Αναβάθμιση Κρήτης και με...βούλα Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόθεση της χώρας μας να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα μέσω του κοινού αγωγού EastMed, που θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου μέσω της Ελλάδας, ήταν το κύριο αντικείμενο της τρίμερους συνάντησης Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου στα Ιεροσόλυμα.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόθεση της χώρας μας να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν τόσο στο θέμα του αγωγού East  Med και την πρόσφατη έγκριση απόκτησης δύο ισραηλινών κοιτασμάτων από ελληνική εταιρεία, όσο και στο υποθαλάσσιο καλώδιο «Eur-Asia interconnector», αλλά και στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Βασικό πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας» χαρακτήρισε τον τομέα της ενέργειας ο Κύπριος Πρόεδρος σημειώνοντας πως επαναβεβαιώθηκε ότι «η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη περιφερειακών συνεργασιών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής».

Παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, με την υπογραφή μάλιστα και μνημονίου συνεργασίας με στόχο τη διεύρυνση των κοινών δράσεων σε έργα έρευνας και καινοτομίας, μιας εξέλιξη που όπως συμφώνησαν οι τρεις ηγέτες «αποτελεί μια εξαιρετική επένδυση για τις μελλοντικές γενιές και των τριών χωρών».

Όπως επίσης έγινε γνωστό, οι τρεις χώρες αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός διακρατικού κέντρου συνεργασίας Πολιτικής Προστασίας, μια συνεργασία που άτυπα, αλλά ουσιαστικά, είχε ήδη ξεκινήσει με την αποστολή πυροσβεστών στην Κύπρο και το Ισραήλ.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα είπε ότι βρήκε πάρα πολύ καλή την ιδέα του Ισραηλινού πρωθυπουργού να συγκροτηθεί μια περιφερειακή δύναμη, η οποία θα συνδράμει σε γεγονότα πολιτικής προστασίας ή φυσικών καταστροφών και ζήτησε να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων χωρών πέραν των τριών.

Έμμεση αναφορά στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν έκανε ο Αλ. Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών ηγετών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή την περίοδο είναι οι επιθετικές φωνές που επιδεινώνουν το κλίμα σταθερότητας και υπονομεύουν το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους δυο πρωθυπουργούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων ήταν το ιδιαιτέρως θερμό κλίμα που κατεγράφη τόσο κατά την τριμερή συνάντηση όσο και στις διμερείς που προηγήθηκαν, με τους τρεις ηγέτες να μιλούν ο ένας στον άλλο στον ενικό, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε η επόμενη συνάντηση να γίνει σε ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

«Αναμένω με ανυπομονησία να υποδεχθώ και τον Μπέντζαμιν, αλλά και τον Νίκο στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, για την επόμενη τριμερή συνάντηση, αλλά και την επόμενη διμερή Ελλάδας-Ισραήλ, η οποία θα μπορούσε να γίνει διαδοχικά, η μία μετά την άλλη» είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι αυτή «θα σηματοδοτήσει τη στενή μας συνεργασία και την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα για τους λαούς μας και για τις χώρες μας».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ