ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

550 premium ελαιόλαδα στον διεθνή διαγωνισμό ΑΙΟΟC

Θα διεξαχθεί 7-9 Απριλίου στην Σητεία

550 premium ελαιόλαδα στον διεθνή διαγωνισμό ΑΙΟΟC

Πεντακόσια πενήντα premium ελαιόλαδα παρουσιάζουν 420 εταιρείες από 24 χώρες στον φετινό διαγωνισμό, Athena International Olive Oil Competition (ΑΙΟΟC), που θα διεξαχθεί 7-9 Απριλίου στην Σητεία, τον μεγαλύτερο, όπως ειπώθηκε, σε έκταση τουριστικό δήμο της Κρήτης, που ταυτόχρονα στηρίζει και τον πρωτογενή τομέα.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό διεθνούς χαρακτήρα που συνδιοργανώνεται από την Vinetum και το Επιμελητήριο Λασιθίου και τελεί υπό την αιγίδα του και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Διεθνείς προσωπικότητες του κλάδου

Οι κριτές που θα πλαισιώσουν τον διαγωνισμό είναι σημαντικές προσωπικότητες του ελαιολάδου, οι οποίοι εκτός από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία αξιολόγησης, θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα που στόχο έχει την προβολή του ελαιολάδου της Σητείας μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της περιοχής.

Στόχος του AIOOC είναι να αναδείξει την υπεραξία τόσο του ελληνικού ελαιολάδου, όσο και να κατατάξει την χώρα μας στην θέση που της αξίζει σε ό,τι αφορά τον παγκόσμιο ελαιοκομικό χάρτη.

Ο σκοπός του AIOOC

Όπως εξήγησε στην τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνος Στεργιάδης, Managing Director της Vinetum, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο New Hotel στην Αθήνα, το ελληνικό ελαιόλαδο, μπορεί να είναι το καλύτερο που υπάρχει, αλλά δεν έχει τη θέση που του αξίζει. "Σκοπός του Athena International Olive Oil Competition είναι να συμβάλλει στην ανάδειξη της εικόνας του, ώστε αυτό να αποκτήσει αξία", ανέφερε και τόνισε ότι η επιλογή της Σητείας δεν έγινε τυχαία.

"Στην διεθνή αγορά, το brand name Σητεία, είναι πιο δυνατό από το Καλαμάτα, ενώ από την παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου στην Σητεία το 80% εξάγεται και από αυτό, το 60% είναι εμφιαλωμένο".

Σημειώνεται ότι σχεδόν 3 εκατ. ελαιόδεντρα, αποκλειστικά ποικιλίας Κορωνέικη, καλύπτουν πάνω από 140.000 στρέμματα σητειακής γης, με ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται από 10.000 μέχρι 15.000 τόνους ελαιολάδου.

Νο1 στην κατ’οίκον κατανάλωση η Ελλάδα

Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα είναι η Νο1 χώρα στον κόσμο στην κατ’ οίκον κατανάλωση ελαιολάδου και τρίτη ή πέμπτη χώρα σε όγκο παραγωγής μετά την Ιταλία και την Ισπανία.
"Η Ελλάδα έχει την ίδια εξειδίκευση στο ελαιόλαδο, που έχουν οι Γάλλοι στο κρασί. Σκεφτείτε ότι, μεγάλο μέρος των ελληνικών καλλιεργούμενων εκτάσεων γης, είναι ελαιοκαλλιέργειες".
 

Δεν είναι ανταγωνιστικός ο AIOOC

Συμπλήρωσε δε, ότι ο ΑΙΟΟC ως διεθνής διαγωνισμός δεν είναι ανταγωνιστικός με άλλον τοπικό ή εθνικό διαγωνισμό.

"Οι τοπικοί διαγωνισμοί γίνονται με σκοπό οι παραγωγοί να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τον ανταγωνισμό και να βελτιώσουν την παραγωγή συνολικά. Οι εθνικοί παρουσιάζουν και αφορούν τα ελληνικά ελαιόλαδα συνολικά, ενώ οι διεθνείς διέπονται από άλλα κριτήρια και αλλάζουν οι κριτές", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανάδειξη τοπικού ελαιολάδου
"Καλωσορίζουμε τον ATHENA ΙΟΟC, στην πόλη της ελιάς", ανέφερε ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του Σητειακού ελαιώνα και ελαιολάδου κατά την αρχική του τοποθέτηση, συμπληρώνοντας ότι "η ανάδειξη του ελαιολάδου του τόπου μας και η προώθηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών αποτελούν βασικούς στρατηγικούς μας στόχους. Ταυτόχρονα η σητειακή φιλοξενία μου επιτρέπει να υποσχεθώ σε όλους τους συμμετέχοντες αλλά και στους κατοίκους μία μοναδική εορταστική εμπειρία".

Με πρωτεργάτη την Κρήτη ασκείται νησιωτική πολιτική

Κατά τον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης επισήμανε ότι το Υπουργείο με πρωτεργάτη την Κρήτη ασκεί νησιωτική πολιτική

"Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα όχι μόνο χαιρόμαστε που ένας τέτοιος διαγωνισμός γίνεται στη Σητεία, αλλά θα τον στηρίξουμε γιατί είναι μια ωραία πρωτοβουλία".

Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης υπογράμμισε ότι με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ τα ΑΦΜ παραγωγών και εταιρειών του ελαιοκομικού κλάδου είναι πάνω από 200χιλ.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση