ΚΡΗΤΗ

Τα...."σχολικά ραβασάκια" βαραίνουν την τσέπη των γονιών

Τα περίφημα “σχολικά σημειώματα” αναμένεται να μοιραστούν στους γονείς με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

No profile pic

του Αντώνη Παντινάκη


“Ραβασάκια” από την εφορία περιμένουν οι φορολογούμενοι, “ραβασάκια” από τους δασκάλους και τους καθηγητές τους περιμένουν και οι μαθητές (από νωρίς στα βάσανα, για να εξοικειωθούν με το τι τους... περιμένει στην πορεία!).

Τα περίφημα “σχολικά σημειώματα” αναμένεται να τους μοιραστούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς – τις πρώτες ημέρες συγκεκριμένα (12-13 Σεπτέμβρη).

Θα τα λάβουν οι μικροί, θα τα πληρώσουν οι μεγάλοι, γιατί το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να το βάλουν οι γονείς και οι κηδεμόνες, καλύπτοντας τις ανάγκες των παιδιών τους!

Τσάντα ή σακίδιο... η αρχή των πάντων!

Η έρευνα αγοράς ξεκίνησε από τον Δεκαπενταύγουστο κι έπειτα, με την αναζήτηση σχολικής τσάντας (απλής ή τρόλεϊ για τις πιο μικρές ηλικίες) και σακιδίου.

Με ένα καλό “ψάξιμο”, μπορούν να βρεθούν οικονομικές και ποιοτικές επιλογές - ο βέλτιστος συνδυασμός, δηλαδή, λέει στο Cretalive ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Ν. Ηρακλείου κ. Ηλίας Γεωργαλής.

Ένα καλό και εξυπηρετικό σακίδιο, το οποίο ενδείκνυται για τις μεγαλύτερες ηλικίες μαθητών (κατά κύριο λόγο Γυμνασίου και Λυκείου), κοστίζει κατά μέσο όρο 17-18 ευρώ.

Για τα παιδιά του Δημοτικού, μία σχολική τσάντα κυμαίνεται μεταξύ 20-25 ευρώ. Για τους πιο... πιτσιρικάδες, των Νηπιαγωγείων και των Παιδικών Σταθμών η φορητή θήκη μέσα στην οποία αποθέτουν τα πράγματα και το κολατσιό τους, ξεκινά από τα 12-13 ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 20 ευρώ.

Το “βαρύ σημείωμα”

Η αγορά σχολικών ειδών συγκαταλέγεται στα ετήσια έξοδα των νοικοκυριών. “Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, τόσο πιο βαρύ είναι το σημείωμα. Στους Παιδικούς Σταθμούς και στα Νηπιαγωγεία τα παιδιά ασχολούνται πολύ με τις χειροτεχνίες, άρα θα πρέπει να αγοράσουν και τα ανάλογα υλικά”, μας εξηγεί ο κ. Γεωργαλής.

Το πόσο βαρύ... θα είναι το σχολικό καλάθι, εναπόκειται εν πολλοίς στις απαιτήσεις των εκπαιδευτικών. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών μας περιγράφει μία προσωπική του εμπειρία: “Είχαμε μαθητές από το ίδιο σχολείο, αλλά από διαφορετική τάξη που αγόραζαν διαφορετικά πράγματα. Εξαρτάται λοιπόν από το πώς θέλει να δουλέψει κάθε δάσκαλος”.

Μεγαλώνοντας οι μαθητές, απλοποιούνται και οι ανάγκες τους. Για παράδειγμα, αρκετά παιδιά στο Δημοτικό έχουν τετράδια πολλών αποχρώσεων για να ξεχωρίζουν τα μαθήματά τους, κάτι που δεν συνηθίζεται από μία ηλικία και μετά...

Οι γονείς μένουν απόλυτα πιστοί σε όσα γράφει το σχολικό σημείωμα. “Κάνουν πολύ συγκεκριμένες και όχι ανεξέλεγκτες αγορές. Θα κάνουν την έρευνά τους, και πολύ καλά θα το κάνουν, κι εάν χρειάζονται τέσσερα μολύβια τα παιδιά τους, θα πάρουν τέσσερα. Ούτε ένα παραπάνω”, μας επισημαίνει ο κ. Γεωργαλής.

Φθάνοντας στο ταμείο, στις πιο ακριβές περιπτώσεις μπορούν να βγάλουν 30-40 ευρώ από τα πορτοφόλια τους, ενώ στις.... φθηνότερες 17-20.


Σχολικά καλάθια αλληλεγγύης

Υπάρχουν όμως και νοικοκυριά που δυσκολεύονται έως και αδυνατούν να “σηκώσουν” αυτό το οικονομικό βάρος.

Γι’ αυτές τις οικογένειες δημιουργήθηκαν τα σχολικά καλάθια αλληλεγγύης, μια φιλανθρωπική δράση που διοργανώνουν από κοινού εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών Ν. Ηρακλείου και η Εθελοντική ομάδα Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι.

Σε βιβλιοπωλεία του Ηρακλείου θα γίνεται συγκέντρωση σχολικών ειδών, καινούργιων ή και μεταχειρισμένων που είναι σε καλή κατάσταση. Ακολούθως, θα υπάρχει επικοινωνία με τις διευθύνσεις σχολείων της πόλης, θα καταγράφονται οι ανάγκες και τέλος θα γίνεται η διανομή.

“Είναι μία σημαντική ανακούφιση για κάποιες οικογένειες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν στιγματίζεται κανένα παιδί. Όλα γίνονται με απόλυτη λεπτότητα και διακριτικότητα, όπως απαιτούν οι περιστάσεις”, σχολιάζει ο κ. Γεωργαλής.

Γεμίζοντας λοιπόν ένα σχολικό καλάθι, γεμίζουμε κι ως άνθρωποι, προσφέροντας χαρά και αλληλεγγύη σε όσους το έχουν ανάγκη!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση