Τί πρέπει να θυμούνται οι παραγωγοί για την ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων

Τί προβλέπει η σχετική απόφαση

Με αφορμή την από 18/9/2017 εφαρμογή της συνταγογράφησης φυτοπροστατευτικών στα γεωργικά φάρμακα που προορίζονται για επαγγελματική χρήση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, υπενθυμίζουμε τους παραγωγούς, χρήστες γεωργικών φαρμάκων, σχετικά με τα ειδικά μέτρα για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων και των κινδύνων τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα εξής : 

 

  • Ο επαγγελματίας χρήστης θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει την κατάλληλη πιστοποίηση ΟΧΓΦ μετά από εξετάσεις πληρώνοντας το σχετικό παράβολο στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στο Νομό Χανίων.

 

Τα πιστοποιημένα κέντρα είναι τα εξής :

 

  • Μετά την επιτυχημένη πιστοποίηση ο επαγγελματίας χρήστης ή ο κατέχων σχετικό τίτλο σπουδών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ.12 της υπ’ αριθμ. 8197/90920/22-7-2013 «Θέσπιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης με στόχο την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ και την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος» (Β΄1883), όπως ισχύει, πηγαίνει στο κατάστημα πώλησης γεωργικών φαρμάκων και με τη δήλωση του ΑΦΜ του παίρνει τη συνταγή με το κατάλληλο φάρμακο που του δίνει ο συνταγογράφος.
  • Επίσης μαζί με την συνταγή είναι υποχρεωμένο το κατάστημα να του δώσει και το παραστατικό της ηλεκτρονικής καταγραφής πώλησης γεωργικών φαρμάκων, καθώς και το τιμολόγιο αγοράς των προϊόντων που αγόρασε.
  • Εκτός από τα παραπάνω παραστατικά ο κάθε επαγγελματίας χρήστης θα πρέπει να κρατά σε ένα απλό τετράδιο τους ψεκασμούς που πραγματοποιεί για κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά καθώς και το είδος και τη δοσολογία που χρησιμοποίησε.
  • Όλα τα παραπάνω παραστατικά δηλ. συνταγή , ηλεκτρονική καταγραφή, τιμολόγιο αγοράς και ημερολόγιο ψεκασμών, θα πρέπει ο επαγγελματίας χρήστης να τα φυλάει για τρία τουλάχιστον χρόνια και να τα υποδεικνύει σε κάθε έλεγχο στα αρμόδια όργανα όταν του ζητηθούν.

 

 

 

 

Το περιεχόμενο της συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου πρέπει να είναι σύμφωνο με όσα ορίζονται:

 

α) στη συσκευασία του γεωργικού φαρμάκου καθώς και

 

β) στις διατάξεις του Παραρτήματος Δ΄ του ν.4036/2012 (Α΄8) και της με αριθ. 8197/90920/ 22-7-2013 κοινής Υπουργικής απόφασης.

 

Η συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων είναι απαραίτητη για όλες τις προσυλλεκτικές και μετασυλλεκτικές χρήσεις των γεωργικών φαρμάκων σε όλες τις καλλιέργειες με εξαίρεση τα αρωματικά, τα ανθοκομικά και τα δασικά είδη και τις καλλιέργειες ήσσονος σημασίας, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 4 παρ. 1 της αριθ. 10088/115732/26-9-2013 απόφασης (Β΄2587/14.10.2013)» και για τις οποίες ισχύει η υποχρέωση τήρησης της ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν.4036/2012 (Α’ 8/27.01.2012), όπως ισχύει.

 

Επίσης ο επαγγελματίας χρήστης είναι υποχρεωμένος για την ενημέρωση του κοινού για τη διενέργεια ψεκασμού με γεωργικά φάρμακα 48 ώρες πριν το ψεκασμό, την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας δημιουργίας μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους, την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας έκθεσης ανθρώπων σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος καθώς και να τηρεί τις αποστάσεις που υποχρεούται από ειδικές περιοχές κατά την πραγματοποίηση ψεκασμών.

 

Δεν θα πρέπει να παραλείπουν οι συνταγογράφοι και πωλητές γεωργικών φαρμάκων να ενημερώνουν τους επαγγελματίες χρήστες ότι πριν τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων να εφαρμόζουν εναλλακτικές τεχνικές φυτοπροστασίας, σύμφωνα με της γενικές αρχές ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας,. Να ακολουθούν πιστά τα αναγραφόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου. Να τηρούν το διάστημα αναμονής προ της συγκομιδής και τις υπόλοιπες οδηγίες. Η παράνομη χρήση γεωργικών φαρμάκων τιμωρείται με τις κυρώσεις των άρθρων 13, 14 και 45 του ν. 4036/2012 (Α΄32), κατά περίπτωση.

 

Η ενημέρωση από τον επαγγελματία χρήστη αφορά:

     

α) τον εκτιμώμενο χρόνο έναρξης του ψεκασμού,

 

β) τη θέση της καλλιέργειας όπου πρόκειται να γίνει ο ψεκασμός,

 

γ) τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν (εμπορική ονομασία) και

 

δ) τη σήμανση τοξικότητας (Xn, Xi, κ.λπ.) που αναγράφεται επί της συσκευασίας και οι αντίστοιχες φράσεις κινδύνου (π.χ. «Ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα» κ.α.)

Η ενημέρωση των επαγγελματιών (ιδίως των μελισσοκόμων, των σαλιγκαροτρόφων και των κτηνοτρόφων) οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος από τον ψεκασμό του γεωργικού φαρμάκου, πραγματοποιείται εγγράφως από τον επαγγελματία χρήστη και τις επιδράσεις στη δραστηριότητά τους που τυχόν αναγράφονται επί της συσκευασίας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.

 

Παραβάσεις όπως π.χ. ψεκασμοί εντός οικισμών, ψεκασμοί σε αγροτικούς δρόμους που διέρχονται άνθρωποι και ζώα, ψεκασμοί σε εκτάσεις προς βόσκηση, ανεξέλεγκτη ρίψη και εγκατάλειψη των κενών υλικών συσκευασίας γεωργικών φαρμάκων μετά τη χρήση σε μη ενδεδειγμένους χώρους (αγροί, αρδευτικά κανάλια, στραγγιστικές τάφροι, ρυάκια, ρέματα, κλπ) έχουν ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την απειλή της δημόσιας υγείας (δυσμενείς επιδράσεις στον άνθρωπο και τα ζώα).

 

Οι κατ’ ελάχιστον αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ ζώνης ψεκασμού γεωργικών φαρμάκων και ειδικής περιοχής, καθώς και για τα σκευάσματα με ταξινόμηση, επισήμανση και συσκευασία σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ 1272/2008, όπως ισχύει ορίζονται ως εξής:

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στο αρμόδιο γραφείο Φυτοπροστασίας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στα τηλέφωνα 28210 46540 έως 43.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ