ΚΡΗΤΗ
Δ. Βρύσαλης: "Συνεχίζεται η ανησυχία των κτηνοτρόφων μετά τα κρούσματα πανώλης"
Η τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της "Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης" στη σύσκεψη για την πανώλη των προβάτων
Στη σημερινή σύσκεψη κτηνοτρόφων και φορέων στην Περιφέρεια Κρήτης για την πανώλη στα μικρά μηρυκαστικά, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Δημήτρης Βρύσαλης, τοποθετήθηκε ως εξής :
« Η ανησυχία των κτηνοτρόφων της Κρήτης για την πορεία των κρουσμάτων πανώλης και των συνεπειών τους στην παραγωγή και το εισόδημα των κτηνοτρόφων συνεχίζεται αφού όλο αυτό τον καιρό κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί από την κυβέρνηση τόσο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων όσο και για την επιβίωση και το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων.
Ευθύνη έχει για την κατάσταση που επικρατεί η ΕΕ και η πολιτική της ΚΑΠ που επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τρίτες χώρες χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο, γεγονός που διευκολύνει και τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.
Η ευθύνη βαραίνει επίσης την κυβέρνηση –και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική– που δε δείχνει καμία διάθεση να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό δεν προχωρά σε ουσιαστικούς ελέγχους για να μην εξαπλωθεί η νόσος, δεν προσλαμβάνει το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
Είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης, και με την παράταση του κλεισίματος των σφαγείων, να πετάξει το «μπαλάκι» και την ευθύνη της δημόσιας υγείας στους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Αφήνονται μόνοι τους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των κρουσμάτων, αφού οι ίδιοι αναλαμβάνουν τη συντήρηση, τη σίτιση των ζώων αποκλειστικά με ζωοτροφές, την απολύμανση και καθαριότητα κλπ., αποκλειστικά με δικά τους έξοδα, αφού δεν έχουν καμία στήριξη ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Περιφέρεια, πέρα βέβαια από ευχολόγια, επιστολές και επικοινωνίες με τον Υπουργό και την κυβέρνηση.
Το κράτος αποκαλύπτει για ακόμα μία φορά την επιλεκτική γύμνια του όταν αφορά μέτρα που αφορούν την περιουσία του λαού και τη δημόσια υγεία –το βλέπουμε ξανά με τραγικό τρόπο με τις φωτιές, κύρια στην Αττική– και ιδιαίτερα γαλαντόμο και γρήγορο όταν αφορά τη στήριξη επιχειρηματικών ομίλων.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική και ανεξάρτητα από το εάν η πορεία των κρουσμάτων θα επιτρέψει το άνοιγμα των σφαγείων σε λίγες ή περισσότερες μέρες, είναι ανάγκη τώρα οι κτηνοτρόφοι, μαζί με τον υπόλοιπο λαό, να διεκδικήσουν :
100% αποζημίωση της ζημιάς που έχουν υποστεί και θα υποστούν οι κτηνοτρόφοι σε εισόδημα, ζωικό κεφάλαιο, ζωοτροφές, είδη καθαριότητας και ό,τι άλλο χρειαστεί για να αντιμετωπιστεί η νόσος.
Πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών με όλο το απαραίτητο προσωπικό.
Με ευθύνη του κράτους να αποτραπούν μειώσεις τιμών στο γάλα και άλλα προϊόντα.
Απαλλαγή των κτηνοτρόφων από τέλη, αναστολή πληρωμών χρεών, ασφαλιστικών εισφορών κλπ τουλάχιστον μέχρι να αντιμετωπιστεί η νόσος».
Φωτογραφία via imageonline.gr/Στέφανος Ραπάνης
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο