ΚΡΗΤΗ

Ξανθός: Καμιά δέσμευση Πλεύρη για σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Όπως είπε ο κ. Ξανθός, το νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται στην πιο δεινή θέση από ποτέ, σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί και «θωρακιστεί»

No profile pic

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθού, σχετικά με τη  λειτουργική κατάρρευση  του νοσοκομείου Ρεθύμνου και την απόγνωση που βιώνουν τόσο οι εργαζόμενοι του, όσο κυρίως οι ασθενείς και η τοπική κοινωνία.  

Όπως είπε ο κ. Ξανθός, το νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται στην πιο δεινή θέση από ποτέ, σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί και «θωρακιστεί», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Οι ελλείψεις γιατρών και προσωπικού σε κρίσιμα τμήματα ( ναισθησιολογικό-ΤΕΠ-ΜΕΘ-Παθολογική Κλινική κλπ) είναι τεράστιες, πρακτικά εδώ και 1,5-2 χρόνια δεν πραγματοποιούνται  τακτικά χειρουργεία  και πολλοί ασθενείς πηγαίνουν σε γειτονικούς νομούς για να λάβουν τις απαραίτητες υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ασθενούς που πρόσφατα μεταφέρθηκε  στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου για μια χειρουργική επέμβαση ρουτίνας .  Επίσης οι διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων γίνονται πλέον σε συνθήκες επικινδυνότητας και επισφάλειας για τους ασθενείς , από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων( οφθαλμίατροι, γυναικολόγοι, νευρολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ΩΡΛ κλπ) χωρίς εξειδίκευση και εμπειρία. Με άλλα λόγια, τόνισε ο Α.Ξανθός, «το νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει μετατραπεί σε «κέντρο εφημερίας» και διακομιδής περιστατικών και έχει απαξιωθεί ως μονάδα δευτεροβάθμιας περίθαλψης, χωρίς να διαφαίνεται καμιά προοπτική βελτίωσης της κατάστασης. 

Δυστυχώς ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ.Ξανθός, δεν έδειξε να έχει επίγνωση της κατάστασης στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και ούτε έδωσε καμιά συγκεκριμένη και δεσμευτική απάντηση στο ερώτημα αν θα υπάρξει παρέμβαση έκτακτης ανάγκης με ευθύνη  της 7ης ΥΠΕ (αξιοποίηση ιατρικού δυναμικού σε περιφερειακό επίπεδο) και σχέδιο μακροπρόθεσμης ενίσχυσης και αναβάθμισης του νοσοκομείου.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Ο κ.Πλεύρης αρκέστηκε να παρουσιάσει έργα ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου και  προσλήψεις προσωπικού που έγιναν στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ εξήγγειλε  προκηρύξεις γιατρών και νοσηλευτών που θα γίνουν και χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα προκύψουν. Το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο είναι η σαφής τοποθέτηση του κ. Πλεύρη για κάλυψη κενών σε ζωτικής σημασίας ειδικότητες μόνο από ιδιώτες γιατρούς που έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα τους να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ. 

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η πλήρης αποδιοργάνωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου χρειάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη δραστική αντιμετώπιση της, αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως η αναμόρφωση του Οργανισμού αλλά και η αξιοποίηση του οικοπέδου που παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την ανέγερση νέου νοσοκομείου. Δήλωσε επίσης ότι πλέον δεν αρκεί η προκήρυξη ιατρικών θέσεων, ειδικά στα επαρχιακά νοσοκομεία, χωρίς παράλληλη δέσμη κίνητρων (μισθολογικών -εργασιακών -εκπαιδευτικών -επιστημονικής εξέλιξης) που θα καταστήσουν ξανά το ΕΣΥ ελκυστικό στους νέους γιατρούς και επαγγελματίες υγείας. Τέτοια βούληση η κυβέρνηση δεν έχει, αντίθετα υλοποιεί συστηματικά ένα σχέδιο εγκατάλειψης και απαξίωσης των δομών υγείας της περιφέρειας, για τις οποίες κανένας ιδιώτης επενδυτής ή ιδιώτης γιατρός  δεν θα ενδιαφερθεί να στηρίξει και να στελεχώσει.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση