ΚΡΗΤΗ

Τα νεότερα για το νεογνό που κινδύνευσε, τι λέει ο πατέρας του - Διευκρινίσεις ΕΚΑΒ

Το βρέφος που μετρούσε μόλις λίγες ώρες ζωής, έπρεπε να μεταφερθεί από τα Χανια στο Ηράκλειο, ωστόσο εξαιτίας τεχνικού προβλήματος υπήρξε καθυστέρηση στην μεταφορά του

νεογνό
Photo Credits: @Pixabay

Ώρες αγωνίας έζησε το βράδυ της Τρίτης μια οικογένεια στα Χανιά, καθώς το νεογνό τους χρειάστηκε επείγουσα διακομιδή για νοσηλεία  στο Ηράκλειο μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που παρουσίασε.

Το βρέφος που μετρούσε μόλις λίγες ώρες ζωής, έπρεπε να μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του ΠΑΓΝΗ, λόγω και της κατάστασης του, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση στην μεταφορά του, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος.

Ο πατέρας του μωρού μίλησε στο LIVE NEWS για τα όσα συνέβησαν.

«Με πήρε η γυναίκα μου και μου είπε πως το παιδί δεν είναι καλά και πρέπει να το πάμε στο Ηράκλειο. Έρχομαι στις 12 στο νοσοκομείο Χανίων και μου λέει ο γιατρός σε μισή ώρα θα είμαστε έτοιμοι να φύγουμε. Το ασθενοφόρο ήρθε πέντε και τέταρτο. Ήρθε το ΕΚΑΒ παίρνουν το μωρό και είδαμε πως στο ασθενοφόρο δεν είχε ρεύμα».

Glomex Video

 

Διευκρινίσεις ΕΚΑΒ

 

Την ίδια ώρα, το ΕΚΑΒ προχώρησε σε διευκρινίσεις, αναφορικά με τη διακομιδή νεογνού από το Γ.Ν. Χανίων προς το ΠΑ.Γ.Ν.Η.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση του το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας αναφέρει:

"Κατόπιν δημοσιευμάτων σχετικά με τη διακομιδή νεογνού από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, τα οποία περιλαμβάνουν ανυπόστατες αναφορές περί διακινδύνευσης της υγείας του, διευκρινίζονται τα εξής:

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες επιχειρησιακές διαδικασίες του ΕΚΑΒ, είναι δυνατή η μετατροπή απλού ασθενοφόρου σε λειτουργική Κινητή Ιατρική Μονάδα, μέσω της ενσωμάτωσης του κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού (θερμοκοιτίδα, μονάδα παρακολούθησης κλπ) και της στελέχωσής του με δύο διασώστες και έναν ιατρό. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, διασφαλίστηκε πλήρως η υγειονομική κάλυψη και δεν τέθηκε οποιοδήποτε ζήτημα κινδύνου τόσο για την υγεία του διακομιζόμενου νεογνού ή του πληρώματος.

Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ιατρικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων προς το ΕΚΑΒ, το ασθενοφόρο αφίχθη εντός του προβλεπόμενου χρόνου ανταπόκρισης. Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, τηρώντας απαρέγκλιτα τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία του νεογνού, ενώ η διακομιδή του προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση και χωρίς καμία άλλη επιχειρησιακή δυσλειτουργία του ασθενοφόρου.

Τέλος, αναφορικά με αναφορά των δημοσιευμάτων περί ενδεχόμενης έλλειψης καυσίμου στο ασθενοφόρο, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ διέταξε χθες τη διενέργεια Επείγουσας Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης, από την οποία προέκυψε ότι το όχημα είχε πλήρη επάρκεια καυσίμων καθ’ όλη τη διάρκεια της διακομιδής."
 

 

"Δεν δεχόμαστε να λένε κάποιοι ότι η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε δεν είναι αυτή που αρμόζει στην κοινωνία των Χανίων"

 

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Τομέα Χανίων του ΕΚΑΒ, Ιγνάτιος Κυρίτσης, επεσήμανε ότι ποτέ ένα πλήρωμα του ΕΚΑΒ δεν θα διακινδύνευε μία ζωή, πολύ δε περισσότερο ενός νεογνού.

«Από χθες κυκλοφορούν άρθρα που επιχειρούν να ρίξουν “καρφιά” στους εργαζόμενους, υπονοώντας ότι για τη διακομιδή νεογνού από το νοσοκομείο Χανίων στο ΠΑΓΝΗ δεν υπήρχαν καύσιμα στο ασθενοφόρο. Αυτό δεν είναι αληθές. Το ασθενοφόρο διέθετε καύσιμα, η στάθμη ήταν στη μέση του ρεζερβουάρ. Η διακομιδή μπορούσε να πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως και η επιστροφή. Το πλήρωμα, ωστόσο, έκρινε ότι για λόγους απόλυτης ασφάλειας, σε περίπτωση απρόοπτου κατά τη διάρκεια της διαδρομής, καλό θα ήταν να γεμίσουν το ρεζερβουάρ ώστε το ασθενοφόρο να έχει πλήρη επάρκεια καυσίμων. Το ασθενοφόρο έφτασε 1:30 το βράδυ στο νοσοκομείο Χανίων και η παραλαβή του νεογνού έγινε στις 2:50. Καθώς πρόκειται για ένα δύσκολο περιστατικό, χρειάστηκε να σταθεροποιηθεί περαιτέρω στο νοσοκομείο Χανίων. Τελικά, διεκομίσθη με πλήρη ασφάλεια, όπως κάνουμε πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Το νεογνό έφτασε σε πολύ καλή κατάσταση και η υγεία του είναι σταθερή. Η υπόθεση της υγείας του φαίνεται πως θα έχει αίσιο τέλος», είπε αρχικά ο κ. Κυρίτσης

Θα πρέπει δε να σημειωθεί πως η συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου υγρών καυσίμων στα Χανιά που προμηθεύει καύσιμα τον Τομέα είναι κάτι παραπάνω από άριστη και μάλιστα ο ίδιος ανταποκρίθηκε προχθές τα ξημερώματα όταν του ζητήθηκε να ανοίξει για να φουλάρει το όχημα.

Οσο για το μείζον θέμα με την κινητή μονάδα, ο κ. Κυρίτσης σημείωσε… «Είμαστε πλήρως καταρτισμένοι και έχουμε αποδείξει ότι πονάμε τη δουλειά μας. Δεν δεχόμαστε να λένε κάποιοι ότι η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε δεν είναι αυτή που αρμόζει στην κοινωνία των Χανίων. Το πρόβλημά μας είναι ότι η κινητή μονάδα μας απουσιάζει εδώ και έναν μήνα, καθώς έχει υποστεί σοβαρή βλάβη στον κινητήρα και πρέπει να επισκευαστεί. Για διάφορους λόγους, η επισκευή έχει καθυστερήσει. Στο μεσοδιάστημα, θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, η κινητή μονάδα του “Χαμόγελου του Παιδιού”, που συνδράμει στις διακομιδές κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, θα μπορούσε να διατεθεί στα πληρώματα του ΕΚΑΒ τις βραδινές ώρες, όταν δεν χρησιμοποιείται. Αυτή τη στιγμή, με μόλις μία διαθέσιμη κινητή μονάδα, αν προκύψουν δύο περιστατικά που απαιτούν ταυτόχρονη διακομιδή, κάτι που συμβαίνει, πάλι δεν υπάρχει δεύτερη μονάδα για τη μεταφορά νεογνών. Τι θα γίνει τότε; Θα περιμένουμε πέντε ώρες να επιστρέψει η μονάδα από το Ηράκλειο στα Χανιά;

Facebook

 

 

 

Με πληροφορίες από megatv.com, parakritika.gr, ΧΑΝΙΑ LIVE TV

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση