Το τελευταίο "αντίο" σε μια μεγάλη προσωπικότητα των Γραμμάτων της Κρήτης

Newsroom
Newsroom

Από τον Ι.Ν. του Αγίου Μηνά ο αποχαιρετισμός στον Θεοχάρη Δετοράκη

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το πρωί της Κυριακής 29 Ιανουαρίου στον Ι.Ν. του Αγίου Μήνα στο Ηράκλειο, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, για το τελευταίο "αντίο" στον καθηγητή Θεοχάρη Δεοτοράκη, ο οποίος απεβίωσε στα 87 του έτη, αφήνοντας πίσω του πολύτιμη παρακαταθήκη για το νησί. 

Οικογένεια, συγγενείς, φίλοι αλλά και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης βρέθηκαν στον Ιερό Ναό, εμφανώς συντετριμμένοι για την απώλεια του αγαπημένου τους Θεοχάρη Δεοτοράκη.
Εκεί βρέθηκαν επίσης για να αποχαιρετήσουν τον μεγάλο "δάσκαλο" ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και αντιπεριφερειάρχες. 
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αρναουτάκης στην συλλυπητήρια δήλωσή του ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων την "σπουδαία διαδρομή στην επιστήμη, την μοναδική σφραγίδα στα γράμματα, στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, που άφησε ο Ομότιμος Καθηγητής Θεοχάρης Δετοράκης". 

Η ταφή του σπουδαίου καθηγητή έγινε στο νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου. 

Ο Επικήδειος λόγος που εκφώνησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στην κηδεία του Θεοχάρη Δετοράκη στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023:

«Η Κρήτη, το Ηράκλειο, έχουν το σπάνιο προνόμιο, να υπάρχουν πάντα στους κόλπους τους, μορφές με έργο πολύτιμο και σπουδαίο, που χαράζουν ανεξάλειπτα τον Πολιτισμό και την Παιδεία του τόπου μας.

      Ο Θεοχάρης Δετοράκης, που με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετάμε σήμερα, υπήρξε μια από αυτές τις ξεχωριστές προσωπικότητες. Με την πορεία και την προσφορά του στα Γράμματα και στην Εκπαίδευση, καταξιώθηκε στην συνείδηση τόσο της επιστημονικής κοινότητας και των ειδικών, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία.

      Στην συλλογική μας Μνήμη ο Θεοχάρης Δετοράκης –και σήμερα και στο μέλλον– βρίσκεται δίπλα σε προσωπικότητες όπως: ο Ιωσήφ Χατζιδάκης, ο Στέφανος Ξανθουδίδης, ο Νικόλαος Σταυρινίδης,  ο Στυλιανός Αλεξίου, ο Νικόλαος Πλάτων, ο Στέργιος Σπανάκης, ο Νίκος Παναγιωτάκης, ο Μενέλαος Παρλαμάς. Μαζί με τις μορφές που διεμόρφωσαν το σύγχρονο «πρόσωπο» της Κρήτης.

    Ως εκπαιδευτικός, συνδυάζοντας ισχυρά βιώματα, ιδιοφυή επιστημοσύνη, βαθιά αίσθηση της ιστορικής πραγματικότητας, και γνώση όλων των πτυχών της ζωής στην Κρήτη, διέπρεψε στον χώρο της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, προσφέροντας με την διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, γενεές επιστημόνων με άριστη κατάρτιση. 

     Συνάμα, κατέθεσε στην πορεία του, ένα ευρύ και πολύτιμο συγγραφικό έργο, που καλύπτει τα πεδία:  του Βυζαντινού Πολιτισμού, της Ενετοκρατούμενης Κρήτης, της Κρητικής Αναγέννησης, και της Δημώδους Παράδοσης. Η λαμπρή αυτή εκδοτική προσφορά του, που απευθύνεται τόσο σε ειδικούς, όσο και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, αποτελεί υψηλού επιπέδου απόκτημα για την Νεοελληνική Γραμματεία και τις Κρητολογικές Σπουδές.

     Αλλά ο Θεοχάρης Δετοράκης, δεν έμεινε μόνον στον χώρο του Πανεπιστημίου και της συγγραφής. Με πλήθος ομιλιών, σεμιναρίων,  συμμετέχοντας σε αναρίθμητες εκδηλώσεις, προσέφερε, με ζέση πάντα και προθυμία, τις πολύτιμες γνώσεις του και στην ευρύτερη κοινωνία μας.

     Έχοντας την αγαθή Μοίρα να συμπορευθεί με μια εξαιρετική σύζυγο, την επίσης σπουδαία καθηγήτρια, Άννα Δετοράκη, ευτύχησαν να δουν τα παιδιά τους: τη Μαρίνα (σήμερα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης) και τον Στάθη (διακεκριμένο ιατρό), να προοδεύουν στην ζωή τους. 

      Κατά την απονομή του «Βραβείου Ηθικής Τάξεως» στον Θεοχάρη Δετοράκη το 2016, έκλεινα την ομιλία μου λέγοντας ότι: με την πορεία της ζωής του, με το σπουδαίο έργο που δώρισε στον τόπο μας, αναμφίβολα μπορεί να χαρακτηρισθεί: όλβιος. Αυτό πιστεύω και σήμερα στον αποχαιρετισμό μας. Ο μεγάλος συμπολίτης μας είχε μιαν όλβια ζωή. Για την εξαίρετη προσφορά του, θα είμαστε πάντοτε ευγνώμονες.

 

  Άξιος Θεοχάρη Δετοράκη και Καλό Ταξίδι».

 


Μία σπουδαία προσωπικότητα της Κρήτης

Ο Θεοχάρης Ε. Δετοράκης (γεν. 1936), ήταν ομότιμος καθηγήτης βυζαντινής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η αγάπη του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του και την πολυτάραχη ιστορία της τον έστρεψε νωρίς στην έρευνα και στη μελέτη των κρητικών πραγμάτων.

Η Κρήτη βρισκόταν στο κέντρο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων και υπηρετήθηκε παράλληλα με τη βυζαντινή φιλολογία.

Ήταν ευφήμως γνωστός κρητολόγος και είχε δημοσιεύσει περισσότερες από πενήντα εργασίες, που αναφέρονται σε κρητολογικά θέματα, ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά, και λαογραφικά.

Τα ειδικά επιστημονικά ενδιαφέροντά του ήταν η Βυζαντινή Υμνογραφία και Αγιολογία και η Ιστορία της Κρήτης. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής ήταν «Oι άγιοι της πρώτης βυζαντινής περιόδου της Kρήτης και η σχετική προς αυτούς φιλολογία (Aθήναι 1970)».

Το φθινόπωρο του 1985 του απονεμήθηκε το βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης" του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης "για την ποιότητα και τη έκταση της επιστημονικής του προσφοράς".

Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε Πρόεδρος της Eταιρίας Kρητικών Iστορικών Mελετών, Eταίρος της Eταιρείας Bυζαντινών Σπουδών, Άρχων Mέγας Πρωτονοτάριος της Aγίας και Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας (Oικουμενικό Πατριαρχείο) και έχει τιμηθεί επίσης με Βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. 

 

Δείτε επίσης

"Έφυγε" ένας κορυφαίος των Κρητικών Γραμμάτων

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ