ΚΡΗΤΗ
Υποστελέχωση και σοβαροί κίνδυνοι για την Κλινική Αιματολογίας – Ογκολογίας Παίδων του ΠΑΓΝΗ
Για “μπαλώματα” κάνουν λόγο τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, μιλώντας για διπλοβάρδιες, μετακινήσεις και εξουθενωμένο προσωπικό
Τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στην Κλινική Αιματολογίας – Ογκολογίας Παίδων του ΠΑΓΝΗ αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, περιγράφει τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν με διπλοβάρδιες, μετακινήσεις και άδειες που αγνοούνται, φτάνοντας τους νοσηλευτές στα όριά τους λόγω εξουθένωσης!
Οι κίνδυνοι που αναδύονται είναι πολλοί. “Πρόκειται για μια εξαιρετικά απαιτητική Κλινική, που καλύπτει ολόκληρη την Κρήτη και το νότιο Αιγαίο, με περιστατικά όπως λευχαιμίες, λεμφώματα και άλλες κακοήθειες” τονίζεται από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, ενώ αποκαλύπτεται επίσης: “Μετά από άδειες κύησης, η Κλινική λειτουργεί με μόλις 11 νοσηλευτές (5 ΤΕ, 5 ΔΕ και μία ειδικευόμενη), αριθμός δραματικά ανεπαρκής για τη διαχείριση των ημερήσιων και πολυήμερων νοσηλειών, των επειγόντων περιστατικών και των μεταμοσχεύσεων. Οι ανάγκες «μπαλώνονται» με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες Κλινικές, χωρίς την απαραίτητη εμπειρία ή εκπαίδευση. Οι νοσηλευτές είναι εξουθενωμένοι, καλούνται να κάνουν διπλοβάρδιες και δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό ή τις άδειες που δικαιούνται”.
Ολόκληρο το ενημερωτικό σημείωμα του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ έχει ως εξής:
“Η μοναδική στην Κρήτη Παιδοαιματολογική-Παιδοογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ στενάζει κάτω από το βάρος της χρόνιας υποστελέχωσης. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή και εύρυθμη 24ωρη λειτουργία της.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά απαιτητική Κλινική, που καλύπτει ολόκληρη την Κρήτη και το νότιο Αιγαίο, με περιστατικά όπως λευχαιμίες, λεμφώματα και άλλες κακοήθειες. Φροντίζει παιδιά ανοσοκατεσταλμένα, με ουδετεροπενία και ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων. Από το 2020 λειτουργούν εντός της και θάλαμοι αυτόλογης μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων – διαδικασία που απαιτεί αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και ειδικευμένο προσωπικό.
Μετά από άδειες κύησης, η Κλινική λειτουργεί με μόλις 11 νοσηλευτές (5 ΤΕ, 5 ΔΕ και μία ειδικευόμενη), αριθμός δραματικά ανεπαρκής για τη διαχείριση των ημερήσιων και πολυήμερων νοσηλειών, των επειγόντων περιστατικών και των μεταμοσχεύσεων. Οι ανάγκες «μπαλώνονται» με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες Κλινικές, χωρίς την απαραίτητη εμπειρία ή εκπαίδευση. Οι νοσηλευτές είναι εξουθενωμένοι, καλούνται να κάνουν διπλοβάρδιες και δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό ή τις άδειες που δικαιούνται.
Στην Κλινική εργάζονται μόνο δύο ψυχολόγοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ενώ απουσιάζει μόνιμο ψυχολογικό προσωπικό για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους.
Η υποστελέχωση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Η ίδια ομάδα καλύπτει τόσο τις μονάδες μεταμοσχεύσεων όσο και τις υπόλοιπες νοσηλείες, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς λοιμώξεων.
Η τακτική των «μπαλωμάτων», των εξαντλημένων εργαζομένων και της προκήρυξης ελάχιστων θέσεων αποτυπώνει ξεκάθαρα την πολιτική της κρατικής απεμπλοκής από τη δημόσια και δωρεάν υγεία – ακόμη και για τα παιδιά. Η εμπορευματοποίηση της υγείας δεν διστάζει να μετατρέψει ακόμη και την παιδοογκολογική φροντίδα σε πεδίο κέρδους, όπως δείχνει η ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού Κέντρου Αγία Σοφία – Αγλαΐα Κυριακού.
Απαιτούμε άμεσα:
• Προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών με εξειδίκευση στην παιδοαιματολογική και παιδοογκολογική φροντίδα
• Ξεχωριστό, αποκλειστικό νοσηλευτικό προσωπικό για τη μονάδα μεταμοσχεύσεων
• Αύξηση οργανικών θέσεων ιατρών στην Κλινική και προκήρυξη των υπαρχόντων κενών
• Προσλήψεις μόνιμων αιματολόγων, αναγκαίων για τη λειτουργία της μονάδας μεταμοσχεύσεων
• Μόνιμους ψυχολόγους για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους
Η Κλινική Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων του ΠΑΓΝΗ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με ημίμετρα και εξουθενωμένο προσωπικό. Αγωνιζόμαστε για δημόσια, δωρεάν, ποιοτική και ασφαλή φροντίδα για όλα τα παιδιά”.
