LIFESTYLE

Αυτός είναι ο ξηρός καρπός που μπορείς να φας άφοβα όταν κάνεις δίαιτα

Αρκεί να ξέρετε πώς να τα καταναλώσετε σωστά

ksiroi_karpoi
Photo Credits: @pexels

Ο ξηρός καρπός που στη δημοφιλή διατροφική φαντασία είναι από εκείνα τα τρόφιμα που, ενώ όλοι πιστεύουμε ότι είναι υγιεινά, τα απορρίπτουμε όταν ο στόχος μας είναι να χάσουμε βάρος. Λάθος. Μεγάλο λάθος.

Δεν έχετε παρά να μιλήσετε με διατροφολόγους για να επιβεβαιώσετε ότι όλα όσα έχουμε θεωρήσει δεδομένα σχετικά με τη διατροφή δεν είναι πάντα αληθινά. Ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός είναι θερμιδικός, ναι.

Αλλά είναι και πολύ υγιεινός και πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει πάντα να τα απορρίπτουμε όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Αρκεί να ξέρουμε πώς θα τα καταναλώσουμε σωστά.

Ο ξηρός καρπός που αδυνατίζει

Ο Anxo Carreira, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Carlemany, μιλάει για τα πλεονεκτήματα που έχουν τα αμύγδαλα όχι μόνο σε μια ισορροπημένη διατροφή αλλά και όταν κάνουμε δίαιτα: “Η περιεκτικότητα σε θερμίδες δεν πρέπει να είναι πρόβλημα. Είναι αλήθεια ότι τα αμύγδαλα είναι μια θερμιδικά πυκνή τροφή, που παρέχει περίπου 600 kcal ανά 100 γραμμάρια.

Ωστόσο, όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες παρέχουν καλές δόσεις μικροθρεπτικών συστατικών. Στην περίπτωση μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων, θα συνιστούσα τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, αρτοσκευασμάτων, κέικ, αλλά ποτέ να μην εξαλείψετε τους ξηρούς καρπούς, καθώς είναι μια πολύ χορταστική τροφή, ειδικά αν καταναλώνονται χωρίς αλάτι”.

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (περίπου 160-170 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια, περίπου 20-25 αμύγδαλα), αλλά η μέτρια κατανάλωση συνήθως δεν συμβάλλει στην αύξηση του βάρους. Επομένως, εάν θέλετε να αδυνατίσετε, η στρατηγική δεν πρέπει να είναι να πείτε “αντίο” στα αμύγδαλα, αλλά να τα ενσωματώσετε στη διατροφή σας στη σωστή ποσότητα και με τον σωστό τρόπο.

Τα αμύγδαλα είναι από τους πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς επειδή είναι πλούσια σε υγιή λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνες (ειδικά βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό) και μέταλλα (μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και ψευδάργυρο). Μάλιστα, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες, με περίπου 20 γραμμάρια για κάθε 100 γραμμάρια βρώσιμου προϊόντος.

Όσον αφορά τη συνιστώμενη ποσότητα, είναι 20-25 αμύγδαλα την ημέρα (περίπου 30 γραμμάρια). Αυτή η μερίδα παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά χωρίς να υπερβαίνει τις ημερήσιες θερμίδες. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ο τρόπος με τον οποίο τρώγονται.

Καλό είναι να τα καταναλώνουμε στα γεύματά μας μαζί με υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά ή ρύζι, καθώς μπορούν να σχηματίσουν φυτικές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, με αποτέλεσμα μια διατροφή που βοηθά στην πρόληψη ασθενειών, επειδή μειώνουμε τη ζωική πρωτεΐνη σε ορισμένα από τα γεύματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Όσο για το να τα τρώμε μαγειρεμένα και με αλάτι, η απάντηση είναι προβλέψιμη: είναι πάντα καλύτερα ωμά ή, στην περίπτωση που τα τρώμε ψημένα ή φρυγανισμένα, χωρίς αλάτι.

 

Πηγή:youweekly.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση