ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απόρριψη γαλλικής πρότασης για φόρο σε τεχνολογικές εταιρείες
Στη συζήτηση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης
SHARE:
H Δανία, η Ιρλανδία και η Σουηδία διαφώνησαν στην πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης για επιβολή φόρου 3% επί των πωλήσεων περίπου 180 μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, όπως οι αμερικανικές Amazon, Facebook και Google, ισχυριζόμενες ότι θα βλάψει την ανταγωνιστικότητά τους στην παγκόσμια οικονομία. Δεδομένου ότι για την επιβολή φορολογικής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτείται ομοφωνία των 28 κρατών-μελών, η συνέχιση των συζητήσεων για την εφαρμογή του σχετικού νόμου καθίσταται δύσκολη.
Κατά τη χθεσινή συζήτηση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Μπρινό Λε Μερ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, υποστήριξε την πρότασή του προσφέροντας στις χώρες που διαφώνησαν μια εναλλακτική πρόταση να προετοιμάσουν έναν νόμο για τη φορολόγηση τεχνολογικών εταιρειών και να την εφαρμόσουν, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν προοδεύσει μέχρι το 2020. Σύμφωνα με τη νέα γαλλική πρόταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση, με αιχμή του δόρατος τη Γαλλία και τη Γερμανία, θα ασκήσει πιέσεις στον ΟΟΣΑ με στόχο την εξεύρεση κοινής λύσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην περίπτωση που αποτύχει ο ΟΟΣΑ, «θα έχουμε στη διάθεσή μας έτοιμο ένα ευρωπαϊκό κείμενο που θα έχουν συμφωνήσει όλοι, και το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως», δήλωσε στους Financial Times ο Λε Μερ.
«Η διαφωνία δείχνει ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Λε Μερ κατά τη συζήτηση και, αναφερόμενος στον Πασκάλ Ντόναχιου, υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας, συμπλήρωσε ότι «το μόνο που μένει είναι να κεράσω τον Πασκάλ μια μπίρα σε κάποια μπιραρία του Δουβλίνου και μετά θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε σε μία απόφαση». Εξαιτίας της δυσκολίας εύρεσης μιας κοινής λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει ανάλογους φόρους στο εσωτερικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατακερματισμού της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δήλωσε ότι εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, ο σχετικός ιταλικός φόρος θα εφαρμοστεί μέσα στο 2019, ενώ η Ισπανία και το Hνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη ανακοινώσει τους δικούς τους φόρους.
Το Βερολίνο επίσης θα υποστηρίξει την επιβολή φόρου ψηφιακής οικονομίας σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στην Ε.Ε. ή παγκοσμίως, δήλωσε σε συνεδρίαση Ευρωπαίων υπουργών ο Ολαφ Σολτς, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Ο κατευνασμός των αντιδράσεων από τους Ευρωπαίους, που δυσαρεστούνται από τις τακτικές φοροαπαλλαγής των τεχνολογικών κολοσσών, και ταυτόχρονα η στοιχειώδης φορολόγηση των τεχνολογικών εταιρειών χωρίς να τις αποθαρρύνουν από επενδυτικές κινήσεις στην Ευρώπη είναι η χρυσή τομή που προσπαθούν να επιτύχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις