ΚΡΗΤΗ
Τροπολογία του ΚΚΕ για δεδουλευμένα των εργαζομένων στο Κέντρο Ημέρας Αλτσχάιμερ
Κατατέθηκε στη βουλή
Τροπολογία για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του Κέντρου Ημέρας Alzheimer «Νεφέλη» στο ΠΑΓΝΗ κατέθεσε στη βουλή το ΚΚΕ. Στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνονται τα εξής:
«Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα», ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ενίσχυση της ασφάλειας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, διατάξεις για τον αθλητισμό, απονομή ισόβιας σύνταξης σε λογοτέχνες και καλλιτέχνες έτους 2025 και λοιπές ρυθμίσεις.».
Θέμα: «Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων του Κέντρου Ημέρας Alzheimer «Νεφέλη» για το διάστημα Μάρτιο του 2025 έως και την προκήρυξη και ολοκλήρωση σύναψης νέας σύμβασης (1/7/2025) από την 7η ΥΠΕ στην οποία πλέον υπάγεται το Κέντρο Ημέρας»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Το Κέντρο Ημέρας Alzheimer «Νεφέλη», αρχικά χρηματοδοτήθηκε από πρόγραμμα ΕΣΠΑ με έναρξη λειτουργίας το Νοέμβριο του 2021 και από τον Μάρτιο του 2024 πέρασε στη δικαιοδοσία του ΠΑΓΝΗ.
Από το Μάρτιο του 2025 οπότε και έληξαν οι ετήσιες συμβάσεις έργου των εργαζομένων με το ΠΑΓΝΗ και εφόσον δεν είχε ξεκινήσει διαδικασία προκήρυξης των θέσεων από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, η οποία από 01.02.2025 έχει οριστεί ως διοικητικά υπεύθυνη για το Κέντρο Ημέρας στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, υπεγράφησαν μεταξύ Νοσοκομείου και εργαζομένων δύο συμβάσεις παράτασης της αρχικής ετήσιας σύμβασης του 2024 χωρίς την προβλεπόμενη στο άρθρο 41 εδ. β΄ του ν. 4058/2012 απόφαση του Υπουργού Υγείας.
Αν και υπήρξαν σαφείς διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, ότι τα δεδουλευμένα των εργαζομένων για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα των παρατάσεων (Μάρτιος 2025 έως και Ιούνιο 2025) θα καταβληθούν, έως και σήμερα αυτό δεν έχει γίνει.
Επιπλέον, η ΥΠΕ εμφανίζεται επίσης απρόθυμη να αναλάβει την ευθύνη καταβολής των αποζημιώσεων, παρόλο που είναι διοικητικά υπεύθυνη, μη δίνοντας οριστική απάντηση σε σχετικά ερωτήματα που έχουν τεθεί είτε εγγράφως είτε σε προσωπική επαφή των εργαζομένων με τους υπεύθυνους, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση επίλυσης του προβλήματος.
Βρισκόμαστε πλέον στα τέλη Ιουλίου με ορισμένους από τους εργαζόμενους να αδυνατούν να κάνουν οποιοδήποτε οικονομικό προγραμματισμό, να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, Φ.Π.Α. κτλ (με το φόβο επιπλέον προστίμων για μη έγκαιρη καταβολή), είτε στη χειρότερη εκδοχή για κάποιους άλλους να βρίσκονται ήδη σε καθαρό βιοποριστικό αδιέξοδο.
Το πρόβλημα εντείνεται ακόμα περισσότερο καθώς η πληρωμή του πρώτου μήνα της νέας σύμβασης με την ΥΠΕ (ισχύουσας από 1/7/25) θα γίνει με κανονική προτεραιότητα στις 20 με 25 Αυγούστου. Σε περίπτωση μάλιστα που κατά τη διάρκεια επεξεργασίας καταβολής των αποζημιώσεων, συμπέσουν άδειες των υπαλλήλων της οικονομικής υπηρεσίας της ΥΠΕ, η καταβολή θα καθυστερήσει περαιτέρω επιτείνοντας την οικονομική ασφυξία των εργαζομένων του Κέντρου Ημέρας.
Στα 4 χρόνια λειτουργίας του το Κέντρο Ημέρας έχει προσφέρει υπηρεσίες διάγνωσης σε πάνω από 1300 άτομα στο χώρο του ενώ στα πλαίσια δράσεων ανίχνευσης στην κοινότητα έχει επισκεφθεί με ιδία μέσα των εργαζόμενων όλα τα ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ-ΚΗΦΗ του δήμου Ηρακλείου, όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού Ηρακλείου καθώς και Περιφερειακά Ιατρεία και ΤΟΜΥ. Εκτός από τη συνεχιζόμενη νευρο-ψυχιατρική παρακολούθηση πλήθους ασθενών και τις σταθερές, εβδομαδιαίες παρεμβάσεις νοητικής ενδυνάμωσης σε πάνω από 30 άτομα καθώς και τις πολυάριθμες συνεδρίες στήριξης φροντιστών, το Κέντρο έχει επίσης διοργανώσει πλειάδα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, επιστημονικές ημερίδες, διαδραστικά εργαστήρια, δράσεις διασύνδεσης με άλλες υπηρεσίες, δράσεις κοινωνικοποίησης των ασθενών, εκπαιδεύσεις φοιτητών κοινωνικών και επιστημών υγείας ενώ έχει συμμετάσχει σε σειρά συνεδρίων με ανακοινώσεις.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα», ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ενίσχυση της ασφάλειας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, διατάξεις για τον αθλητισμό, απονομή ισόβιας σύνταξης σε λογοτέχνες και καλλιτέχνες έτους 2025 και λοιπές ρυθμίσεις.».
Προστίθεται άρθρο ως ακολούθως:
ΑΡΘΡΟ
Στο αρ. 44 του Ν. 5216/2025 προστίθεται παράγραφος ως ακολούθως:
Κατ’ εξαίρεση, νομιμοποιούνται οι δαπάνες για την εξόφληση υποχρεώσεων των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) που απορρέουν από συμβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ ή έργου των Φορέων υγείας που συνήφθησαν χωρίς την προβλεπόμενη στο άρθρο 41 εδ. β΄ του ν. 4058/2012 απόφαση του Υπουργού Υγείας, και αφορούν σε δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Ε.Σ.Υ., οι οποίες μεταφέρονται ως αποκεντρωμένες μονάδες στις οικείες Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.Πε.) και έχουν ενταχθεί, από 1ης.2.2025, στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 5129/2024 (Α` 124) σε συνδυασμό με την περ. α) της παρ. 8 του άρθρου 37 του ν. 5167/2024 (Α` 207)».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
