No profile pic

Επενδυτική «έκρηξη» αναμένεται στα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τα σχέδια τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του ΔΕΔΔΗΕ. Συνολικά 4,8 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να επενδυθούν σε δίκτυα, υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης, αλλά και σε παράπλευρες υποδομές. Ουσιαστικά οι δυο Διαχειριστές αναμένεται να εξελιχθούν σε «επενδυτικούς πρωταθλητές» τα επόμενα χρόνια. Πολύτιμος αρωγός θα είναι στην όλη προσπάθεια και το Ταμείο Ανάκαμψης από όπου με βάση το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπεται χρηματοδότηση 307 εκατ. ευρώ σε μια σειρά από σχετιζόμενα έργα.

Επιπρόσθετα, υπάρχει το ΕΣΠΑ, άλλα πολυποίκιλα χρηματοδοτικά εργαλεία και βέβαια οι ιδιώτες επενδυτές.

Το ενδιαφέρον άλλωστε είναι μεγάλο, καθώς τα δίκτυα ρεύματος έχουν σταθερό και σίγουρο έσοδο, ενώ μπορεί να λειτουργήσουν ως «γέφυρες» για οπτικές ίνες και τηλεπικοινωνίες, όπως άλλωστε δείχνουν οι σχεδιασμοί τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του ΔΕΔΗΕ. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι π.χ. η Μεγάλη Διασύνδεση της Κρήτης έχει «κλειδωμένη» τη χρηματοδότησή της και μάλιστα χωρίς να είναι ενταγμένη στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ και για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ υπάρχει ήδη στη φάση των δεσμευτικών προσφορών η πρόκριση 9 επενδυτικών κολοσσών από όλο τον κόσμο.

Ο ΑΔΜΗΕ

Αναλυτικά, επενδύσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προγραμματίζει ο ΑΔΜΗΕ μέχρι το 2025 με βάση το σχέδιο που έχει καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα προβλέπει 881 εκατομμύρια ευρώ για τη διασύνδεση της Κρήτης, που αφορούν κυρίως τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης, 381 εκατομμύρια ευρώ για τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων, 324 εκατ. ευρώ για τις διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων, 46 εκατομμύρια ευρώ για τις διασυνδέσεις στο Βόρειο Ανατολικό Αιγαίο, 73 εκατομμύρια ευρώ για επέκταση 400 Kv στην Πελοπόννησο, που αφορούν κυρίως τον Ανατολικό Διάδρομο, 105 εκατομμύρια ευρώ για ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμό και 690 εκατομμύρια ευρώ για μια σειρά από άλλα σχέδια.

Πιο συγκεκριμένα από το 2021 - 2025 προβλέπονται:

-Έργα 150 kV στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών

- Αναβαθμίσεις στην περιοχή της Κατερίνης

- Έργα ενίσχυσης σε υφιστάμενους Υ/Σ & ΚΥΤ

- Έργα ενίσχυσης για την τροφοδοσία της Κέρκυρας

- Νέος Υ/Σ Σκιάθου και σύνδεσή του με το σύστημα

- Έργα ενίσχυσης στην περιοχή της Φλώρινας

- Κλείσιμο βρόχου Μεσοχώρα - Συκιά- ΚΥΤ Αράχθου

- Έργα ενίσχυσης στη Χαλκιδική

- Έργα ενίσχυσης στη περιοχή των Ιωαννίνων

- ΥΤ Λαγκαδά και σύνδεσή του με το σύστημα 150 kV

- Αντικαταστάσεις αγωγών στην περιοχή της Τροιζηνίας

- Υπογειοποιήσεις και παραλλαγές στο Νότιο σύστημα

- Εγκατάσταση οπτικών ινών

- 2η Διασυνδετική γραμμή με τη Βουλγαρία

- Αναβάθμιση της σύνδεσης Υ/Σ Σαλαμίνας

- Αναβάθμιση σύνδεσης Ακτίου - Πρέβεζας

- Νέος Υ/Σ Τήνου

- Έργα ενίσχυσης συστήματος Κρήτης

- Ενίσχυση σύνδεσης του Υ/Σ Κασσάνδρας

- Ενίσχυση της αξιοπιστίας τροφοδότησης της Άνδρου

- Ενίσχυση συστήματος των 400 kV στην Εύβοια

- Υποδομές αποθήκευσης υποβρύχιων καλωδίων

- Έργα Τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών

- ΚΥΤ Ρουφ και σύνδεσή του με το σύστημα 400 & 150 kV

- Αναβάθμιση κυκλωμάτων στον βρόχο των Ιονίων Νήσων

Στο μεταξύ μέσα στο 2021 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα τους Δυτικού Διαδρόμου 400 kV (ΚYT ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΥΤ ΑΧΕΛΩΟΥ - ΚΥΤ ΔΙΣΤΟΜΟΥ), αλλά και η διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου.

Αναλυτικά με βάση όσα αναφέρει η Ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2019 αλλά και δημοσιοποίησε πριν από λίγες μέρες κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της περσινής χρήσης, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης, εντός του 2021 αναμένεται να «τρέξει» η Δ΄ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, μέσω της οποίας εκτός από τη Θήρα, θα συνδεθούν με το ΕΣΜΗΕ η Μήλος, η Φολέγανδρος και η Σέριφος. Είναι ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι θα μειώσει περαιτέρω το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Πιο συγκεκριμένα για τη Θήρα ο κ. Μάργαρης επισήμανε ότι στόχος είναι να έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι έως το καλοκαίρι. Για το υποβρύχιο καλώδιο, έχουν ήδη αποσφραγιστεί οι τεχνικές προσφορές των υποψήφιων εταιρειών (Ελληνικά Καλώδια και Prysmian Group), ώστε με την ολοκλήρωσή του να διεξαχθεί η ηλεκτρονική δημοπρασία των οικονομικών προσφορών. Στόχος είναι μέσα στον Απρίλιο να υποβληθούν οι προσφορές και για τον υποσταθμό που θα εγκατασταθεί στο νησί, αν και όπως ανέφερε υπάρχει μια διάθεση από τις εταιρείες που συμμετέχουν, για παράταση, καθώς η προθεσμία λήγει στις 23 Απριλίου, κάτι που όμως δεν το επιθυμεί η διοίκηση του Διαχειριστή.

Να σημειωθεί ότι το 2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί η Διασύνδεση των Δωδεκανήσων, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ και το 2029 θα συνδεθούν και τα Νησιά Βορείου Αιγαίου, ένα έργο ύψους 885 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ μπαίνουν οι βάσεις για την έναρξη του εμβληματικού έργου του Ανατολικού Διαδρόμου για την επέκταση του συστήματος 400kV στην Πελοπόννησο. Μαζί με τον Δυτικό Διάδρομο, που είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του, αν και «σκοντάφτει» στις προσφυγές της Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, τα δύο αυτά έργα σηματοδοτούν, όπως αναφέρεται, την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού της Πελοποννήσου και τη σταθεροποίηση του Νότιου Συστήματος.

Ο ΔΕΔΔΗΕ

Αντίστοιχα ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως καταγράφεται στο προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου (ΣΑΔ) για την περίοδο 2021 - 2025 σχεδιάζει ένα μεγάλο και φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,3 δισ. μέχρι το 2025. Συνολικά 1,6 δισ. προβλέπονται για την ανάπτυξη του δικτύου την περίοδο 2019 -2023 με αύξηση των προς διάθεση πόρων σε ετήσια βάση στα 350-500 εκατ. ευρώ από 150-170 εκατ. που ήταν μέχρι τώρα. Να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, λειτουργεί δίκτυο μήκους 240.000 χιλιομέτρων και εξυπηρετεί 7,6 εκατ. πελάτες.

Ένα σημαντικό έργο που συνδέεται συνολικά με την αναβάθμιση του δικτύου είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την ελληνική επικράτεια (5.400.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί). Επίσης στο σχέδιο είναι η ένταξή τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατ. μετρητικών σημείων.

Πέρα από τους μετρητές με βάση το Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπεται η συνολική αναβάθμιση δικτύων αλλά και η υπογειοποίηση «ευαίσθητων» σημείων.

Όπως ανέφερε πριν από λίγες εβδομάδες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ ευρείες υπογειοποιήσεις καλωδίων άνω των 2.000 χλμ. για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα στο αρχικό πρόγραμμα υπογειοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ που ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, το υπουργείο σχεδιάζει να διασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μεταξύ άλλων πάντως από τον ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζονται:

- Επώνυμα έργα ΥΤ με συνολικές επενδύσεις πενταετίας 2021 - 2025 205, 95 εκατ. ευρώ

- Επώνυμα έργα ΜΤ, 85,2 εκατ. ευρώ

- Επώνυμα έργα ΥΤ με συνολικές επενδύσεις πενταετίας, 51,45 εκατ. ευρώ

- Επώνυμα έργα ΜΤ με συνολικές επενδύσεις πενταετίας, 8,71 εκατ. ευρώ

- Έργα επαναληπτικού χαρακτήρα, 931,95 εκ. ευρώ.

- Έργα ανάπτυξης παγίων του συστήματος διανομής συνολικού προϋπολογισμού 911,91 εκατ. ευρώ.

- Τέλος έργα υποστήριξης δραστηριοτήτων διαχείρισης του συστήματος διανομής των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών συνολικού ύψους για την πενταετία 110,98 εκατ. ευρώ.

Πηγή:naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση