Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Τουρισμός και Περιβάλλον» «Τουρισμός και Περιβάλλον: Τοπικές καλλιέργειες και προϊόντα» διοργανώνουν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών-Ρούβα-Γουβών, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 17, Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 στο Παλαιό κτίριο Δίας στις Αρχάνες
Το πρόγραμμα
Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017
15:00-16:30 Συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής και Παιδαγωγικής ομάδας του Δικτύου
«Τουρισμός και Περιβάλλον» στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Αρχανών.
Έναρξη σεμιναρίου
16:00 -16:30 Προσέλευση συμμετεχόντων – εγγραφές
16:30-16:45 Έναρξη, χαιρετισμοί εκπροσώπων τοπικών φορέων
16:45-17:20 Μαρία Σφακιανάκη, Υπεύθυνη ΚΠΕ Αρχανών-Ρούβα-Γουβών, "Το Δίκτυο
“Τουρισμός και Περιβάλλον"- Στόχοι Σεμιναρίου"
17:20-17:40 Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, " Αγροδιατροφή και
Τουρισμός στην Περιφέρεια Κρήτης"
17:40-18:00 Στέλιος Σκανδαλάκης, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου του Δήμου Αρχανών-
Αστερουσίων, "Εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην περιοχή μας"
18:00-18:20 Δρ. Θοδωρής Μαρδίρης, Υπεύθυνος ΚΠΕ Καστοριάς, "Ο καφενές του
Καγιαμπή: Τοπικά προϊόντα, τουρισμός και βιοποικιλότητα"
18:20-18:40 Σταύρος Ξηρουχάκης, Δρ. Βιολόγος - Ορνιθολόγος, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, "Οικοσυστημικές Υπηρεσίες της Άγριας Ζωής"
18:40-19:00 Ελισάβετ Γεωργοπούλου, Δρ. Βιολόγος, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
του Πανεπιστημίου Κρήτης, "Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων
αγροτικών περιοχών"
19:00-19:20 Κατερίνα Κορμά, Μέλος Παιδαγωγικής ομάδας ΚΠΕ Παρανεστίου "Καλλιέργεια
βιολογικών βοτάνων-Το φαρμακείο της φύσης"
19:20-19:30 Διάλειμμα-καφές
19:30-19:50 Ελένη Πανάγου, Υπεύθυνη ΚΠΕ Νέας Κίου, Μαριάννα Κανδεράκη,
Εκπαιδευτικός, "Όταν λέω πορτοκάλι....βγαίνεις": Ένα πρόγραμμα προσχολικής αγωγής που
αναδεικνύει τον τόπο μας.
19:50-20:10 Παύλος Δασκαλάκης, Γραμματέας Διοικούσας Επιτροπής Κοινωνικής
Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ, "Πολιτιστικό Δίκτυο Υπεραιωνόβιων
ελαιοδέντρων και Οικοτουρισμός"
20:00-21:30 Παιδαγωγική Ομάδα ΚΠΕ Αρχανών, (Δερμιτζάκη Ειρήνη, Μαρτιμιανάκη Άννα,
Μαυρογενίδου Θένα, Φανιουδάκη Έλενα), "Βιωματικό Εργαστήριο Oινογνωσίας: Γνωρίζοντας
τις κρητικές ποικιλίες οινοστάφυλων"
21:30 Δείπνο
Σάββατο 18 Μαρτίου 2017
8:30 Αναχώρηση για Νεάπολη
9:30 Άφιξη στην Νεάπολη (Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης)
10:00-11:30 Γιώργος Μαυροειδής, Γεωπόνος ειδικής Αγωγής, Μαρία Κωστάκη,
Φιλόλογος Δ/ντρια Γενικού Λυκείου Νεάπολης "Τα αγροτικά προϊόντα μέσα από το
Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης. Ξενάγηση-δραστηριότητες"
11:30-12:00 Γιώργος Μαυροειδής, Παιδαγωγική Ομάδα ΚΠΕ Αρχανών Βιωματικό
Εργαστήριο: "Παρασκευάζουμε το δικό μας αρωματικό αλάτι"
12:00-12:30 Διάλειμμα – Καφές – Ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσω γευσιγνωσίας
(από το Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης)
13:00-14:00 Ειρήνη Βασιλάκη, Γιώργος Μαλτεζάκης, Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχέσεων και
Τουρισμού της Επιχείρησης Ελαιολάδου “Vassilakis Estate”, "Ελιά και ελαιόλαδο: Παραγωγή-
εμπορία-ανάδειξη προϊόντων"
14:00 Αναχώρηση για Άγιο Νικόλαο
14:30-16:00 Μανούσος Πεδιαδίτης, Χημικός, Κάλλια Πεδιαδίτη, Φιλόλογος, Υπεύθυνοι
Επιχείρησης αρωματικών φυτών “Bioaroma”, "Μονάδα επεξεργασίας αρωματικών φυτών και
αιθέριων ελαίων της Κρήτης και προώθηση τους στον τουρισμό. Ξενάγηση-δραστηριότητες"
16:00 Αναχώρηση για Ελούντα
16:30 Άφιξη στην Ελούντα-Ενετικές Αλυκές
16:30-16:50 Μαρία Κωστάκη, Φιλόλογος Δ/ντρια Γενικού Λυκείου Νεάπολης,
"Περιδιαβαίνοντας στις Αλυκές της Ελούντας: Η συμβολή τους στην Αειφόρο τουριστική
Ανάπτυξη"
16:50-18:00 Παιδαγωγική Ομάδα ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης, Στράτος Μυλωνάκης,
Χάρης Βουμβουλάκης, Σοφία Τσαντηράκη, Μαγδαληνή Ζουρμπάκη, Ελισάβετ Δρούγκα,
"Βιωματικά εργαστήρια για τη θάλασσα και τα παραδοσιακά προϊόντα." Μπουφές
παραδοσιακών προϊόντων από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ιεράπετρας.
18:00-19:00 Ελεύθερος χρόνος
19:00 Αναχώρηση
20:30 Άφιξη στο Ηράκλειο
Κυριακή 19 Μαρτίου 2017
Πρωί
9:00-9:30 Προσέλευση (Εγκαταστάσεις ΚΠΕ Αρχανών)
9:30-9:50 Νίκος Αλχασίδης, Κυριακή Σταμπολίδη, Εκπαιδευτικοί 6ου Δημοτικού
Καστοριάς, "Σχεδιάζοντας δράσεις για το αποτύπωμα άνθρακα στη διατροφή ως ψηφιδωτό"
τοπικά...σκεφτόμαστε αειφορικά"
10:10-10:30 Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη ΚΠΕ Έδεσσας, "Τοπική Agenta 2030 στη θεματική
της αειφόρου διαχείρισης τουριστικών προορισμών, σε διασύνδεση με το περιβάλλον και τα τοπικά
προϊόντα: Η περίπτωση της Έδεσσας και της ορεινής Πέλλας"
10:30-10:50 Κωνσταντίνα Παπαδογιαννάκη, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη ΚΠΕ Βάμου, "Η γνώση,
καλλιέργεια και τυποποίηση τοπικών προϊόντων από τις σχολικές ομάδες στους σχολικούς κήπους
10:50-11:10 Πέτρος Γαβράς, Υπεύθυνος ΚΠΕ Κρεστένων, "Εθνικό θεματικό Δίκτυο Π.Ε: Τα
τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας"
11:10-11:30 Μαρία Σπαρτινού, Βιολόγος, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ/θμιας Εκπ/σης
Κυκλάδων, "Το κυκλαδίτικο τοπίο της πρωτογενούς παραγωγής και η συμβολή του στην αειφορία"
11:30-11:40 Στελέχη ΙΙΕΚ Kappa Studies, “Παραδοσιακή διατροφή και τουρισμός”
11:40-12:10 Διάλειμμα-καφές-μπουφές
12:10-12:30 Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη, Υπεύθυνη ΚΠΕ Ανωγείων, "Τοπικά προϊόντα και
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο ΚΠΕ Ανωγείων"
12:30-13:00 Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, Ιωάννα
Ντίνου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, "Ποια τουριστική ανάπτυξη θέλουμε;
Επίλυση προβλήματος με την αθροιστική νοημοσύνη και τα συμμετοχικά cafes events "Word cafe,
Kcafe, το καφέ της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης"
13:00 Αναχώρηση για την περιοχή Αλαγνίου (Οινοποιείο)
13:30-15:00 Κατερίνα Λυραράκη, Υπεύθυνη Οινοποιείου Λυραράκη, "Το κρασί στην περιοχή
μας: Ποιότητα-εμπορία-προώθηση"
15:00-15:30 Ερωτήσεις - Προτάσεις των συμμετεχόντων για το Δίκτυο
Αξιολόγηση. Κλείσιμο του τριήμερου σεμιναρίου.
Η παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. Αρχανών-Ρούβα-Γουβών
Σφακιανάκη Μαρία, Υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Αρχανών-Ρούβα-Γουβών
Μαρτιμιανάκη Άννα, Αν. Υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Αρχανών-Ρούβα-Γουβών
Δερμιτζάκη Ειρήνη, Μέλος της Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Αρχανών-Ρούβα-Γουβών
Μαυρογενίδου Παρθένα, Μέλος της Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Αρχανών-Ρούβα-Γουβών
Φανιουδάκη Ελένη, Μέλος της Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Αρχανών-Ρούβα-Γουβών