ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακοινώθηκε η τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων ενάντια στην επιδημία

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ - Ακέραιο το δώρο του Πάσχα - Τέλος στις οχλήσεις των εισπρακτικών εταιρειών - Αυστηρά μέτρα για την αισχροκέρδεια

No profile pic

Την τρίτη δέσμη παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού  ανακοίνωσαν οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης εξειδίκευσαν τα μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός με το διάγγελμα της Πέμπτης.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι τα νέα οικονομικά μέτρα καλύπτουν το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την εφορία, ενώ θα στηριχθούν 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ακόμη, εξειδικεύοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ θα επεκταθεί σε περισσότερους δικαιούχους, μεταξύ των οποίων και αυτοί που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου 2020. Η δε πίστωση του ποσού αυτού θα προστατεύεται με το "ακατάσχετο". 

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, είναι να παραμείνουν ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων. Το κόστος της προσπάθειας αυτής υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τα 2 δις ευρώ. 

Προανήγγειλε ότι στη διάρκεια της ημέρα θα δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος όλων των επιχειρηματικών κλάδων που πλήττονται από την επιδημία του κορωνοϊού και διαβεβαίωσε ότι η λίστα αυτά θα ανανεώνεται. 

Όσον αφορά στο δώρο του Πάσχα, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι θα καταβληθεί στο ακέραιο στους εργαζόμενους, ωστόσο δίδεται στους εργοδότες η δυνατότητα να το καταβάλλουν αργότερα, χωρίς κυρώσεις και συνέπειες για τους ίδιους. 

 

Τι θα γίνει με τις δόσεις των δανείων

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι τίθεται σε εφαρμογή τρίμηνη αναστολή δόσεων και χρεών σε όλους τους δανειολήπτες. Στο ίδιο πνεύμα, λαμβάνονται επιπλέον μέτρα για τις χρεωμένες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις συνέπειες της επιδημίας. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν εκτός από την τρίμηνη αναστολή καταβολής των δόσεων ευνοϊκότερες λύσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων τους. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, όλοι όσοι δεν έχουν πληγεί θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους. 

 

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι οι οχλήσεις των δανειοληπτών από τις εισπρακτικές εταιρίες και τα δικηγορικά γραφεία σταματούν οριστικά. Μάλιστα, υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι θα ληφθούν δραστικά μέτρα σε όσους επιμένουν. "Όποιος πλήττεται από την κρίση δεν θα ενχλείται". 

 

Στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον μειωμένο ΦΠΑ στα αντισηπτικά, ενώ ξεκινούν άμεσα έλεγχοι ενάντια στα φαινόμενα αισχροκέρδειας στα απαραίτητα είδη για την αυτοπροστασία των πολιτών από την επιδημία και θα συνοδεύονται με τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.

 

 

Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε ακόμη ότι στην αγορά υπάρχει σε γενικές γραμμές επάρκεια προϊόντων και αγαθών, ωστόσο, καταγράφονται ήδη ελλείψεις γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν τηρούν την αναλογία των τριών προϊόντων με την οποία θα πρέπει να συμμορφώνονται όλοι. 

 

Απαγορεύεται ρητά η καταγγελία συμβάσεων προσωπικού

 

Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε ότι απαγορεύεται ρητά η καταγγελία συμβάσεων προσωπικού από τις επιχειρήσεις και σημείωσε με έμφαση ότι "απλώνεται δίχτυ κοινωνικής και οικονομικής προστασίας".

 

Ακόμη, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο καινοφανές μέτρο της "αναστολής εργαζομένων" σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει η δυνατότητα υπαγωγής εργαζομένων σε καθεστώς αναβολής της εργασίας, μόνο σε κλάδους ωστόσο στους οποίους η επιδημία έχει επηρεάσει τον τζίρο τους.

 

Οι εργαζόμενοι της περίπτωσης αυτής γίνονται άμεσα δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα ενώ θα υπάρχει δυνατότητα παράτασης.

 

Για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει, μέσω του συστήματος "Εργάνη" τον αριθμό των εργαζομένων που εισέρχονται στο μέτρο της αναστολής εργασίας, τότε δεν θα είναι δικαιούχος των ευνοϊκών μέτρων. Την ίδια ώρα ο ίδιος ο εργαζόμενος θα πρέπει να δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που ενεργοποιεί άμεσα το μέτρο της καταβολής των 800 ευρώ. 

 

Το καλοκαίρι το δώρο του Πάσχα

 

Επανερχόμενος στο ζήτημα της καταβολής του δώρου Πάσχα, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι θα καταβληθεί ακέραιο, το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας, χωρίς η μεταβολή αυτή να επιφέρει κυρώσεις. 

 

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις

 

Όσο για την καταβολή των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι συντάξεις των μη μισθωτών του πρώην ΟΑΕΕ, θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου και στις 27 Μαρτίου οι συντάξεις του Δημοσίου. Οι συντάξεις όλων των υπολοίπων ταμείων θα καταβληθούν στις 30 Μαρτίου. Ο κ. Βρούτσης απηύθυνε έκκληση στους συνταξιούχους να μη συνωστίζονται στις τράπεζες καθώς οι λογαριασμοί τους θα πιστωθούν αυτομάτως. 

Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ανέφερε στη διάρκεια της ενημέρωσης ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τις μεταχρονολογημένες επιταγές. 

 

Κλείνοντας, οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου απηύθυναν έκκληση στις επιχειρήσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην χρησιμοποιήσουν τα μέτρα στην περίπτωση που δεν τα έχουν ανάγκη, και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην πολιτεία και τους εργαζόμενους.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση