LIFESTYLE
Πώς «βλέπουν» την Πρωταπριλιά σε όλο τον κόσμο
Γιατί κάνουμε φάρσες την 1η ημέρα του Απρίλη;
Η Πρωταπριλιά έχει μια συγκλονιστικά παγκόσμια ιστορία, για μια γιορτή αφιερωμένη πλήρως στην ήπια εξαπάτηση. Για ορισμένους πολιτισμούς, δεν περιορίζεται καν σε μια μέρα του Απριλίου, ανοίγοντας έτσι διάπλατα το ημερολόγιο για το διαρκές χάος.
Πώς «γιορτάζεται» ανά τον κόσμο η Πρωταπριλιά όμως;
Στη Γαλλία, σε τρομάζουν με ψάρια
Αν και η προέλευση της Πρωταπριλιάς δεν είναι ομόφωνα γνωστή, οι ιστορικοί είναι αρκετά σίγουροι ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι, οι Δυτικοευρωπαίοι και οι άνθρωποι από τις Βρετανικές Νήσους είχαν μεγάλη σχέση με αυτήν. Στη Γαλλία, μια μακροχρόνια παράδοση είναι να κολλάνε χάρτινα ψάρια στις πλάτες άλλων ανθρώπων, κάτι σαν ένα υπερυψωμένο σημάδι «κλώτσα με». Αυτή η ακίνδυνη σκανταλιά συνοδεύεται από τη φράση «Poisson d’Avril» που σημαίνει, φυσικά, «ψάρι του Απριλίου». Όπως σημείωσε ένας γαλλικός ιστότοπος, δεν είναι ακριβώς η τελευταία τάση ή κάτι τέτοιο, αλλά αν οι άνθρωποι είναι καλοπροαίρετοι, ίσως σας δώσουν ένα μισό γέλιο για τις προσπάθειές σας.
Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι τα ψάρια θεωρούνται επίσης τυχερό σύμβολο σε πολλές περιοχές του κόσμου και είναι σημαντικά σε πολλές παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς. Μια απόκρυφη θεωρία προέλευσης υποστηρίζει ότι όταν η Γαλλία πέρασε από το Ιουλιανό ημερολόγιο στο σημερινό Γρηγοριανό ημερολόγιο τη δεκαετία του 1500, οι άνθρωποι σκέφτηκαν ότι θα ήταν αστείο να γιορτάσουν αστειευόμενοι την παλιά «Πρωτοχρονιά» και να κοροϊδέψουν τους ανθρώπους που ξέχασαν την αλλαγή. Αυτή η παλιά Πρωτοχρονιά ήταν η… 1η Απριλίου.
Στη Λατινική Αμερική, έχετε ορισμένες πιθανότητες να σας κάνουν φάρσα
Μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής γιορτάζει την «El Dia de los Inocentes», ή «Ημέρα των Αθώων», μια καθολική γιορτή στα τέλη Δεκεμβρίου με εξαιρετικά ανόητη προέλευση, η οποία με κάποιο τρόπο έγινε ημέρα αστείων και φάρσας. Έτσι, για αυτούς τους πολιτισμούς, η ημέρα που πρέπει να προσέξετε είναι η 28η Δεκεμβρίου. Στη Βραζιλία, ωστόσο, η 1η Απριλίου εξακολουθεί να είναι η μέρα της φάρσας και μπαίνουν κατευθείαν στο ψητό, ονομάζοντάς την «Dia das Mentiras» ή «Ημέρα των ψεμάτων».
Σε ένα μέρος της Ισπανίας διοργανώνουν food fight
Στο Ibi, στο Αλικάντε της Ισπανίας, γιορτάζουν την «El Dia de los Inocentes» (γνωστή και ως Πρωταπριλιά του Δεκεμβρίου), διοργανώνοντας έναν αγώνα φαγητού σε όλη την πόλη, με στρατιωτική στρατηγική και ιστορικές ιστορίες. Η παράδοση «Els Enfarinats» φέρεται να έχει ηλικία μεγαλύτερη από 200 χρόνια και περιλαμβάνει μια εικονική στρατιωτικού τύπου «κατάληψη» της πόλης, όπου οι νέοι κυβερνήτες μπορούν να φτιάξουν περίεργους νόμους που οι άλλοι πρέπει να τηρούν. Αν δεν το κάνουν, τους επιβάλλεται «πρόστιμο» και τα χρήματα πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Λίγο ρίξιμο αλευριού, λίγο χορός και η μέρα του LARPing εμπνευσμένου από το ρίσκο ολοκληρώνεται.
Στο Ιράν, είναι επαγγελματίες…
Το Ιράν μπορεί να υπερηφανεύεται για τις παλαιότερες παραδόσεις της Πρωταπριλιάς με την τήρηση της Sizdah Bedar, η οποία έχει επίσης ένα στοιχείο φάρσας. Γιορτάζεται τη δέκατη τρίτη ημέρα του περσικού νέου έτους, την 1η ή τη 2α Απριλίου. Η Sizdah Bedar, η οποία λέγεται ότι γιορτάζεται ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ., μεταφράζεται ως «απαλλαγή από το 13», οπότε έχει έναν αρκετά προληπτικό χαρακτήρα. Θεωρείται επίσης ανοιξιάτικη γιορτή, γεγονός που συνδέεται με κάποιους άλλους προκάτοχους της Πρωταπριλιάς, όπως η αρχαία ρωμαϊκή γιορτή της Ιλαρίας.
Σκωτία: Δεν τους φτάνει μόνο μια μέρα
Δεν είναι αρκετή μια Πρωταπριλιά; Ιστορικά, στη Σκωτία, τα «βασανιστήρια»/γιορτές εκτείνονται σε δύο ημέρες. Πρώτον, υπάρχει η Hunt the Gowk Day, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο δυσοίωνη όσο ακούγεται. «Gowk» είναι όρος για ένα είδος πουλιού, αλλά είναι επίσης αργκό για τον «ανόητο», και αυτή τη μέρα, οι σκωτσέζοι που κάνουν φάρσες στέλνουν ανυποψίαστους gowks (τους ανθρώπους, όχι τα πουλιά) σε ανόητες αποστολές μόνο και μόνο για να χάσουν τον χρόνο τους. Αν δεν σας κάνουν gowked, υπάρχει πάντα μια ευκαιρία για εξευτελισμό την επόμενη μέρα, που είναι η «Tailie Day». Η «Tailie Day» είναι μέρα για ακίνδυνες φάρσες, όπως το να καρφιτσώσετε μια ουρά σε κάποιον ή να κολλήσετε μια πινακίδα στην πλάτη του.
Πηγή: naftemporiki.gr