ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανοικτή» η Ουάσιγκτον σε υποστηρικτικό ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

«Περιμένουμε οι Ευρωπαίοι να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα»

No profile pic

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι «ανοικτές» στην ιδέα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας που είχε συμφωνηθεί το 2015, η οποία έχει ανασταλεί εδώ και αρκετούς μήνες, δήλωσε χθες Πέμπτη ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Περιμένουμε οι Ευρωπαίοι να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα και θεωρούμε ότι το ΔΝΤ μπορεί να διαδραματίσει έναν υποστηρικτικό ρόλο. Θα εξετάσουμε κάθε ενδεχόμενη συμφωνία με ανοικτό μυαλό», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος μέτοχος στο ΔΝΤ, μοιάζουν με τη δήλωση αυτή να μην αποκλείουν μια νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο, παρά τις επικρίσεις πολλών Ρεπουμπλικάνων εκλεγμένων για τα δύο προηγούμενα προγράμματα στήριξης του 2010 και του 2012.

Δεχόμενο πιέσεις από όλες της πλευρές, το ΔΝΤ αρνείται προς το παρόν να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης ύψους 86 δισεκ. ευρώ της ευρωζώνης εάν δεν συμφωνηθούν νέες μεταρρυθμίσεις και δεν υπάρξει δέσμευση από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση της ελληνικού χρέους.

Την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πιστωτές της κατέληξαν σε μια «καταρχήν συμφωνία» για τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να θέσει σε εφαρμογή η Αθήνα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.

Την Τετάρτη η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τις προόδους που έχει επιτευχθεί αλλά έκρινε πως απομένει ακόμη «ο άλλος μισός δρόμος» να διανυθεί.

Την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί των χωρών μελών της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναμένεται να έχει κεντρική θέση στις συζητήσεις που θα γίνουν.

Πηγή:newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση