πέσει ο πληθωρισμός

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται στην τελική ευθεία του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Gabriel Makhlouf.

«Δεδομένης της τρέχουσας προοπτικής μας για τον πληθωρισμό, είναι πιθανό να είμαστε κοντά στην “κορυφή της σκάλας”», είπε το Σάββατο στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. «Κατάλληλη πλέον είναι η σταθεροποίηση των επιτοκίων», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ προχώρησε αυτό το μήνα σε βραδύτερο ρυθμό αύξησης του κόστους δανεισμού, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτή είναι η μικρότερη κίνηση σε αυτόν τον κύκλο σύσφιγξης των 375 μονάδων βάσης, ο οποίος ξεκίνησε τον Ιούλιο και πλέον είναι πιθανό να δούμε τουλάχιστον δύο ακόμη βήματα αυτού του μεγέθους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πιέζουν για νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, αν και ο Makhlouf δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτό.

«Η πορεία της νομισματικής πολιτικής από εδώ και πέρα πρέπει να εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία, δεδομένων των αβεβαιοτήτων που επικρατούν», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ΕΚΤ να «επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα».

Ο Makhlouf, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, υπογράμμισε επίσης ότι «σε περιόδους όπως αυτή – όταν ο πληθωρισμός είναι ήδη πολύ υψηλός – η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική κινδυνεύει να υπονομεύσει τις προσπάθειες των φορέων χάραξης πολιτικής να τιθασεύσουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή».

«Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να αποφεύγει να συμβάλλει άμεσα στη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων», είπε. «Προτιμότερο είναι οι δημοσιονομικές αρχές να στηρίξουν την προσπάθεια αποπληθωρισμού μειώνοντας σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαμορφώσουν τις πολιτικές τους ώστε να κάνουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να αποφύγουν τις δυσμενείς διανεμητικές επιπτώσεις».

Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο Βέλγος ομόλογός του –  Πιερ Βουνς – ο οποίος, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, δήλωσε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες «χρειάζονται δημοσιονομική στήριξη για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%».


Πηγή: moneyreview.gr 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση