ΚΡΗΤΗ

Ζητούν έλεγχο για τη στατικότητα του κτιρίου μετά την κατολίσθηση

Κοινό ψήφισμα εξέδωσαν οι Σύλλογοι διδασκόντων του 2ου Δημοτικού σχολείου Σητείας, γονέων και κηδεμόνων του ίδιου σχολείου όπως και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Σητείας «Ο ΜΥΣΩΝ».

No profile pic

Άμεσο έλεγχο για τη στατικότητα του κτιρίου του 2ου Δημοτικού σχολείου Σητείας μετά την κατολίσθηση μέρους του τοιχίου του προαυλίου χώρου και δέσμευση για υλοποίηση μόνιμων λύσεων ζητούν με κοινό ψήφισμά τους οι Σύλλογοι διδασκόντων του 2ου Δημοτικού σχολείου Σητείας, γονέων και κηδεμόνων του ίδιου σχολείου όπως και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Σητείας «Ο ΜΥΣΩΝ».

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα

 

"Στο 2ο Δημοτικό σχολείο στεγάζονται 200 παιδιά μέσα σ` ένα παλιό κτήριο με πολλά προβλήματα σε υποδομές: αίθουσες μικρές, αίθουσες υπόγειες  χωρίς  έξοδο διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου, έλλειψη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων κ. ά . 

Κάθε χρόνο παρουσιάζεται όλο και κάποιο  πρόβλημα  που η κάθε διεύθυνση προσπαθεί να αντιμετωπίσει. Μια τα ταβάνια να στάζουν, μια οι σοβάδες να πέφτουν, άλλοτε να πλημμυρίζουν οι αίθουσες διδασκαλίας που λειτουργούν στα υπόγεια . 

Εδώ και δυο τρία χρόνια  το συγκεκριμένο  τοιχίο του προαυλίου είχε αρχίσει  να παρουσιάζει σημάδια αλλοίωσης, όπως πέτρες που έπεφταν από την εξωτερική πλευρά και κομμάτια από τα μπεντένια που ξεκολλούσαν στην εσωτερική πλευρά  μέσα στην αυλή. Μετά από αίτημα της τότε διευθύντριας έγιναν  κάποιες πρόχειρες επισκευές από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου χωρίς όμως να ελεγχθεί η στατικότητα της αυλής που εφαπτόταν με το τοιχίο.

Από το 1998 υπάρχουν αιτήματα της εκάστοτε διεύθυνσης του σχολείου για το συγκεκριμένο πρόβλημα χωρίς ποτέ όμως να δίνεται μια μόνιμη λύση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, παρά γίνονταν παρεμβάσεις –μπαλώματα.

Σημειωτέον ότι το 2020  εστάλησαν τέσσερα αιτήματα από τον Ιανουάριο έως τον  Νοέμβριο αναφορικά με το εν λόγω τοιχίο, επειδή στο σημείο εκείνο είχαν αρχίσει να παρουσιάζονται και πάλι ρωγμές και καθίζηση της αυλής, ενώ οι εκπαιδευτικοί δεν άφηναν τα παιδιά να προσεγγίσουν καθόλου  το σημείο αυτό. 

Έτσι φτάσαμε στο  συμβάν της κατάρρευσης του τοιχίου (10/11/2020) και ευτυχώς λόγω της καραντίνας και των καιρικών συνθηκών δε θρηνήσαμε θύματα. 

Τα σχολικά κτήρια ανήκουν στην ευθύνη του Δήμου που είναι ο καθ` ύλην αρμόδιος για τη συντήρηση και επισκευή τους.

Δεν μπορεί κάθε φορά να τρέμει το φυλλοκάρδι εκπαιδευτικών , γονέων και μαθητών μη τυχόν και  συμβεί κάποιο ατύχημα είτε από δυνατή βροχόπτωση είτε από έναν σεισμό, μια και  δεν έχει γίνει κανένας ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος στο σχολείο εδώ και χρόνια.

Οι μαθητές περνούν 6 ώρες και πάνω κάθε μέρα στον χώρο του σχολείου και πρωτίστως πρέπει να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγιεινή τους για να διευκολύνεται απρόσκοπτα  η εκπαιδευτική διαδικασία.

Απαιτούμε :

  • Να γίνει άμεσος έλεγχος για την καταλληλότητα και την στατικότητα της αυλής σε όλο της το εύρος  περιμετρικά του τοιχίου, καθώς  επίσης και των  βορειοανατολικών τοιχίων  που περιφράσσουν τον κήπο.
  • Να ελεγχθούν τα υπόγεια που συνορεύουν με το τοιχίο, οι αίθουσες πάνω απ` αυτά καθώς και όλο το κτήριο.
  • Να δοθεί μόνιμη λύση στα κτηριακά προβλήματα του σχολείου.
  • Να διασφαλιστεί η ασφάλεια εκπαιδευτικών και μαθητών για την επιστροφή τους στο σχολείο."

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση