ΚΡΗΤΗ

Τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμα - "Καμπανάκι" για τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων

"Ναι" στη εγρήγορση, "όχι" στη χαλάρωση, λέει ο Ν. Τζανάκης - "Θολό" το τοπίο για τα rapid tests στα φαρμακεία

No profile pic

Αλλαγή του "μείγματος" των μέτρων, με έμφαση στην "εγρήγορση" και όχι στην "χαλάρωση", συστήνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης.

Τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη. Την κορύφωση του υπάρχοντος "κύματος" την "βλέπει" την πρώτη εβδομάδα του Απρίλη. Μάλιστα χτυπά "καμπανάκι" για τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων. 

Συγχρόνως όμως προτείνει άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας με "συντεταγμένο τρόπο", ειδικά διότι την τρέχουσα περίοδο είναι σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί, που σε συνδυασμό με όσους πέρασαν με επιτυχία τον... κάβο του κορωνοϊού, το "επίνοσο ποσοστό του πληθυσμού" δεν είναι το ίδιο με τους προηγούμενους μήνες. Άρα, μας επιτρέπει στοχευμένες ενέργειες αναδιοργάνωσης της καθημερινότητάς μας, για την σταδιακή και ασφαλή μετάβαση σε ένα μοντέλο αρκετά κοντά με την πρότερη (προ ιού) ζωή μας...

Ο κ. Τζανάκης παρέθεσε τρεις χαρακτηριστικές δράσεις που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, που περιέγραψε στον ραδιοφωνικό "αέρα" της ΕΡΤ Ηρακλείου:

1) Μέτρο εγρήγορσης για τον έγκυρο ακαδημαϊκό θεωρείται το self test. Συμβαδίζει με τους κανόνες των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων που επιτρέπουν την επαναλειτουργία καταστημάτων. Ως συνέχεια αυτή της πρακτικής, θα μπορούσε να έρθει ένας αναρτημένος πίνακας με την υγειονομική κατάσταση της εκάστοτε επιχείρησης (πχ για το πόσοι εργαζόμενοι έχουν κάνει το τεστ εβδομαδιαίως).

2) Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, για να μην συμπιέζονται χρονικά οι καταναλωτές. "Θα μπορούσαν να κλείνουν στις 10 το βράδυ για να αποφεύγουμε εικόνες συνωστισμού" εξήγησε ο κ. Τζανάκης.

3) Προκρίνοντας την αραίωση του κόσμου σε χώρους υπερσυγκέντρωσης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας υποστήριξε πως οι εμβολιασμένοι θα μπορούσε να κινούνται ελεύθερα από νομό σε νομό, με μέτρο και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ασφαλείας.

4) Για τους συνταξιούχους, η άνετη και ανοιχτή πρόσβαση στην εξοχή - όπου "πιο δύσκολα μεταδίδεται ο ιός"- θα ήταν ευεργετική.

5) Και για τις παρέες των νεαρών, η ευρεία και συντεταγμένη έξοδος στην ύπαιθρο, για πικ νικ με μικρές παρέες, θα ήταν ασφαλής και αναζωογονητική.

"Θα τόλμαγα σύντομα να ανοίξω τα  καφέ, στους εξωτερικούς τους χώρους, με αραίωση τραπεζοκαθισμάτων, μετά τις 15 Απρίλη" πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης, διευκρινίζοντας πως η αναδιοργάνωση των μέτρων θα πρέπει να γίνει "όχι στα πρότυπα άλλων χωρών διαφορετική με κοινωνική και οικογενειακή οργάνωση", αλλά σταθμίζοντας τις (κάθε λογής) ιδιαιτερότητες της πατρίδας μας.

"Τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα για τα Χανιά!"

Προειδοποιώντας πως την φάση της κορύφωσης, "δεν την έχουμε δει ακόμη", ο κ. Τζανάκης αξιολόγησε την επιδημιολογική πορεία και των τεσσάρων νομών της Κρήτης.

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε για τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων, εφιστώντας την προσοχή στους κατοίκους του δυτικότερου τμήματος του νησιού.

Το Λασίθι, όπως είπε, "πάει εξαιρετικά", κρούοντας ωστόσο ένα... καμπανάκι για κάποιες "μικρές αυξήσεις" που παρατηρούνται.

Στο Ρέθυμνο, το οποίο πέρασε "δια πυρός και σιδήρου", το επιδημιολογικό φορτίο ελαφραίνει και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αποκλιμάκωσης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τα 214 κρούσματα ανά 100.000 ανά 14 μέρες, σύμφωνα με τους διεθνείς προτυποποιημένους δείκτες μέτρησης της πανδημίας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. 

"Σχετικά υπολογίζω, ότι δεν έχουν πιάσει ακόμα κορυφή, ανεβαίνει ακόμα το επιδημιολογικό φορτίο. Το Ηράκλειο έχει πρόβλημα" σχολίασε ο κ. Τζανάκης, αναμένοντας τις επόμενες ημέρες κορύφωση των κρουσμάτων, με 80 έως και 90 περιστατικά την ημέρα!

"Ελπίζω να διαψευστώ" ευχήθηκε, προσθέτοντας πως από την πρώτη εβδομάδα του Απρίλη θα μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε φάση αργής αποκλιμάκωσης

Ραγδαία και ανησυχητικά ανεβαίνουν οι μολύνσεις στα Χανιά. Μέσα στην εβδομάδα, ο κ. Τζανάκης δεν αποκλείει ο δεύτερος μεγαλύτερος νομός της Κρήτης να υπερκεράσει τους δείκτες του Ηρακλείου, αν δεν μπει... φρένο!

Μέχρι και 45-50 κρούσματα ημερησίως μπορεί να προκύψουν, που θα σημάνει την ασφυκτική πίεση του τοπικού υγειονομικού συστήματος. "Δεν είναι πολύ μακριά" αυτοί οι αριθμοί, ούτε οι νοσηλείες 40-50 ατόμων σε απλές κλίνες - καθώς και τα 12 άτομα σε σταθερή βάση στην εντατική, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας. "Να προσέξουν πάρα πολύ τα Χανιά", είναι η συμβουλή του. "Τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα!", 

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα Self Tests

Σε αναμονή για τους τρόπους διενέργειας των Self Tests βρίσκονται τα φαρμακεία του Ηρακλείου. Πάντως, προτού καλά καλά ξεκινήσει εν λόγω διαδικασία, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ζωηρό. Αρκετοί Ηρακλειώτες έσπευσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στους φαρμακοποιούς τους για να ρωτήσουν τα καθέκαστα. Ο γραμματέας του Συλλόγου Γιάννης Κομονταχάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, περιορίστηκε σε αυτά που γνωρίζει ήδη, επιφυλασσόμενος για τα περαιτέρω.

Έως το τέλος του μήνα τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία. Το επίχρισμα θα λαμβάνεται από το σάλιο με μία μπατονέτα. 

Οι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους θα δικαιούνται ένα δωρεάν τεστ ανά εβδομάδα. "Δεν γνωρίζουμε τί θα γίνει σε περίπτωση που βγει κάποιος θετικός" παραδέχθηκε ο κ. Κομονταχάκης, λέγοντας πως "είναι ένα καλό και σωστό μέτρο" που συντάσσεται με την εκστρατεία "πρόληψης και αντιμετώπισης" της πανδημίας.

 

 

Δείτε επίσης:

Εκτοξεύτηκαν οι νοσηλείες με κορωνοϊό στην Κρήτη

Μετά τον παπά και την παπαδιά, πέθανε και ο γιος από κορωνοϊό

Κλειστή λόγω κορωνοϊού παρά το άνοιγμα, η Κνωσός

Ανοιχτά από σήμερα κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης άκρων και αρχαιολογικοί χώροι

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση