ΚΡΗΤΗ
Τα Γεωπάρκα της Κρήτης αποκτούν το δικό τους “Instagram”
Οκτώ φωτογράφοι μεταφέρουν “κραυγή αγωνίας” των μνημείων της φύσης
Τα … μάτια και τα αυτιά της Unesco, αλλά και των διαχειριστικών φορέων των Γεωπάρκων της Κρήτης, με σκοπό την προστασία και ανάδειξή τους, καλούνται να γίνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια φωτογραφική μηχανή ή ένα κινητό που να διαθέτει κάμερα και διάθεση για θεραπευτικές κοντινές ή μακρινές εκδρομές στις πιο ανέγγιχτες, άγνωστες, αλλά εκπληκτικής και μοναδικής ομορφιάς περιοχές της μεγαλονήσου.
Όλα τα άλλα, τα έχουν αναλάβει η μη κερδοσκοπική οργάνωση Green Project, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και την Περιφέρεια Κρήτης, με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου. Οι φορείς αυτοί ετοίμασαν και παρουσιάζουν μια καινοτόμο πρωτοβουλία «της επιστήμης των πολιτών», η οποία φέρει τον τίτλο: IRIS: Green Witness.
«Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως το Instagram των περιβαλλοντικών φωτογραφιών των Γεωπάρκων της Σητείας και του Ψηλορείτη και του Αποθέματος Βιόσφαιρας της Σαμαριάς » εξηγεί στο ertnews ο πρόεδρος του Green Project, δικηγόρος Γιάννης Τζώρτζης. Πώς λειτουργεί;
Όπως διευκρινίζει, “ο επισκέπτης ή οποιοσδήποτε μόνιμος κάτοικος του νησιού μπορεί να επισκεφθεί τα Γεωπάρκα, να τραβήξει φωτογραφίες, να κατεβάσει την εφαρμογή του IRIS: Green Witness , να απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο και να ανεβάσει τις φωτογραφίες του στον λογαριασμό του. Και αυτή η δράση μπορεί να είναι διαρκής. Αυτές οι φωτογραφίες εκτός από καλλιτεχνική αξία, θα έχουν και την χρησιμότητα του τεκμηρίου. Μαζί με τις απαντήσεις των φωτογράφων, θα βοηθούν τους ανθρώπους της Unesco και των Διαχειριστικών Φορέων στην υλοποίηση άμεσων παρεμβάσεων, αλλά και στη χάραξη πολιτικών για την προστασία και ανάδειξη των Γεωπάρκων. Μάλιστα, όσοι κατεβάσουν τo IRIS App, γίνονται όχι μόνο πολύτιμα μέλη της IRIS Community, αλλά εξασφαλίζουν αποκλειστικά προνόμια, όπως VIP πρόσβαση σε όλα τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Κρήτη”.
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο IRIS: Green Witness, αυτή η εφαρμογή αποτελεί το νέο εργαλείο για την κοινωνική ευαισθητοποίηση μέσω της τέχνης της περιβαλλοντικής φωτογραφίας. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, φιλοδοξεί να εμπνεύσει την προσωπική ευθύνη και να ενεργοποιήσει τη δημιουργικότητα προκειμένου να ενημερώσει το ευρύ κοινό σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης ενός βιώσιμου τρόπου διαβίωσης.
Η Ίρις είναι η Αρχαία Ελληνική Θεά του ουράνιου τόξου και έχει δώσει το όνομά της σε ένα ενδημικό φυτό της Κρήτης, που απεικονίζεται στις μινωικές τοιχογραφίες ήδη από το 2.600 π.Χ. Η πρωτοβουλία IRIS: Green Witness, όπως εξηγεί ο κ. Τζώρτζης, έχει ως σήμα της την ίριδα από το μάτι του φουρόγατου, του κρητικού αγριόγατου.
Η πρωτοβουλία ξεκινά με 8 φωτογράφους της Green Project που μεταφέρουν την κραυγή αγωνίας των μνημείων της UNESCO στην Κρήτη, συγκεκριμένα των Γεωπάρκων της Σητείας και του Ψηλορείτη και του Αποθέματος Βιόσφαιρας της Σαμαριάς. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Σάκης Αγοραστός, Νικόλας Ζαχαρόπουλος, Ντιάνα Ζερβάκη, Γιώργος Καλδίρης, Λεοντίνη Λυμπρίτη, Μανόλης Πρινιανάκης, Γιάννης Τζώρτζης και Παναγιώτα Τσιοφύλα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Γιάννης Τζώρτζης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 6 το απόγευμα:
– Στις 13 Δεκεμβρίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Ανδρέα Παπανδρέου 70, στα Χανιά, και
– Στις 14 Δεκεμβρίου 2022 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, Πατριάρχη Βαρθολομαίου 9, στη Σητεία.
Ενώ πραγματοποιήθηκε ήδη τη Δευτέρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου, στο Ηράκλειο,
Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα γίνει παρουσίαση του έργου των Φορέων Διαχείρισης των Γεωπάρκων Σητείας και Ψηλορείτη,
καθώς και του Αποθέματος Βιόσφαιρας της Σαμαριάς και προβολή φωτογραφιών από τους καλλιτέχνες. Θα ακολουθήσει Εργαστήριο με τη συμμετοχή του κοινού σε ενέργειες που αφορούν το περιβάλλον, την
κλιματική αλλαγή και τη διάσωση των προστατευόμενων περιοχών.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων η έκθεση θα παραμείνει μόνιμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.